Pro studenty, Studentský život, Tipy pro studenty

Digitální plánování

Dnes bych vám ráda představila digitální plánování a co mě k němu vlastně přivedlo. Den před Štědrým dnem se můj dlouholetý společník do školy rozhodl umřít. Ano, řeč je o mém notebooku, který mě již doprovázel několik let mého studia. Tak jsem začala hledat nějaké přijatelné řešení pro budoucí semestr. Už dlouhodobě se mi líbila videa na Instagramu, kde lidé ukazují své diáře, bullet Journal či book Journal v digitální podobě. Takže po delší úvaze jsem usoudila, že do školy mohu nosit i tablet. Shodou okolností diář, který jsem si chtěla koupit, byl vyprodaný (tip – nenechávejte koupi diáře až na leden) a to byla druhá věc, která mě dovedla k elektronickému plánování.

Už před pár lety jsem objevila kouzlo Bullet Journalů a chtěla jsem si ho udělat, ale vždy mi to vydrželo jen krátkou dobu, než opět upadl do zapomnění. Pak jsem přešla ke kompromisu a to že jsem si některé stránky z Bullet Journalu (které se mi líbily a zaujaly mě – inspiraci jsem brala často z Instagramu nebo Pinterestu) přidala do vlastního diáře, ať už kreslené či vytištěné.

Od začátku roku mám momentálně svůj „polobullet journal“, jak tomu s oblibou říkám v tabletu a zatím objevuji samé výhody, které z digitálního plánovaní pramení. Nikdy mi nedojdou stránky, což byla věc, která mě v tištěné podobě dost limitovala. Teď si mohu jakoukoliv stránku nakopírovat, kolikrát jen chci. Osobně nemám ráda, když musím v diáři škrtat, když se něco změní a nebo nedej bože, když se mi něco nepovede, tento problém taky odpadl. Věci velmi jednoduše přesunu a nebo smažu. Taky se už nemusím bát, že někdy diář zapomenu, protože ho mám sdílený do telefonu a kdykoliv se do něj mohu podívat a i případně cokoli rovnou zapsat. Kromě tohoto jsou obrovským pomocníkem i odkazy, které už jsou v diáři udělané a nebo si je člověk může vytvořit sám, takže už nemusím zuřivě listovat diářem, ale jednoduše se dostanu na stránku, kterou aktuálně potřebuji.

Diář mám v aplikaci Penly, která jednorázově stojí 150 Kč a můžete ji používat, na kolika zařízeních chcete. Výhodou této aplikace je, že je k ní vytvořen speciální YouTube kanál, kde najdete zajímavé tipy a triky. Dokonce v momentě, kdy aplikaci nainstalujete, tak zde naleznete předpřipravené diáře, které můžete použít a které vytvořila paní z profilu HappyDownloads, kterou můžete najít na Instagramu i YouTube, kde přidává videa, jak s diářem pracuje ona. Samozřejmě na jejich oficiálních stránkách můžete nalézt i plno doplňujícího placeného obsahu. Ale sama jsem zatím nepotřebovala kupovat víc než samotnou aplikaci, zjistila jsem, že dost samolepek do plánování i různé druhy fontů se dají sehnat zadarmo.

Další věc, kterou jsem si udělala v digitální podobě je Reading Journal, i když tady zatím držím obě dvě podoby, protože přece jen mám svůj „Knižní sešit“ několik let a přišlo by mi škoda ho nevyužívat. Opět jsem našla inspiraci na Instagramu a to u Lenky, která vytvořila českou verzi, kterou i momentálně používám. Lenča už delší dobu sdílí, jak s deníkem pracuje a já jsem byla nadšená, když jsem si ho pořídila. Jednorázově stojí 360 Kč a najdete zde mnoho možností, které můžete využít např.: knihovnu, kam si můžete zapisovat přečtené knihy, seznam na série, přehledy za měsíc i rok, výzvy (abecední, bingo, počet knih), seznam na audioknihy, e-knihy, knihy na doporučení aj.

Z Lenčiných oficiálních stránek:
Chceš mít všechny své knihy (přečtené i ty nepřečtené) pohromadě? Ukládáš si oblíbené části a citáty z knih? Sestavuješ k příběhům koláže? Máš spoustu rozečtených sérií? Posloucháš audioknihy? Čteš radši e-knihy? Chodíš si půjčovat knihy do knihovny? Plníš čtecí výzvy? Tohle všechno a ještě mnohem víc si můžeš zaznamenávat do digitálního čtenářského deníku. Budeš mít přehled o všech tvých knihách, kolik času denně trávíš četbou anebo kolik knih ti za daný měsíc přibylo.

Zatím musím přiznat, že mě hodně baví objevovat tyto možnosti a svět a jsem zvědavá, co mi to přinese do budoucna.

Tagged , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *