Pro studenty, Studentský rádce, Zajímavé, Život na ZČU

ZČU zřídila funkci ombudsmana

Od 1. 1. 2024 ZČU nově zřídila pozici ombudsmana, na něhož se mohou obracet studující, zaměstnanci a zaměstnankyně ZČU, mají-li pocit, že se v rámci instituce setkali s diskriminací nebo jsou ohrožování na svých právech, případně se stali svědky takového jednání. Funkci ombudsmana přijal Mgr. Petr Šimon, jenž se dlouhodobě věnuje aktivitám spojeným s rovnými příležitostmi, vzděláváním a kulturou. Od roku 2021 rovněž na ZČU zodpovídá za oblast rovných příležitostí a nediskriminace. Je také absolventem Fakulty pedagogické ZČU a držitelem Řádu akademických palem, což je francouzské vyznamenání za zásluhy ve vzdělání, vědě a kultuře.

Náplní práce ombudsmana je dohlížet na vytváření a udržování sociálního bezpečí, prověřovat podněty být mediátorem sporů a pomáhat osobám, které se na něj v rámci otázky sociálního bezpečí obrátí. Mimo to také například organizace seminářů, školení a diskusí popularizujících téma rovných příležitostí a sociálního bezpečí a prevence diskriminace. Do kompetence ombudsmana naopak nespadá řešení problémů spojených s plagiátorstvím, což je záležitostí disciplinární komise.

Za pozornost stojí rozhovor s Petrem Šimonem, kde se dočtete např. důvody, proč funkci ombudsmana přijal, nebo také v čem je univerzitní prostředí v oblasti sociálního bezpečí specifické.

Zajímavý rozhovor přinesl také podcast Podfuk s moderátorkou Jitkou Paitlovou,  členkou Feministického univerzitního kroužku, prostřednictvím univerzitního rádia Wéčko. Zde se dozvíte např. co konkrétněji obnáší práce ombudsmana a jaká je vize Petra Šimona, jaké podoby může mít diskriminace na pracovišti, co si představit pod pojmem „sociální bezpečí“ a mnoho dalšího.

Více informací, včetně kontaktu na ombudsmana, najdete na stránkách Sociální bezpečí.

 


Zdroj obrázku: facebook ZČU

About Adéla Sommerová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *