Pro studenty, Studentský život, Tipy pro studenty

Přečti více knih

Jsem vášnivý čtenář. V posledních letech jsem přečetla přes padesát knih ročně (z větší části beletrii). Občas se stává, že když číslo daného roku vyslovím, tak většina lidí omdlí. Dobře, ne úplně doslova, ale jsou překvapeni a nejčastěji se mě ptají, kde na to beru čas.

Odpověď je doopravdy prostá: čtu kdekoliv a kdykoliv to jen jde. Nejsem Rory Gilmorová, neberu si s sebou knihu i na ples a večírky. Mám s sebou totiž mobil a v něm zásobu e-knih. Musím přiznat, že v momentě, kdy jsem začala číst e-knihy, tak počet přečtených knih doopravdy narostl. Sama jsem byla velmi překvapená, když jsem zjistila, jaký počet stran jsem za den přečetla jen při čekání na zastávce MHD anebo během cesty domů. Samozřejmě v době, kdy jsem dojížděla domů hodinu, tak ty počty byly mnohem vyšší. Čím delší cesta, tím více přečtených stran. 😀

 

Užitečné aplikace

Ohledně e-knih mám pro vás dva skvělé tipy: prvním je aplikace ReadEra (myslím, že je bohužel dostupná jen pro Androidy) – je to jedna z nejlepších aplikací na čtení e-knih. Máte zde přehled všech vašich stažených e-knih, můžete si je řadit do různých kategorií, nastavíte si pozadí a způsob obracení stran, které vám nejvíce vyhovuje, a můžete psát i poznámky či si ukládat citace. Pokud máte placenou verzi můžete si knihy synchronizovat, můžete mít barevné citáty, různé zobrazení knihovny a další drobnosti. Obrovskou výhodou je jednorázová platba v hodnotě 290 Kč.

Druhým tipem je aplikace/webová stránka, která je poměrně nová a jmenuje se Bookport. Jedná se o placenou funkci (199 Kč/měsíc), kde máte „neomezené“ množství e-knih přečtení. Databáze bookportu se neustále rozšiřuje a doplňuje o různé tituly. Bonusem této stránky je, že zde najdete nejen nová beletristická díla, ale také plno odborných publikací, které se vám mohou hodit. V mém okolí je plno lidí, kteří aplikaci začali používat právě pro studijní účely. Výhodou je, že opět můžete číst kdekoliv a k tomu přidám i to, že se na stránku můžete přihlásit pomocí přihlašovacích údajů ZČU a dostanete se k odborným titulům zadarmo.

 

Audioknihy

Poslední věc, která mi nesmírně pomáhá držet vysoký počet přečtených knih jsou audioknihy. Dlouhou dobu jsem si na ně nemohla zvyknout a nedokázala jsem knihy „jen“ poslouchat, ale po nějaké době jsem tomu dala další šanci a naprosto jsem tomu propadla. Jsou doopravdy výhodné v situacích, kdy doopravdy nemůžete číst očima – úklid, vaření, procházky se psem, když je vám špatně ze čtení v autobuse…

Nevýhodou audioknih je, že všechny tituly nejsou namluvené a některé se obtížně shánějí. Sama musím přiznat, že jsem audioknihy začala poslouchat přes YouTube, protože jsem nechtěla vyhazovat peníze za něco, co možná nedoposlouchám do konce.

Momentálně mám dvě aplikace, které využívám nejvíce: Audiolibrix a Audiotéka. Obě dvě mají své výhody a nevýhody. Audiolibrix má tu výhodu, že když máte placenou verzi (219 Kč/měsíc), tak si každý měsíc můžete vybrat jednu knihu zdarma. Kromě toho, také můžete sbírat bodíky za recenze a koupi knih, a ty pak vyměnit za další audio knihu zdarma. Osobně musím přiznat, že i přesto mi aplikace Audiolibrix úplně nevyhovuje.

Na Audiotéce při zaplacení měsíčního poplatku získáte velké množství knih k poslechu zdarma a k tomu 20% slevu na další audio. Navíc, když budete součástí audiotéka klubu, získáte také možnost sdílet knihy s rodinou (tuhle funkci ale zatím nemám odzkoušenou).

 

Pokud milujete čtení, doufám, že jsem vám přinesla zajímavé tipy, díky kterým budete mít více přečtených knih. Čtení zdar! 😀

 

Tagged , , , , , , , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *