Kultura, Kultura / Události, Reportáže

Noc s Operou: Dracula v lochotínském amfiteátru

I letos nás čekal další ročník divadelní akce Noc s operou. Projekt pořádá plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla již od roku 2015 u příležitosti zakončení divadelní sezóny. Letos herci a herečky plzeňskému obecenstvu odehráli dvě open-air představení v jedinečném prostoru amfiteátru na Lochotíně  – v úterý 25. června publikum poprvé spatřilo plzeňský muzikál Dracula a 28. června zazněla opera Libuše. Obě představení byla uvedena v rámci Roku české hudby.

Noc s operou

Lochotínský amfiteátr je jedním z nejskvostnějších venkovních prostorů v Plzni, pyšní se hned několika přednostmi. Amfiteátr obklopuje zeleň a příroda, disponuje obrovským podiem s velkou kapacitou a zároveň má skvělou akustiku, což z něj činí ideální místo pro kulturní open-air akce, navíc je skvěle dostupný MHD přímo z města. Lidé mohli na Noc s operou zakoupit jak lístky k sezení v hledišti, tak na stání – tzv. na deku v horních částech amfiteátru a u představení si s přáteli vychutnat třeba i příjemný piknik. Občerstvení také po celý večer zajišťovalo několik přítomných stánků. 

Projekt Noc s operou za podpory města a primátora města Plzně finančně přispěl 24 korunami za každou vstupenku na charitativní účely. Akce byla zahájena několika slovy a poděkováním primátora Romana Zarzyckého a dalších, kteří se na projektu podíleli. 

Dracula v plzeňském provedení

Legendární muzikál, který se drží na české muzikálové scéně skoro 30 let. Dracula volně inspirovaný románem Brama Stokera obletěl nejen českou, ale i zahraniční scénu s neuvěřitelnými diváckými ohlasy. Plzeňská interpretace souboru DJKT je vůbec první českou mimopražskou interpretací. O představení plzeňské publikum projevilo horoucí zájem, jelikož bylo během chvíle beznadějně vyprodáno. 

Režie se ujal Lumír Olšovský, jenž spolu s celým tvůrčím týmem odvedl skvělou práci. Také herci a herečky se zhostili úkolu s plnou parádou a obecenstvo mělo možnost spatřit skvělé herecké i pěvecké výkony. V hlavní roli se představil Jozef Hruškoci jako hrabě Dracula a Charlotte Režná jako Lorraine. Orchestr zahrál známé hity pod taktovkou Kryštofa Marka.  

Produkce inscenace dokonale využila venkovních prostor, což představení dodávalo autentický dojem, atmosféru dobarvovalo skvěle provedené osvícení umocněné postupným stmíváním, dějství zvukově podtrhoval živý orchestr muzikálu DJKT a vyzdzvihnout je potřeba také pěvecké výkony herců a hereček. Divadlo pod širým nebem v neposlední řadě zanechávalo v diváctvu navíc další neobyčejný zážitek a jedinečnost okamžiků, které si zcela jistě odneslo. Během celého představení sklízel soubor hlasitý potlesk vyvrcholený dlouhým závěrečným aplausem. Venkovní prostory dodávaly představení neobvyklost a další možnosti pro realizaci, zanechává to neobyčejný zážitek a dodává jedinečnost, kterou si všichni uchovají a zapamatují. 

Muzikál Dracula v plzeňském kabátě čeká 7. září 2024 premiéra na Nové scéně Divadla Josefa Kajetána Tyla. Jestliže jste propásli Noc s operou, nenechte si tuto příležitost ujít  a buďte u toho! Nebo alespoň u některé z repríz. Tato podívaná skutečně stojí za návštěvu.

 


Zdroj obrázku: https://nocsoperou.cz/

 

Tagged , , , ,

About Anna-Marie Pytlíková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *