Nezařazené, Zajímavé

Americký svátek?

Léto skončilo a máme tu podzim, dny se zkrátily a postupně ubývá prosluněných odpolední a tepla. Podzim je pro mě vždy náročný, jsem milovníkem léta, a tudíž tma v sedm večer nebo dříve je pro mě utrpení. A to ani nemluvím o dešti, bouřkách a mlze.

Pomalu se blíží Halloween, v obchodech už na nás měsíc vyskakují strašidelné předměty, dekorace a kostýmy a paradoxně hned vedle nich už naleznete vánoční stromky a výzdobu. Plno lidí je nešťastných, že tento svátek se z Ameriky přesouvá i do Čech, ale když si zjistíme, na čem je Halloween založen, dojdeme k podobnému významu jaký mají české Dušičky.

 

Trocha historie…

Řekněme si něco o historii tohoto svátku. Pro poznání jeho kořenů se budeme muset vrátit až ke Keltům. Keltové slavili významný svátek Samhain, a to v době přesně mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem. Keltové tohle období vnímali i jako počátek roku, jelikož bylo po sklizni. Protože Keltové věřili, že v této době se otevírá průchod mezi světem živých a mrtvých, převlékali se za zvířata, obětovali dobytek a z komunitního ohně si brali plamen domů, aby uchránili svá stavení a hlavně sebe a své duše před unesením. Se svátkem Samhain jsou kromě „víl“ spojována stvoření jako Puka (Pukah), bezhlavá Lady Gwyn v bílém a Dullahan, který se mohl zjevovat jako monstrum anebo bezhlavý muž na koni se svou hlavou v rukách; kdo tohoto ducha uviděl měl smrt jistou.

Do středověku se svátek přenesl jako oslavy ohně, ale účel byl stále stejný a to ochránit sebe a svou rodinu. V této době se pravděpodobně objevily první „jack-o‘-lanternts“, avšak nejednalo se o vyřezávané dýně, ale tuříny. Až v Irsku se proměnila jejich podoba do dnešní známé dýně. S nástupem křesťanství byl tento svátek zesměšňován a považován za pohanský. V pátém století se papež pokusil změnit oslavy a přesunul je na květen jako oslavu mrtvých a mučedníků, přesto lidé stále drželi svátky ohně na přelomu října a listopadu. V 9. století papež Gregory usnesl 1. listopad jako den Všech svatých a 2. listopad jako Dušičky. Ovšem ani tehdy se nepodařilo plně zbavit pohanských zvyklostí.

 

Oslavy…

Datum 31.října vešlo ve známost jako „All Hallows Eve“ v českém překladu jako „Předvečer Všech svatých“. Tato slavnost se stále držela pohanských praktik a byla přijata irskými přistěhovalci, kteří ji v 19. století přenesli za oceán. Americké koledování „trick-or-treat“ má původ v Irských a Skotských slavnostech, kdy se lidé převlékali a chodili dům od domu, zpívali písně pro mrtvé (i to původně bylo bráno jako ochrana stavení) a jako odměnu dostávali koláče. Americké dívky také věřily, že právě během této noci se jim může zjevit jméno jejich budoucího manžela, proto vykonávaly různé triky s přízí, jablky či zrcadly. Na konci devatenáctého století se začal svátek stávat spíše sousedskou tradicí než ochranou před duchy a kouzly.

Ve 20. a 30. letech 20. století se Halloween stal druhým nejpopulárnějším komunitním svátkem. Města se potýkala s vandalismem, který vznikal při oslavách. V padesátých letech se tento svátek z centra měst přesunul do škol a domovů, kde se lépe dal ohlídat průběh oslav. Do dnešních dní přetrvává tradice „trick-or-treat“, která právě v pozdějších letech měla motivovat děti, aby nedělaly neplechu. V překladu se jedná o „koledu nebo něco provedu“. Do současnosti přetrvalo také převlékání do kostýmů a vyřezávání dýní, do nichž jsou umisťovány svíčky. Američané se předhánějí v kreativitě a v tom, kdo bude mít dům vyzdoben strašidelněji.

Já osobně preferuji výzdobu dýněmi, duchy apod., jediné, čemu se vyhýbám jsou pavouci, s těmi na mě nechoďte. Poslední roky se také snažím v tomhle období přečíst nějakou „strašidelnou“ knihu, protože temno a mlha jsou součástí ideální atmosféry pro čtení thrilleru, po kterém nebudete moci spát.

 


Použité zdroje:

https://www.history.co.uk/articles/samhain-and-the-pagan-roots-of-halloween

https://www.history.co.uk/article/the-history-of-halloween

Tagged , , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *