Nezařazené, Zajímavé, Ze studentského života

Podzimní čtení

podzimní čtení

Zcela nepopiratelně nám začal podzim. Listí pomalu mění barvy a padá na zem do kaluží, které tu zanechalo děštivé počasí. Díváme se na tmavou oblohu a na holé kůži na krku nás zebe chlad, jenž vystřídal letní horka. Pomalu začínáme přemýšlet, zda je už čas vytáhnout velké šály a cestovní hrnky s horkými nápoji. Hot Girl Summer is over. Now it’s time for Witch B**ch Autumn.

Pomalu se také rozjíždí nový semestr a to znamená více času stráveného v knihovně, u psacích stolů a třeba i v malých útulných kavárničkách, kde člověk může v klidu popřemýšlet nad školními úkoly. Vypadá to, že kvůli energetické krizi bude tento podzim o něco chladnější než podzimy předešlé, a proto přináším pár jednoduchých tipů na čtivo, s nímž se můžete zachumlat do deky a nasávat tu správnou podzimní melancholickou náladu.

Jako první je nutné zmínit a doporučit Harryho Pottera. Bez těchto knih a filmů si nelze podzim ani představit. Jsem si jistá, že mnoho z nás se k němu každoročně vrací a začíná nový školní rok společně s trojicí kouzelníků. Jaké by to asi bylo trávit v Bradavicích podzimní deštivé večery? Procházet se po schodištích, která se přemisťují, moknout při famfrpálovém zápase, nahřívat si záda u krbu ve společenské místnosti nebo listovat velkými knihami plnými kouzel. Harry Potter je zkrátka neodmyslitelnou součástí podzimních dní.

Dalšími výbornými knihami pro toto období jsou klasiky s tajemnou atmosférou. Například detektivní příběh A. C. Doyla Pes baskervillský, jehož příběh se odehrává v oblasti mokřad a vřesovišť jihozápadní Anglie, svým chmurným prostředím a záhadou, již řeší brilantní Sherlock Holmes, čtenáře napíná do poslední chvíle. Další zajímavou knížkou může být i Drákula od Brama Stokera. Tato kniha je psána formou různých dopisů, deníkových záznamů a telegramů, díky čemuž se rychle čte, ale uchovává si tajuplný a okultní nádech. Velmi známou a vlivnou knihou se stal i Frankenstein od Mary Shelley. V tomto příběhu je tématem utrpení, osamělost a odpovědnost stvořitele za vlastní výtvor. Když ke konci knihy monstrum pronásleduje svého stvořitele, z knihy sálá Frankensteinova úzkost, hrůza a strach. K vyvolání pocitů strachu, úzkosti, napětí nebo melancholie, které spousta lidí na podzim vyhledává, jistě pomohou i povídky od E. A. Poa nebo H. P. Lovecrafta.

Z modernějších literárních děl podle mého názoru dobře poslouží například knihy Noci běsů nebo Zmizení Sáry Lindertové od české autorky Kateřiny Šardické. Její knihy jsou určeny spíše pro young adult publikum, a tudíž nemusí být každého šálkem čaje. Mně se ovšem velmi líbily a za výbornou podzimní četbu bych označila hlavně první zmíněnou, odehrávající se na malé vesnici s pochmurnou atmosférou a protkanou různými pověrami.

Pro oddech od všeho toho strachu a napětí bych doporučila knihu od Mariany Leky Co je odtud vidět. S touto knihou jsem se poprvé setkala před rokem na plzeňské Noci literatury, kterou pořádá SVK PK, a musela jsem ji mít. V knize je umně vyobrazen život hlavní hrdinky Louisy a jejích blízkých. Je to velmi milé, laskavé, humorné a místy i velmi smutné. Nejvíc mě bavila skoro až bizarnost zvláštních ale přesto každodenních momentů. Na poklidné čtení pod dekou a s čajem v ruce ideální.

Zpět k napětí a záhadě nás může vrátit kniha Seznam hostů od autorky Lucy Foley. Jedná se o thriller odehrávající se na ostrově, kde se koná velkolepá svatba. Během oslav však jedna z postav zemře. Čtenář se při rozuzlování událostí proplétá vztahy všech zúčastněných a pomalu odkrývá, kdo vlastně zemřel, proč a čí rukou. Další autorčina kniha Štvanice se pak hodí na období silvestra a nového roku. 

Na závěr přihodím ještě jednu knihu od české autorky Kateřiny Surmanové, kterou jsem však ještě nečetla. Jde o autorčinu prvotinu Šepot z lesa, která slibuje strašidelné procházky po Orlických horách a vyšetřování 20 let starého zmizení. Hlavním hrdinou je investigativní novinář Petr, který je při svém pátrání zaveden do míst horších, než jsou všechny jeho noční můry. Doufám, že se do této knihy už brzy pustím a nebudu zklamaná, očekávám trochu toho mrazu plazícího se po zádech.

A co letos na podzim čtete vy? Máte nějakou oblíbenou knihu, ke které se rádi každý rok vracíte? Nebo se snažíte objevovat stále nové a nové příběhy? A čím je typická vaše podzimní četba, toužíte po napínavé, tísnivé a strašidelné atmosféře, nebo se uchylujete spíše ke klidným příběhům každodenního života? Neváhejte a podělte se o své tipy v komentářích.

Tagged , , , ,

About Tereza Matějková

Jsem studentkou FF, která si nikdy nenapsala nic do šuplíčku. Mám vždy dobrou náladu a dokážu si rozložit čas tak, abych všechno stihla. Mám ráda Karla Čapka, umělou inteligenci, literaturu a spoustu dalších věcí. Jsem zvědavá, baví mě gramatika a nechutná mi kafe.
View all posts by Tereza Matějková →