Kultura / Události, Nezařazené, Reportáže, Studentský život, Tipy pro studenty

Vývrtka studentského klubu SKLEP.

Kdo má uši k slyšení, slyš! Na počátku byl sklep. Sklep byl pustý a prázdný. I řekla Hana Obršlíková: „Buď v něm světlo!“ A bylo tam světlo. I bylo řečeno: „Buďte světla na sklepní klenbě.“ A stalo se tak. I bylo řečeno: „Ať se sklep hemží živočišnou havětí… studenty a umělci!“ (Jakub Demčo: 2022)

Stáli jsme před výzvou. Říjen skoro pryč, plánovaný datum otevření za rohem. Co teď?! Z pustoprázdného sklepa se pomalu začalo stávat útočiště pro všemožné typy ambiciózních mladých dospělých sdílejících stejné hodnoty.

Po štědré nabídce lavic a židlí z církevního gymnázia se ke stěhování sešli budoucí souška, filozof (vzdělání bez budoucnosti) a flanďák. Ve sklepě najednou nebylo pouze světlo a živočišná havěť, ale i místa k pohodlnému sezení. Zbývalo tedy už jen připravit občerstvení a sestavit program.

Úvodní řeč si vzal za své místní kazatel ECM Petr Vaďura a já celým večerem prováděla.

Prvním bodem našeho programu bylo básnické vyvrtnutí Ondřeje Hány. Básně, které onen večer zněly sálem, nenechaly jedno oko suché. Ondřej se ale za večer neobjevil pouze na pódiu. Návštěvníci ho mohli zahlédnout také za barem společně s Barborou Jindrovou.

Po krátké občerstvovací pauze přišla na řadu vývrtka výtvarná. Svá díla zde prezentovali Tomáš Novotný, Lara Nia, Míša Hánová, Karol a Kristýna Vachudová. Hosté měli možnost o vystavovaných dílech diskutovat s vystavujícími.

Celý večer zakončila vývrtka hudební vystoupením den předem vzniklého uskupení Křehule, které tvořili Barbora Pražáková a Ondřej Hána. Zahráli známé písně ukryté pod trefnými pracovními překlady. Zazněly skladby jako „Nakyn on da fakin’” (Knocking on heaven’s door), „Žádný panic” (Don’t panic), nebo Regačka. Po programu nastala volná zábava plná pití i zákusků. Studenti si měli možnost posedět a popovídat. Ani podium nezůstalo dlouho prázdné, protože se pomyslného mikrofonu chopil Petr Obržálek a doprovázel svůj zpěv i hrou na ukulele.

Chtěli bychom poděkovat všem lidem, kteří se na tomto projektu podílejí a hlavně Vám příznivcům mladé kultury a živých večerů. Zvláště pak Petru Vaďurovi, faráři ECM Maranatha v Plzni, a jeho manželce Evě za zaštítění celého projektu.

Tímto dění ve SKLEPě však dozajista nekončí! V týdnu od 5.1.2023 do 11.1.2023 bude v Thámově ulici probíhat festival s názvem „To be continued” a zváni jsou nejen studenti!

Sledovat SKLEP můžete jak na Facebooku, tak na Instagramu: @sklep.plzen

 

Tagged , ,

About Anežka Pechová

Čím víc jazyků umíš, tím více zjišťuješ, že neumíš pořádně ani jeden. Svůj americký sen už jsem si zažila, tak teď doháním ten evropský. Studium mezinárodních vztahů jsem si vybrala tak trochu náhodně, ale zatím mě neskutečně baví. Moc ráda objevuji nové věci a poznávám nové kultury, taky píšu a fotím. Mám spoustu skvělých historek, jako například spontánní výlet s batůžkem na Ibizu, kde jsem našla útočiště u jeptišek. Baví mě bylinky, pečení, vaření a chození na procházky - klasický babča věci. Bez brýlí nevidím na metr a potkat mě můžete v kovbojskejch kopytech cestou pro dobrou plzničku.
View all posts by Anežka Pechová →

1 thought on “Vývrtka studentského klubu SKLEP.

Comments are closed.