Z našeho oboru

Tajemství rašelinišť

Archeologie čerpá informace z mnoha různých pramenů, které vám ve svých článcích postupně představuji. Proto pro vás fakt, že zdrojem našeho poznání může být vlastně i lidské tělo samo o sobě, jistě nebude žádným překvapením. Dvoudílný příspěvek o Ötzim toho může být dobrým příkladem. Muž tisíce let ukrytý v ledu však možná zaskočí méně než v prostředí, o kterém bude dnes řeč. 

Výjimečně dobré konzervační schopnosti mají totiž rašeliniště. Kyselost vody, omezené množství kyslíku a nízká teplota velice kvalitně uchovávají materiál tvořený keratinem – tedy  pokožku, vlasy, nehty, vlnu či kůži, jak v úvodu svého článku popisuje E. Munksgaard. Díky těmto specifickým podmínkám se u těl zachovává nejen kůže, ale také například vnitřní orgány, díky čemuž můžeme analyzovat i poslední jídlo zemřelého. Naopak kosti jsou zpravidla rozložené kvůli působení kyselé rašeliny. Zachování těla je zde tak unikátní, že se v angličtině postaralo rovnou o vlastní kategorii nesoucí název bog bodies. Nálezy těchto těl pojí jejich nálezový kontext (prostředí nálezu), ale nejsou omezené geograficky ani časově. Detailnější fotografii pak dám raději pro citlivější oči až na konec článku. 

Mezi jedno z nejstarších těl nalezených v rašeliništi patří takzvaný Cashel Man z Irska, který byl nalezen v roce 2011. Jednalo se o mladého muže, který zemřel v době kolem 2000 př. n. l. Přestože byly jeho ostatky poškozeny těžební aktivitou probíhající v dané lokalitě, podařilo se z nich zjistit cenné informace. Muž před smrtí utrpěl zlomeninu paže a po smrti mu byla na dvou místech zlomena páteř. Kontext nálezu, jako například v okolí nalezené dřevěné kolíky, může napovídat o rituálním obětování. Důležitým faktem je, že Cashel Man byl pohřbený u pahorku, který sloužil ke královským ceremoniím. Nedaleko jeho místa posledního odpočinku byla nalezena také další dvě těla, která jsou však circa o šestnáct stovek let mladší.  

Fotografie ze zajišťování nálezu v Irsku (zdroj).

Mezi nejznámější bog bodies ale nepochybně patří Tollundský muž nalezený u dánského Silkeborgu. Nálezcům v roce 1950 ale trochu zamotal hlavu. Jeho ostatky byly tak nezvykle zachovalé, že byly chvilku považovány za “čerstvou” oběť nějakého vraha. Bližší prozkoumání toto však vyvrátilo, protože se jedná o muže, který zemřel na přelomu 5. až 4. století př. n. l. Nalezen byl 2,3 metru hluboko pod rašelinou ve skrčené poloze na boku. Na hlavě měl koženo-vlněnou čapku, kolem pasu pásek a kolem krku utaženou smyčku z pletené kůže. Kromě délky jeho vousů a vlasů byli odborníci schopni zjistit, že 12 – 24 hodin před smrtí snědl ječmennou kaši se semínky a rybou, což je pro archeology nesmírně cenná informace.

Detail na obličej Tollundského muže (zdroj)

Vraťme se ale k samotné smrti tohoto muže. Lékaři již v roce 1950 odhalili, že oběť nebyla uškrcena, ale oběšena, protože stopy provaz zanechal jen pod bradou a na stranách krku. Zezadu, kde by byl při dušení uzel provazu, žádné stopy nebyly. Přestože se nabízí teorie o rituálním obětování muže, o okolnostech jeho smrti toho bohužel více nevíme. Dále bylo ale například zjištěno, že Tollundský muž zemřel ve věku 30-40 let. Zajímavostí pak je, že dánští policisté byli schopni sejmout zemřelému otisk, který představuje s velkou pravděpodobností otisk nejstaršího prstu na světě.

Z rašelinišť pochází stovky těl, přičemž jejich zachování je často nekompletní a ne tak kvalitní, jako například u Tollundského muže. Pokud jste trochu morbidně zvědaví, tak si můžete vygooglit například Clonycavan Man, Old Croghan Man nebo Windeby I. U všech těl nalezených v rašeliništích ale platí, že mohou nejen pro archeologii představovat unikátní a nesmírně bohatý zdroj informací. Přeci jen u poměrně běžně nalézaných koster není jednoduché rekonstruovat jejich podobu, oděv nebo poslední jídlo.

 

 


Zdroje:
Munksgaard, E. 1984: Bog Bodies – a brief Survey of Interpretations, Journal of Danish Archaeology vol. 3, 120-123.
Burke-Kennedy, E. 2013: Laois ‘bog body’ said to be world’s oldest, The Irish Times [online]. Citováno dne 7. 9. 2024. Dostupné z: https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/laois-bog-body-said-to-be-world-s-oldest-1.1483171?goback=.gde_118891_member_263128471
web.archive.org – The Tollund Man [online]. Citováno dne 7. 9. 2024. Dostupné z: https://web.archive.org/web/20070923123956/http://www.tollundman.dk/fingeraftryk.asp

Tagged , ,

About Eliška Chimalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *