Nezařazené

Tip na výlet: Barcelona, Sagrada Familia

Chrám Sagrada Familia je jistě jednou z nejvýznamnějších památek Barcelony a k návštěvě láká nejen věřící, ale také turisty, kteří chrám vyhledávají kvůli estetickému prožitku. Není však pouze klenotem Barcelony. Sagrada Familia je považována za jednu z nejpozoruhodnějších staveb na celém světě. Spojuje v sobě hluboce náboženskou atmosféru a zároveň stojí na počátku přelomového uměleckého hnutí Art Nouveau, tedy nese hodnotu uměleckou a kulturní.

Práce na kostele, kterým měl chrám původně být, začala již roku 1882 pod vedením architekta Francisca de Villara. Jeho projekt však o rok později převzal Antoni Gaudí a ze základů pouhého kostela začal budovat monumentální dílo podle vlastních estetických principů a jedinečnosti jeho tvorby. Sagrada Familia měla být vrcholem Gaudího celoživotního díla a zároveň největší křesťanskou stavbou.

Gaudího největší zdroj inspirace pocházel z přírody, jejích barev a zejména forem. Charakteristickými znaky jeho práce jsou asymetrické linie připomínající organické tvary, například kmeny stromů, vlnění a zakřivení podle rostlin či prvky připomínající kostry. Tím je dán jeho jedinečný přístup k architektuře, kde již na první pohled zeje propast mezi tradiční architekturou, která klade důraz spíše na lineární geometrické formy, a Gaudího nesmírně kreativním přístupem.

Chrám je skutečně monumentální. Skládá se z 18 věží, které se odlišují velikostí i významem. Největší centrální věž, která bude dosahovat výšky kolem 170 metrů, je symbolem Ježíše Krista. Dále je zde věž Panny Marie, 4 věže zasvěcené evangelistům a 12 věží zasvěcených apoštolům. Také strany, či lépe fasády chrámu, se od sebe zřetelně liší a vyprávějí příběh Ježíšova života. Jsou to fasáda Narození, fasáda Umučení a fasáda Zmrtvýchvstání. Neméně fascinující jsou také vnitřní prostory, kde lze přímo poznat Gaudího fascinaci přírodou. Vnitřní sloupy se totiž postupně rozvětvují tak, že když se podíváte ke stropu, máte pocit, že jste uprostřed lesa.

Konstrukce Sagrada Familia pokračuje i po Gaudího smrti, která nastala tragicky v roce 1926, kdy jej srazila tramvaj. I po jeho smrti se architekti snaží zůstat věrni jeho původní vizi, přestože některé jeho originální návrhy byly zničeny požáry během občanské války (1936-39). Cílem je dokončit stavbu chrámu v roce 2026, což by připadalo na 100. výročí Gaudího smrti. Přestože v součané době není chrám Sagrada Familia dokončen, stal se symbolem Barcelony, skvostným uměleckým dílem a možná nejoriginálnější křesťanskou stavbou na světě. 

 

 

 

Tagged , ,

About Jana Rondevaldová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *