Nezařazené, Z našeho oboru, Zajímavé

They took our jobs!… a stejně je co dělat.

they took our jobs

 Čtení na 4,5 minuty

Poslední dobou narážím na AI úplně všude. Zdá se mi, že snad ani nemůžu vystrčit kamkoli nos, aniž by na mě nevypadl článek o ChatGPT, obrázek z DALL-E nebo snad nějaká populární píseň zpívaná postavičkou z animovaného seriálu. Osobně se mi líbí právě ty písničky. Například BMO zpívající rises the moon od Liany Flores mi hrálo v uších už nejméně pětadvacetkrát.

Postupně však začínám kolem sebe vnímat narůstající negativní nálady skoro až moderních Ludditů (hnutí ničící stroje za průmyslové revoluce). Obava ze ztráty zaměstnání kvůli umělé inteligenci mnohé mění v radikální odpůrce AI.

Někteří se dokonce bojí o budoucnost lidstva.

 

Nebylo by to poprvé, co technologie vzala lidem práci. Z minulosti se máme učit, takže vám zde přináším šest příkladů z dávné i nedávné doby:

Klepači – Knocker uppers

Malebná ulice viktoriánského Londýna. Devátá hodina ranní a tovární dělník James Smith se probouzí díky hluku z poza zašpiněných oken. Trhnutím vyskočí z postele, však už měl minimálně pár hodin pracovat v textilce! Jestli ještě jednou zaspí, může se s místem rozloučit. Co má ale dělat? No objednat si služby Klepače!

Klepači chodili před domy klientů a všemožně se je snažili vzbudit. Nejčastěji bušili na vrata, do pater klepali dlouhými tyčemi či stříleli suchý hrách do okenních tabulek. Vše samozřejmě v dobách před masovým rozšířením hodin a budíků. Vydrželi až do padesátých let dvacátého století.

Zvoníci

Pár zvoníků se zuby nehty stále drží svého řemesla. Nejčastěji se jedná o dobrovolníky, nadšence. Takový zvoník rozeznívá zvon. Každou hodinu, každý den. Musí vylézt všechny schody na věž kostela, rozhoupat srdce zvonu a neztratit přitom sluch. Elektrické ovládání zvonů však postupně od druhé světové války přebírá většinu trhu.

Městští vyvolávači – Town crier

Prastaré řemeslo datující se daleko nejen do středověku, ale až do antiky! A noviny, rozhlas a další vymoženosti tyto ubožáky připravily o živnost. Osoby, které vyvolávají veřejně a nahlas zprávy ze světa na tržištích, hradech a náměstích, to podobně jako zvoníci dělají dnes spíše z ochoty, dobrovolně, jako koníček. Občas jsou ale placení jako turistická atrakce. Akorát ty zprávy mají často z toho ďábelského vynálezu s názvem internet.

Lampáři

Dnes též už jen turistická atrakce, ale v 19. a 20. století nepostradatelná profese, bez které by třeba město světel Paříž bylo spíše městem tmy. Lampáři měli každý večer za úkol rozsvěcovat na ulicích plynové lampy a ráno je zase zhasínat. Elektrické osvětlení je takřka vyhubilo. A ty, co se naučili vyměňovat vláknové žárovky, už určitě porazila dlouhá životnost LED lamp.

Telefonní spojovatelky

Známe to všichni z filmů. Dlouhá řada velkých krabicových strojů s mnoha kabely a elegantně oblečené pracovnice s cigaretou v puse přepojují hovory dle přání volajících. Bez nich se nikdo nikam nedovolá. Prestižní práce v očích veřejnosti, která však přestala být s nástupem řadícího relé potřebná. Počítač je posléze definitivně připravil o živobytí.

Zaměstnanci videopůjčoven – videopůjčovníci 😁

Knihovna pro filmy. A ne, nemám na mysli knihovnu na Google Play. Myslím skutečně fyzickou budovu s kazetami a DVDčky. Nejznámější řetězec půjčoven byl Blockbuster v USA, fungující od osmdesátých let až do minulého desetiletí. Internet, Netflix a další streamovací služby odsoudily nebohé zaměstnance 9000 obchodů k rekvalifikaci.

 

Co si z toho vzít? Klid a nohy v teple.

Sice je pravda, že AI radikálně změní (a už mění) všechny aspekty lidské činnosti, ale to udělala průmyslová revoluce taky. Lidé si nedovedli představit život s internetem a hle, už tu s ním přes třicet let v symbióze žijeme.

Mnohé se zkomplikuje, mnohé naopak zlehčí a zpohodlní, ale já nám věřím.

Lidé jsou vynalézaví. My si poradíme. 😁

 

Paní Pohlová už v tom má dávno jasno
Paní Pohlová už v tom má dávno jasno

 


Zdroje informací a obrázků:

They took our jobs!. In: Reddit [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://www.reddit.com/r/southpark/comments/ye7b9m/they_took_our_jobs/.

Goodbye to the Hello Girls: Automating the telephone exchange. In: Science Museum [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://www.sciencemuseum.org.uk/objects-and-stories/goodbye-hello-girls-automating-telephone-exchange.

Já bych všechny ty internety a počítače zakázala. Výrok důchodkyně Věry Pohlové slaví výročí. In: Refresher [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://refresher.cz/121590–Ja-bych-vsechny-ty-internety-a-pocitace-zakazala-Vyrok-duchodkyne-Very-Pohlove-slavi-vyroci.

Knocker-upper. In: Kabinet Kuriozit [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://www.kabinetkuriozit.eu/283/.

Povolání zvoník už je raritou. In: Česká televize [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/315281381990408/cast/392812/.

The Town Crier. In: Historic UK [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://www.historic-uk.com/CultureUK/The-Town-Crier/.

Blockbuster: The rise and fall of the movie rental store, and what happened to the brand. In: Business Insider [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://www.businessinsider.com/rise-and-fall-of-blockbuster.

Telefonní ústředny. In: SystemOnLine [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://www.systemonline.cz/clanky/telefonni-ustredny.htm.

Lampář: Karlův most je jediný most na světě osvětlený plynem. Za rok ponesou oheň i světlonošky na Čerchově mostě. In: Radiožurnál [online], [cit. 2024-06-02]. Dostupné z: https://radiozurnal.rozhlas.cz/lampar-karluv-most-je-jediny-most-na-svete-osvetleny-plynem-za-rok-ponesou-ohen-8641614.

Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,

About Matěj Líbal

Jak se kreativně představit? No přece básní! Studuji na vejšce historii, a tak tomu jest, že mám rád špagety a sbírám mnohé předměty, od kamenů z cest, až po mince a filatelii.
View all posts by Matěj Líbal →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *