Recenze, Reportáže, Studentský rádce, Tipy pro studenty, Úvahy a zamyšlení, Zajímavé, Ze studentského života

DofE – léty prověřený nástroj zdravého seberozvoje

Logo DofE

⌛ Čtení na 3,5 minuty

Trendem dnešní doby je seberozvoj. Být lepší, rychlejší, silnější, krásnější a bohatší. Nenastane snad ani jedno otevření Instagramu, aby na mě nevyskočila reklama nějakého člobrdy, co by mi chtěl prodat kurz na zbohatnutí či na úspěšný život.

Jednu dobu jsem byl na to zpropadené slovíčko SEBEROZVOJ už úplně alergický. Neodmyslitelně jsem si ho totiž spojil s různými podvodníky, ezo šmejdy a self-growth guru, o kterých se například již zmiňoval kolega Aleš Kotva ve svém článku.

Teď si představte to moje překvapení, když ve třeťáku na střední škole přijde učitelka angličtiny, že se škola nově zapojila do nějaké mezinárodní organizace podporující seberozvoj! Než jsem však zkusil zjistit více informací, přišla karanténa a program u mě upadl v zapomnění.

Zase mě pinknul do nosu až o dva roky později. Právě jsem dodělal prvák a užíval si prázdniny, když ho známá ze střední zmínila – DofE. V originálu The Duke of Edinburgh’s International Award, které je do češtiny překládané jako Mezinárodní cena vévody z Edinburghu. Tak jsem zpozorněl a začal zjišťovat víc. Motivace pro mladé lidi, komplexní rozvoj schopností a dovedností, 18 měsíců trvání a mezinárodně uznávaný certifikát…

Přišlo září 2022 a do DofE jsem se zaregistroval.

 

A já vás skoro slyším ptát se: „Co se ti hnulo v hlavě?“

DofE má tradici o půl století kratší než třeba Skaut. Alespoň ve Velké Británii. Princ Filip, manžel zesnulé královny Alžběty II. založil program a s ním spojené ocenění v roce 1956 a britská královská rodina dodnes nad DofE drží ochrannou ruku. A co se mi na něm líbí, je dosah. Skutečně jsem potkal málo lidí z Velké Británie, kteří by o něm nikdy neslyšeli.

Během následujících měsíců jsem tak plnil aktivity v pěti oblastech. V dovednosti, pohybu, dobrovolnictví, rezidenčním projektu a dobrodružné expedici.

A musím říct. Užil jsem si to.

Začal jsem pravidelně běhat, takřka z minuty na minutu jsem se stal vedoucím nově vznikajícího skautského oddílu, začal jsem doučovat děti ze sociálně znevýhodněných rodin a plně se zapojil do politického a kulturního dění od nejnižších, do nejvyšších úrovní na naší univerzitě.

Ano, tápal jsem. Samozřejmě. Avšak obklopil jsem se skvělými lidmi, na něž jsem při tom narazil a kteří mi byli (a mnozí stále jsou) oporou ve všem co dělám.

Na konci května jsem zakončil tu nejvyšší – zlatou úroveň. Odpromoval jsem, dostal jsem ocenění od města Plzně – Anděl 2024 za pomoc potřebným a oslavil jsem také výročí začátku vztahu s přítelkyní, kterou jsem potkal na univerzitní akci, kam mě dostrkala potřeba zápisů do deníku zaznamenávající pokrok.

DofE byl skvělý zážitek, o který se dělím s každým, koho potkám.

Mohu jedině doporučit!

rezidenční projekt
Rezidenční projekt
Expedice
Expedice
Skautský tábor
Skautský tábor
Tagged , , , , , ,

About Matěj Líbal

Jak se kreativně představit? No přece básní! Studuji na vejšce historii, a tak tomu jest, že mám rád špagety a sbírám mnohé předměty, od kamenů z cest, až po mince a filatelii.
View all posts by Matěj Líbal →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *