Dění na FF, Kultura, Kultura / Události, Nezařazené, Pozvánky na akce, Pro studenty, Reportáže, Studentský život, Úvahy a zamyšlení, Zajímavé, Ze studentského života, Život na ZČU

SKLEP. má narozeniny!

To, že se ve SKLEPě pořád něco děje, už snad nikoho nepřekvapí… Ba ano! Mě! 

Když jsem před rokem poprvé uviděla pustoprázdný sklep, coby studenou místnost – pár cihel bez elektřiny a se záchodem, nikdy jsem si nemyslela, že to za rok dotáhneme takhle daleko… Neobešlo se to bez neshod, absolutního vyčerpání i radostných chvil, jak to tak bývá… a teď už tomuhle mému pomyslnému dítěti táhne na jeden rok! SKLEP. obstál zkoušku času a nadále se v něm koná nespočet akcí. Celé dílo se těší velkému úspěchu, což těší i mě. 

Nová paní šéfová“

Být hlavní koordinátorkou celého projektu je pro mne opravdu nezaplatitelnou zkušeností. V prosinci jsem najednou zničehonic měla tým lidí a byla jsem „vrchním tlačičem”. Ovšem, než se tým rozšířil a ve SKLEPě začalo dobrovolničit více osob, byla jsem zároveň i grafička, správkyně sociálních sítí, uklízečka, barmanka, moderátorka, účinkující… doplňte si. Nikdy jsem si nemyslela, že budu v devatenácti letech vést podnik. Stále nechápu, že jsme se zprvu drželi nad vodou pouze díky darům církve a jednotlivců. Již na začátku roku jsme zažádali o dotace a po půl roce se nám podařilo je dostat. Podpořilo nás tak nejen Ministerstvo kultury, město Plzeň, ECM ČR, ale i městský obvod Plzeň 3, nebo i diecéze ECM. Z dobrovolničení se tak mohla pomalu stát brigáda pro studenty ZČU. Tento rok jsme navázali kontakty se spoustou nejen studentských organizací, jako jsou např. Kulturka, SPLH, AIESEC, Point 14, Ledovec, SLAM POETRY CZ, umělecká škola Zámeček, skupina SOUOSTROVÍ či tým tehdejší kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové, ale i s jedinci, umělci, studenty.

Co bylo klíčové?

Vytvořili jsme etický kodex, ve kterém je zakořeněný respekt, svoboda, spravedlnost, férovost, poctivost a transparentnost. Usilujeme také o vytvoření podmínek pro konstruktivní dialog a o umožnění všem zúčastněným stranám obhajovat svoji pozici a vyjadřovat své názory, s výhradou obhajoby násilí, diskriminace a nenávisti. SKLEP je klub založený a zaštítěný církví (ECM Maranatha), a proto ctíme principy respektu, úcty k člověku, zachování lidské důstojnosti, svobody myšlení, svědomí, náboženského vyznání a projevu.  V politické rovině zastáváme principy liberální demokracie (svoboda, demokracie, sekularismus, právní rovnost, podpora občanských a lidských práv atp.). Odmítáme diskriminaci na základě rasy, etnického původu, národnosti, náboženského vyznání či víry, pohlaví, sexuální orientace, jazyka, sociálního původu nebo majetkových poměrů. Jednáme vůči všem osobám a všem svěřeným i nesvěřeným úkolům poctivě a transparentně. S majetkem jednáme hospodárně a průhledně. Tyto hodnoty nechť jsou v programech a celkovém přístupu klubu stále hájeny a propracovávány. Dílo se opravdu zázrakem daří a já nyní s radostí v očích pozoruji, jak se projekt rozrůstá. Jsem obrovsky vděčná za tým, bez kterého by se SKLEP nikdy nedostal do takové podoby, ve které jej dnes znáte.

Ve SKLEPě se toho bude v nadcházejících týdnech dít opravdu spousta a já srdečně zvu na akce vypsané níže. Listopad je ve znamení PUB QUIZŮ a již příští týden se můžeme těšit na kvízový maraton. 

PROGRAM KLUBU SKLEP.:

20. 11. 2023 – Literární pondělí – Siddharta s Adamem Turynou (19:00 – 20:00)

22. 11. 2023 – SKLEP. QUIZ: Adam a Dejf (19:00 – 22:00)

23. 11. 2023 – Historický kvíz aneb SPLHni si v historii (19:00 – 22:00)

27. 11. 2023 – Vernisáž výstavy: Michal Fryčka (17:30 – 21:00)

29. 11. 2023 – Brunch v Kulturce: Projekt ZČU “Bez tíže” (9:00 – 11:00)

29. 11. 2023 – Výtvarný workshop: Kristýna Vachudová (19:00 – 22:00)

4. 12. 2023 – Literární pondělí – Výběr z Čechova s Petrem Vaďurou (19:00 – 20:00)

6. 12. 2023 – Vernisáž Melencolia 2023 katedry výtvarné výchovy a kultury FPE, ZČU

11. 12. 2023 – Literární pondělí – Bílé noci s Kristýnou Vachudovou (19:00 – 20:00)

13. 12. 2023 – Koncert OMAINDAKOMA (19:00 – 22:00)

18. 12. 2023 – Literární pondělí s Petrem Vaďurou (19:00 – 20:00)

17. 1. 2024 – Workshop a vernisáž se Sárou Šmolkovou (19:00 – 22:00)

24. 1. 2024 – Turnaj ve fotbálku a beer-pong (19:00 – 22:00)

30. 1. 2024 – SLAM POETRY KINDERGARDEN s Dr. Filipitchem (19:00 – 22:00)

Více o SKLEPu se můžete určitě dočíst v předchozích článcích zde: Vývrtka, aneb jak to začalo?Co se dělo v průběhu roku?.

Nyní nás můžete nově najít i na webových stránkách. Nezapomeňte nás sledovat na instagramu: @sklep.plzen a facebookové stránce SKLEP. pro informace o akcích. Pokud byste se i vy rádi zapojili do dění ve SKLEPě, neváhejte se ozvat třeba na e-mailovou adresu sklep.plzen@gmail.com, či na sociálních sítích SKLEPa. 

Všechno nejkrásnější, můj milý SKLEPe!

About Anežka Pechová

Čím víc jazyků umíš, tím více zjišťuješ, že neumíš pořádně ani jeden. Svůj americký sen už jsem si zažila, tak teď doháním ten evropský. Studium mezinárodních vztahů jsem si vybrala tak trochu náhodně, ale zatím mě neskutečně baví. Moc ráda objevuji nové věci a poznávám nové kultury, taky píšu a fotím. Mám spoustu skvělých historek, jako například spontánní výlet s batůžkem na Ibizu, kde jsem našla útočiště u jeptišek. Baví mě bylinky, pečení, vaření a chození na procházky - klasický babča věci. Bez brýlí nevidím na metr a potkat mě můžete v kovbojskejch kopytech cestou pro dobrou plzničku.
View all posts by Anežka Pechová →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *