Nezařazené, Pro studenty

Informační smog

Už jsme si zvykli, že se na nás v online světě nekontrolovatelně hrnou informace ze všech stran. Pro tento fenomén jsem si zvolila pracovní termín „informační smog“.  Domnívám se, že ačkoliv už v době „před-kovidové“ musel jeho pomyslný indikátor ukazovat poměrně vysokou hodnotu, pokud bychom chtěli změřit míru smogu teď, byla by určitě ještě mnohonásobně vyšší. Situace kolem pandemie onemocnění Covid-19 s sebou totiž přinesla nešvary v podobě (do značné míry) nepodložených dat, zmatečných vyjádření, velkého množství nerelevantních zpráv a celkově velmi špatné komunikace stran vlády vůči občanům. Zkrátka, známe to všichni: „V březnu někdo přišel s matematickým modelem a v srpnu někdo, sice byl to ten stejný člověk, ale už přišel v nějakém čase a ti, kteří měli přijít, nepřišli.“ Kam šli oni, to nevím, ale nabídnu ti pár tipů, kam můžeš na internetu zajít ty, aby ses z toho všeho nezbláznil.

Přeskočím povídání o tom, jak je důležité na informace kriticky nahlížet, čerpat je z více zdrojů, ověřovat si data a celkově přelouskávat a hodnotit všechno, co konzumujeme. To, myslím si, čtenáři tohoto blogu dobře vědí a běžně aplikují. Ale zeptejme se sami sebe: Nepřivádí nás to neustálé kritické myšlení často do nepříjemných duševních stavů, během kterých si zoufáme, že i když se svědomitě snažíme informace selektovat na ty nejvíce relevantní, prostě to už nezvládáme? Jako by najednou postrádalo logiku úplně všechno. V tom momentě je podle mě dobré, minimálně co se duševní hygieny týká, zkonzumovat něco, co relevantní vůbec být nemusí. Je to jako když jíte zdravě, ale občas si prostě dáte Mekáč. 🙂

ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response)

Principem těchto videí je to, že tvůrce po celou dobu svého vystoupení šeptá (nebo vydává jiné – ale vždy na poslech příjemné – zvuky). Na spoustu posluchačů to má blahodárné uklidňující účinky, a proto si ASMR videa pouští před spaním. Ti, kteří kouzlu tiché řeči propadli, investují do nejlepších sluchátek na trhu, aby slyšeli každou jednu sykavku řečníka. Pokud bys podobný formát pro odreagování rád zkusil, můžu doporučit například YouTube kanál Gibi ASMR

Food blogy

Food blogy jsou velmi úspěšným fenoménem „kovidové“ doby, jelikož se z většiny lidí během nekončících karantén a lockdownů stali michelinští kuchaři. Pokud hledáš inspiraci na to, co příště uvařit či upéct, skvělý je například blog Slepičárna . Pokud bys zavítal na web naší alma mater Studentské otazníky, tak tam také najdeš sekci s originálními recepty, které můžeš vyzkoušet. 

Podcasty

Podcasty tvoří internetový obsah, který není třeba dlouze představovat.  Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o společenské dění, si jejich rozpuku jistě všiml. Jestli už máš ale všechny své oblíbené poslechnuté a ocenil bys tipy na kvalitní rozhovory, tady je pár tipů:  Prostor x, Real talk nebo Standashow.  

Netflix

Netřeba slov. Kdo nezkusil, nepochopí. 

Pokud bys stál přeci jen o více intelektuální internetový obsah, mohu doporučit záznamy přednášek vytvořené absolventy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde vystupují zajímaví hosté napříč vědecko-společenským spektrem se svými přednáškami. Tato videa najdeš na YouTube pod názvem Večery na FF UK. 

Bez diskuze je nutné zajímat se o společenské a politické dění u nás i ve světě a kriticky na něj nahlížet, ale stejně tak je zapotřebí si občas dopřát obsah, který je možné pouze poslouchat, ale není nutné jej neustále verifikovat a hodnotit. 

Citace dostupná v záznamu tiskové konference vlády z 12. října 2020.