Z našeho oboru, Zajímavé

Zmrzlina za penny? Radši ne, díky…

zmrzlina1

Čtení na 3,5 minuty

Opět se naše zeměkoule přiblížila ke slunci a začala vedra. Obecně se pro toto období ujalo označení léto. Přišel čas dovolených, festivalů, výletů, táborů… i každoroční hledání všemožných způsobů, jak se zchladit. A bezpochyby jedním z nejoblíbenějším je ledově studená zmrzlina.

Když se ale člověk podívá, kolik už stojí kopeček zmrzliny, natož kopeček v turisticky populární destinaci, protočí se mu oči.

A co takhle zmrzlina za 1 penny?

Krátce po Napoleonských válkách, na začátku 19. století, zažila Británie menší „zmrzlinovou renesanci.“ Ještě o století dříve byla zmrzlina pochutinou jen pro nejvyšší třídy, ale pak přišel zvrat v podobě migračních vln. Italští přistěhovalci si totiž s sebou ze své domoviny přivezli recepty na výrobu krémových zmrzlin – gelata. Postupně zaplavily ulice mnohých měst vozíky se zmrzlinou a najednou si i chudé děti z dělnických rodin mohly dovolit ochutnat mnohé příchutě této mražené dobroty. Porce byla jen za 1 penny, příhodně tak tento způsob prodeje dostal označení penny lick – líznutí za penny.

Příliš dobrá nabídka má ale vždy háček. Kde je tady? Penny lick byla podávána v malých skleněných pohárcích, které měly tvar kužele. Sklo bylo mimořádně tlusté, aby to vypadalo, že je v nich víc, než ve skutečnosti je. Pohárky navíc musely být vráceny prodejci, který je pak opětovně použil.

A co když tam zákazník nechal trochu zmrzliny na dně? Měl by snad chudý prodejce daný pohárek důkladně vymýt (i když to kvůli tvaru moc nejde) a připravit se o potenciální zisk z dvakrát prodané zmrzliny? Nebo kolikrát se má voda na vymývání vyměňovat, když je ještě stále vidět na dno a nesmrdí?

Už se vám sbíhají sliny?

Na začátku 19. století ještě nikdo o bakteriích neměl ani ponětí. Nemoci se přece šířily zápachem, hnilobou, špatným vzduchem… Nebo tak to alespoň vysvětlovala tehdejší medicína. Až v padesátých letech 19. století se začaly objevovat teorie o mikroorganismech. Například když John Snow publikoval v roce 1854 studii, kde původce cholerové epidemie v londýnské čtvrti Soho vystopoval v kontaminované vodě ze studny na Broad Street, nebo když Filippo Pacini a později Robert Koch izolovali bakterii Vibrio cholerae.

Zlaté období penny licku bylo tatam. V roce 1879 článek v medicínském týdeníku Lancet tvrdě kritizoval a odsoudil penny lick jako původce epidemií cholery a tuberkulózy, což s vědeckými poznatky vedlo k tomu, že roku 1899 Londýn definitivně prodej zmrzliny touto formou zakázal ve jménu ochrany veřejného zdraví.

Tak skončilo období líznutí za penny, ale oblíbená zmrzlina samozřejmě přetrvala. Skleněné pohárky nahradily sušenkové a prodávalo (a stále prodává) se dál. Akorát už nejen za tu jednu penny. Ale asi bych neměnil. 😀

                   Pohárky na penny lick

 

 

Zdroje informací a obrázků:

Horrible Health and Safety Histories: Penny Licks. In: Amalgamate [online], [cit. 2023-02-08]. Dostupné z: https://www.amalgamate-safety.com/2018/05/08/horrible-health-and-safety-histories-penny-licks/.

Ice to see you. In: Manchester EveningNews [online], [cit. 2023-02-08]. Dostupné z: https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/nostalgia/ice-to-see-you-1053047.

Ice Cream Glasses. In: ice-cream-recipes.com [online], [cit. 2023-02-08]. Dostupné z: https://www.ice-cream-recipes.com/ice_cream_glasses.htm.

Sold at Auction: BLOWN ICE CREAM PENNY LICK GLASSES, LOT OF TREE. In: Pinterest [online], [cit. 2023-02-08]. Dostupné z: https://cz.pinterest.com/pin/289637819766065507/.

Tagged , , , , , , ,

About Matěj Líbal

Jak se kreativně představit? No přece básní! Studuji na vejšce historii, a tak tomu jest, že mám rád špagety a sbírám mnohé předměty, od kamenů z cest, až po mince a filatelii.
View all posts by Matěj Líbal →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *