Nezařazené, Z našeho oboru

Světoznámé produkty ve 2. světové válce?

Úvod

Známe je všichni, některé z nich konzumujeme či užíváme každý den. Věděli jste však, že některé z těchto produktů sloužily vojákům již na bojištích druhé světové války a můžeme je tak považovat za „vysloužilé veterány“? V dnešním článku si představíme některé z nich.

Coca Cola

Jistě, Coca Cola se mezi námi vyskytuje již od roku 1892. Avšak, během druhé světové války byla dostupná pro vojáky americké armády na bojištích v Evropě a v Pacifiku a to od roku 1943, kdy generál Dwight D. Eisenhower rozhodl, že Coca Cola bude dostupná pro všechny vojáky kdekoliv na světě. Každý voják měl tedy nárok na jednu lahev a to za pouhých 5 centů.

Originální lahev od Coca Coly značena rokem 1945.

Lucky Strikes

Jedny z nejprodávanějších cigaret na světě započaly svojí cestu již v roce 1905, avšak nejpopulárnějšími se staly právě během druhé světové války, kdy mezi vojáky byly jedněmi z nejvyhledávanějších. V této době byly tyto cigarety samozřejmě bez filtru. Lucky Strikes se staly oblíbenými díky své jemné a bohaté chuti tabáku. Čtyři cigarety byly dokonce dodávány zabalené v dávkách potravin, byť ne vždy se jednalo o zmíněnou značku.

Originální, nerozbalená krabička cigaret Lucky Strike s armádním kolkem. Datace cca 1942–1945.

Hershey’s

Hershye’s je světoznámá značka čokolády se sídlem v Pensylvánii v USA, založena v roce 1894. Během druhé světové války se pro americké vojáky stala součástí dávek potravin také tato čokoláda. Nevýhodou však bylo, že při dopravě se čokoláda v některých případech zcela roztekla. V roce 1943 byla uvedena nová, upravená čokoláda, s lepší chutí a lepší odolností vůči horkému počasí s názvem „Hershey’s tropical chocolate“. Čokoláda se stala oblíbenou součástí armádních dávek typu K (obsahovaly sušenky, masovou konzervu, cigarety, cukr, sůl, čokoládu, žvýkačky a toaletní papír) a pomáhala vojákům uklidnit se a doplnit potřebnou energii.

Gillette

Gillette je světoznámou značkou jak žiletek, tak produktů určených k osobní hygieně, založena v roce 1901. Produkty této značky se dostaly k vojákům v podobě holicích strojků, žiletek, apod. Tato společnost však během války přímo spadala pod americkou armádu a veškeré výrobky byly určeny výhradně armádě.

Colgate

Jedna z nejznámějších značek zubních past na světě byla založena již v roce 1871. Během války se firma přímo podílela na zásobování a výrobě pro armádu. Vyráběla především zubní pasty, ale také hygienické potřeby a příslušenství.

Originální plechová krabička od holící pěny od značky Colgate.

Nestlé

Švýcarská značka, ke které patří nespočet produktů, má za sebou trochu kontroverznější minulost. Výrobky od Nestlé byly totiž posílány oběma válčícím stranám. Po válce však společnost zaznamenala solidní rozkvět a dnes patří k největším společnostem na světě. V roce 2000 se však ozvaly duchové minulosti a společnost musela zaplatit pokutu ve výši 14.6 milionů dolarů za to, že během války jejich pobočky na německém území využívaly otrockou práci. 

Závěr

Uvedeny jsou zde jen některé případy, v praxi bychom se mohli setkat se stovkami dalších produktů, které slouží již několika generacím a které úspěšně sloužily vojákům ve vřavách druhé světové války. Pravdou ovšem zůstává, že málokoho by dnes napadlo, že právě tyto oblíbené produkty mají za sebou tak dlouhou a bohatou historii.

 


Zdroje:

The Chronicle Of Coca‑Cola: A Symbol of Friendship. In: The Coca Cola Company [online], [cit. 2024-10-13]. Dostupné z: http://The Chronicle Of Coca‑Cola: A Symbol of Friendship.

How Lucky Strike Cigarettes Defined WWII. In: Veteran life [online], [cit. 2024-10-16]. Dostupné z: https://veteranlife.com/military-history/lucky-strike-cigarettes/.

Hershey’s Tropical Chocolate Bar. In: Smithsonian [online], [cit. 2024-10-16]. DOstupné z: https://www.si.edu/object/hersheys-tropical-chocolate-bar%3Anmah_1121923.

Gillette. In: Wikipedia [online], [cit. 2024-10-16]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Gillette.

How Nestlé Expanded Beyond the Kitchen. In: The New York Times [online], [cit. 2024-10-16]. Dostupné z: https://www.nytimes.com/2017/06/27/business/dealbook/nestle-chocolate-milk-coffee-history.html.

ENJAMES, Henry Paul, GI collector’s guide vol. 1, Paris 2004.

Náhledový obrázek: https://www.reddit.com/r/wwiipics/comments/fzbxe0/men_of_the_36th_infantry_division_enjoying_a_sip/?force_seo=1.

 

About Tomáš Fiala

Studuji historii na katedře historických věd ZČU. Z historie mě nejvíce zajímá 2. světová válka, dějiny USA a dějiny novověku. Ve volném čase rád sleduji filmy, nebo se věnuji čtení.
View all posts by Tomáš Fiala →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *