Dění na FF, Pro studenty, Reportáže, Život na ZČU

Co se děje v AS FF ZČU? Díl V. Nový název univerzity?

V. díl

Čtení na 4,5 minuty

Akademický senát Fakulty filozofické. Jinak zvaný též jako Fakultní senát, či Malý senát má dlouhodobě jednu nevýhodu: málokdo ze studujících ví o jeho existenci. Co to je, kdo tam je a k čemu vlastně je? V posledních volbách do mě byla vložena důvěra od studentstva naší fakulty, a tak jsem se stal senátorem. Rád vás tedy budu informovat a propojovat tak tento velice odlišný administrativní svět s tím naším prostším studentským. Dnes se podíváme na páté zasedání AS po dvou měsících.

 

Ze studentské komory

Po občasné konverzaci prostřednictvím e-mailů jsme se konečně setkali i prezenčně, a to hodinu před zasedáním senátu 23. 6. 2023. Jednání se neslo především v duchu plánování akce Prvák pro nově nastoupivší studenty na FF. A můžu konstatovat, že se mají na co těšit. Již teď je vytvořena událost na FB a též aktualizován Instagram

Mimo Prvák jsme však diskutovali o iniciativě Udržitelné almary z FF UK. Tento „skříňový projekt“ (🙃) by pak mohl sloužit k podpoře udržitelného životního stylu. Studenti by zde mohli odkládat nepotřebné, ale funkční věci a někdo jiný by pro ně mohl zase najít využití a nekupovat si například danou věc novou. Kontrolu stavu a dodržování pravidel by pak prováděla SK AS FF. Podklady k této vymoženosti budou teprve vytvářeny, tak více zase příště. 😉 

 

Zasedání pléna

O hodinu později v 13:00 jsme opět zasedli v SO 214 v celkem plném osazení, chyběl pouze dr. Boček. Jako obvykle se dr. Šanc ujal úvodního slova.

Jak se zdá, navýšení peněz pro FF se nekoná. Ba naopak. Kvůli vládním škrtům budou univerzity pravděpodobně pracovat příští rok pouze s 90 % zdrojů, které měly letos. Navíc KEN (koeficient ekonomické náročnosti), s nímž pracuje vedení je pro naší fakultu velice nízký, takže žádné zlepšení se nejspíš konat nebude. Již v předešlých dílech zmíněná celorepubliková iniciativa Hodina pravdy tak opět plánuje protestní akce na podzim.

K financím mám ještě poslední poznámku, neboť se na fakultu vrátilo 800 000,- Kč ze společného fondu Strategické rozvojové rezervy. Přerozděleny budou standardním způsobem, takže jsme to i standardním způsobem schválili hlasováním.

Co však stojí za zmínku a povšimnutí, jsou debaty z nejvyšších míst o možném přejmenování naší univerzity. Ale žádnou paniku. Jednalo by se pravděpodobně pouze o rozšíření anglické verze. Do dnešní UWB (University of West Bohemia) by se nějak zakomponovala Plzeň, v angličtině Pilsen. Třeba bychom tak v zahraničí mohli být nově známí jako studenti z University of West Bohemia in Pilsen. 

Poté jsme schválili Výroční zprávu za rok 2022, kterou jsme probírali již na minulém setkání, a brzy by měl být tento dokument sdílený na stránkách FF k volnému přečtení.

Podobně jako v minulém díle, kde se představoval nový bakalářský obor, se nyní představoval akreditační spis bakalářského oboru Cizí jazyky pro komerční praxi. Dr. Tihelková, která jej prezentovala, se totiž stala novým garantem z podnětu výhrad hodnotitelů. A tak se například změnilo i kreditové hodnocení některých předmětů. Celkově byla tato nová verze spisu vypracována velmi rychle, ale důkladně, a my ji s radostí schválili. 

V poslední části naše studentská komora prezentovala postup v přípravě akce Prvák, přičemž jsem letmo představil i již zmiňovanou inspiraci Udržitelné almary z FF UK. Největší podporu ze strany senátorů měla touto formou především výměna knih.

 

Tak proběhlo páté zasedání pléna AS FF ZČU. Příště se setkáme až po prázdninách 22. září 2023 a můžete se spolehnout, že vás budu držet v obraze.

Předchozí díl: Díl IV. Nový bakalářský obor!

Oficiální stránka ZČU o AS FF pro zájemce zde.

Tagged , , ,

About Matěj Líbal

Jak se kreativně představit? No přece básní! Studuji na vejšce historii, a tak tomu jest, že mám rád špagety a sbírám mnohé předměty, od kamenů z cest, až po mince a filatelii.
View all posts by Matěj Líbal →

1 thought on “Co se děje v AS FF ZČU? Díl V. Nový název univerzity?

Comments are closed.