Nezařazené

Cesta k vydání knihy

Stejně jako v některých předchozích článcích, bych i dnes chtěla zavítat do knižního světa. Díky bookstagramu člověk neustále objevuje a to nejen knihy, ale i nové zajímavé lidi, s nimiž navazuje přátelství.

Dneska bych Vám ráda představila Míšu, která tvoří velmi zajímavé příspěvky a momentálně se snaží vydat knihu skrz crowdfunding u Pointy, kdy je potřeba vybrat určitou částku, aby se spustila veškerá příprava a tisk knihy. Zajímá mě nejen vydání knihy, ale i její (nejen) knihomolský život. V našem rozhovoru se dozvíte o její lásce k literatuře a o tom, co musí člověk splnit, aby jeho kniha mohla být přijata do crowdfundingu.

Redaktorka: Co tě přivedlo ke knihám a čtení?

Míša: Upřímně? Jsem definicí typického knihomolského příběhu, kdy jsem četla ještě dříve, než jsem nastoupila do školy. Milovala jsem příběhy, nikdo z rodiny mému tempu nestačil, chtěla jsem číst více a více, proto jsem hromadila stále větší množství knih. Pamatuji si každý jeden příběh, který jsem jako dítě během dospívání nebo nyní v dospělosti četla. Literatura, čeština, čtení, psaní, později angličtina a francouzština – vše jsem milovala, miluji dodnes a vím, že budu vždy milovat. Proto jsem také vystudovala i Mgr. obor Učitelství francouzského jazyka a literatury na Masarykově univerzitě v Brně.

Redaktorka: Co nejraději čteš?

Míša: Nejraději mám romány a romantické či fantasy příběhy. Ale čtu téměř všechno kromě hororů, u nich se bojím. Mám výhodu, že čtu i v anglickém a francouzském jazyce, proto mám ten knižní záběr velmi rozmanitý. Většinou, pokud mě někde neplánovaně potkáte, najdete mě s hlavou zabořenou v knize. Naučila jsem se číst i za chůze, abych maximálně využila čas.

Redaktorka: Jaká je tvá oblíbená klasika?

Míša: Z klasiky toho mám načteného doopravdy hodně – z té české, francouzské, anglo-americké a světové, ale má srdcovka je rozhodně francouzská literatura. Pokud jste nečetli a neznáte, rozhodně bych doporučila Borise Viana a jeho Pěnu dní, je to doopravdy nádherná a nadčasová kniha.

Redaktorka: Jakou knihu by si měl každý přečíst podle tebe?

Míša: Částečně jsem odpověděla v minulé otázce, ale tady mi to nedá a odpovím Harry Potter. Víte, jak u nás doma definujeme Harryho Pottera? Jako multigenerační dílo. Četla jsem ho jako dítě, četla jsem ho v češtině, četla jsem ho v originále, nyní ho čte má osmiletá dcera, četl ho můj otec. A všichni jsme kouzelnému světu Harryho Pottera propadli a propadáme znovu a znovu.

Redaktorka: Když nejsi knihomol, tak jsi…?

Míša: Jsem máma. Všechno, co jsem se, zatím, v životě naučila, mohu nyní předávat své dceři, mimo jiné právě i lásku ke knihám.

Redaktorka: Jak dlouho vystupuješ na Instagramu?

Míša: Na Instagramu figuruji od jeho počátku v ČR, čili více než 10 let. Ale ze začátku jsem ho měla spíše jako soukromý deník na fotky a zážitky. Pokud se budeme bavit o bookstagramu, tak ten si vedu cca rok a půl. Pořád ho kombinuji se soukromým životem. Mé sledující zajímalo, co aktuálně čtu, žádali mě o tipy na knihy, až se z toho stalo každodenní sdílení mého čtenářského vkusu a názorů.

Redaktorka: Co pro Tebe bookstagram znamená?

Míša: Bookstagram je místo, které spojuje lidičky, kteří mají společnou lásku ke knihám a literatuře. Mohu s nimi diskutovat o přečtených knihách, inspirovat se knihami, které unikly mému čtenářskému radaru. A sama předávat tipy na dobré čtení, krásné a zajímavé příběhy a představovat knihy, které jsem přečetla já.

Redaktorka: Našla sis nové přátele skrz bookstagram?

Míša: Ano, na bookstagramu jsem našla mnoho knižních známých a z některých se stali také už mí přátelé. Ale jsem otevřená, na mém profilu vládne pozitivní energie a vítaný je každý, koho mé vystupování tam zaujme.

Redaktorka: Co tě vedlo k napsání knihy?

Míša: Příběh Anety ve mně rostl několik let. Věděla jsem, že budu chtít napsat temnější knihu, která ukáže realitu ve své surové podobě. Chtěla jsem, aby kniha byla opravdová, ne snová. Život totiž velmi často není snový. Ano, někdy je příjemné a vítané utéct do fiktivního příběhu, který vás svou přeslazeností pohladí po srdíčku, ale já najedou měla pocit, že takových je 99 % knih. A co ty příběhy, které tak idylické nejsou? Ty neexistují? Existují. A tím je i Útočiště. Hlavní hrdinka Aneta si prochází něčím, čím by si neměla projít žádná lidská bytost, natož dítě, ale není jediná, takových Anet je v České republice, a i dále ve světě mnoho, i ony si zaslouží svůj příběh. A proto jsem napsala Útočiště.

Redaktorka: Chtěla bys napsat ještě nějakou knihu?

Míša: Už píši. Zatím jsem ve fázi první verze, příběh se ještě vyvíjí. Kniha, new adult román, nese název Poslední okvětní lístek. A pokud byste chtěli, můžete se do něj začíst na platformě Wattpad. Až ho dopíši, román z platformy stáhnu a budu pracovat na jeho přepisu a úpravách. Každá kniha má několik fází, etap a já každé věnuji tu nejdetailnější péči, jen tak může vzniknout dílo, se kterým budu vnitřně maximálně spokojená.

Redaktorka: Co bys doporučila lidem, kteří chtějí napsat knihu?

Míša: Vezměte si tužku a papír, sedněte si k počítači a začněte psát. Nesněte o tom pouze, jednoduše to udělejte! Z vlastní zkušenosti vím, že lidí, kteří by chtěli napsat knihu, je mnoho, i s tím mnohdy začnou, ale nejtěžší je tu knihu dopsat. Pokud toto dokážete, ona si najde své čtenáře.

Redaktorka: Co vše jsi musela podstoupit, aby Pointa souhlasila s vydáním tvé knihy?

Míša: To je moc dobrá otázka, protože někdo by si mohl myslet, že knihu na Pointě může vydat každý a hned, ale tak to není. Vy tam přijdete s projektem, hotovým dílem, ale to dílo musí zaujmout další spolupracovníky, kteří s Vámi budou na knize pracovat. Osloví oni Vás nebo Vy oslovíte je. Kniha nemůže jít do předprodeje, pokud nemáte tým, který se skládá z redaktora, korektora, grafika a sazeče. Tito lidé uvěřili ve Vaši knihu a chtějí s Vámi na ní spolupracovat. Všechna tato práce začne až po úspěšném předprodeji.

Redaktorka: Myslíš si, že knih s takovou tematikou je dostatek?

Ne. I proto jsem román Útočiště napsala. Už jsem byla trochu unavená z toho, jak je v new adult románech vše předvídatelné, nakonec sluníčkové, mimo realitu a dívky tam jsou zachraňovány nereálnými princi na bílých koních. Útočiště je surové, opravdové a hrdinové se chovají tak, jak by se chovala patnáctiletá dívka, která si prochází tím, čím hlavní hrdinka, a jak by se choval a zachoval obyčejný devatenáctiletý kluk. I temná stránka útočiště, alkoholismu a domácího násilí v rodině, je něco, co se v českých rodinách děje častěji, než bychom si přáli. A tak jako některé vedlejší postavy Útočiště, se k tomu někteří lidé v realitě otáčejí zády, dělají, že nevidí. Naděje pro hlavní hrdinku Anetu může být nadějí pro někoho dalšího, kdo si také prochází dysfunkční rodinou.

Redaktorka: Komu bys doporučila, aby si tvou knihu koupil/přečetl?

Míša: První verzi Útočiště četly ženy všech věkových kategorií od 15+ a měla jsem i několik mužských čtenářů. Ode všech jsem měla jen samé pozitivní zpětné vazby. Za mě bych knihu doporučila všech ženám 15+, které mají rády knihy s náročnými tématy, plné emocí a zvratů a silné romantické linky. Kniha v sobě rovným dílem kloubí vážná témata a hřejivý romantický příběh.

Redaktorka: Máš nějaký záložní plán, kdyby vydání přes Pointu nevyšlo?

Míša: Nyní se plně soustředím na propagaci Útočiště přes Pointu. Bude to intenzívní měsíc a obětuji tomu doopravdy všechno. Je to jedinečná příležitost, jak svou knihu dostat ke čtenářům přesně v takové podobě, jakou jsem si vysnila. Pokud předprodej nebude úspěšný a cílová částka se nevybere, budu hledat jiné cesty, jak Útočiště ke čtenářům dostat.

Redaktorka: Co bys vzkázala svým budoucím čtenářům?

Míša: Prvně Vám děkuji za jakoukoliv podporu. Za druhé doufám, že si Útočiště zamilujete stejně jako jsem si ho zamilovala já. A za třetí, čtěte české autory a autorky. I v naší malé zemi jsou talentovaní spisovatelé a spisovatelky, kteří čekají, až je objevíte a podpoříte. Předobjednejte si Útočiště, přispějte na předprodej, sdílejte informace o předprodeji, mluvte o něm, ukažte ho rodině, přátelům, známým, kolegům, protože jen s Vámi a Vaší pomocí a podporou vyjde. Napište mi na Instagramu nebo na e-mail, doptejte se, na co potřebujete a sdílejte se mnou lásku ke knihám a nádherným příběhům.

Pokud vás Míša a její kniha zaujala, určitě vám doporučuji mrknout na její Instagram, kde najdete mnoho knižní inspirace a pokud vás zaujala kniha samotná nebo víte o někom, koho by zaujala, neváhejte knihu podpořit. Na vybrání cílové částky je celý měsíc a pokud se nedosáhne cíle, tak se vám peníze vrátí. Já teď jen mohu Míše držet palce a těšit se na její knihu.

Tagged , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *