Pro studenty, Studentský život

Mindflow

Přírodní doplněk stravy na podporu soustředění, se kterým přišla do kontaktu valná většina vysokoškoláků, slibuje takřka zázrak na počkání. Dostaví se však po užití kýžený výsledek? V čem je Mindflow unikátní a jakou s ním mají studenti zkušenost? 

 

Všichni vysokoškoláci to znají. S příchodem zkouškového zpracováváme poznámky, děláme výtahy a pak výtahy z výtahů, podtrháváme, zvýrazňujeme a hledáme zkratky. Není proto divu, že se většina z nás setkala s doplňky stravy, které slibují zázračné účinky v podobě dlouhotrvajícího a plného soustředění na učivo. Za jednu z nejúčinnějších složek bývá označována ginkgo biloba, která zajišťuje lepší prokrvení mozku rozšiřováním cév. Užívat ji lze v čisté formě v tabletách nebo zkombinovanou s dalšími podpůrnými látkami jako hořčík, vitamíny skupiny B nebo ženšen. Kofein a guarana pak zvyšují bdělost a potlačují únavu. 

Na vysokou poptávku po tzv. chytrých drogách přirozeně zareagoval tržní průmysl. Sehnat můžeme velké množství tobolek, z nichž „každá” svým jedinečným složením zaručuje „nejlepší” výsledek. Lépe se soustředit a posilovat paměť nám pomáhají doplňky stravy značky ProBrain, BrainActive nebo třeba Mindflow. 

Mindflow je název ryze české značky, která vyvinula tablety Mindflow Focus, dnes však již nabízejí i další doplňky stravy – na podporu spánku, odbourání stresu nebo pro bezbolestnou kocovinu. Focus by měl díky svému složení z kofeinu, ginkgo biloby, guarany a dalších (celkem dvanácti) přírodních látek okamžitě dodat energii, oddálit únavu, zklidnit mysl a podpořit kognitivní funkce. Portfolio produktů dává tušit, že ideální cílovou skupinou jsou studenti, kterým by Mindflow mohlo pomoci od strastí spojených s jejich životním stylem. A jelikož je povědomí o této značce vyšší, než je tomu u konkurenčních produktů, ačkoliv složení tobolek se příliš neliší, její unikátnost nejspíš tkví ve výborně cíleném a kvalitním marketingu.

Není překvapením, že citované recenze na webu Mindflow jsou pozitivní. Nehovořili bychom o marketingovém umu, pokud by společnost na web umisťovala negativní nebo neutrální zákaznické zkušenosti. Skutečnost je proto ohýbána ve prospěch značky. Mnoho uživatelů, kteří mají s pastilkami zkušenosti, hovoří o placebu nebo o nulovém efektu. Dotázali jsme se širokého spektra studentů napříč různými úrovněmi i typy vzdělání a valná většina se shoduje – Mindflow vypadá na papíře skvěle, reálné účinky už tak ohromující nejsou. Abychom ale byli fér, mezi stovkou dotázaných se našli i tací, kteří slibované účinky Mindflow skutečně pocítili. Jednalo se o cca dvě desetiny z nich. 

Zde je výběr uživatelských recenzí, které se vyznačují relevantním obsahem. 

Upřímně, na mě to vůbec žádný účinek nemělo, ani na kamarádku. Přijde mi, že právě naopak, když jsem si to vzala, tak se mi potom akorát motala hlava a nemohla jsem se vůbec soustředit. Už bych si to nekoupila.”

 – Karolína Adamcová, Přírodovědecká fakulta UP

 

Na jednu stranu tam jsou obsahově dobrý věci a neškodný. Gynko a guarana asi ty nejdůležitější. V podstatě to neni žádnej zázrak, se kterým ses ještě nesetkala. Můžeš si ty účinné látky opatřit zvlášť a asi bys ušetřila. Mindflow je jakoby nóbl kompaktní podání všeho, co by ti mělo pomoct. Za tu dobu, co jsem na medicíně, tak mi nepomohlo k učení nic tolik jako kofein, sport, studená sprcha a nějaká příjemná hudba.”

 – Ondřej Hozák, 2. lékařská fakulta UK

 

Jakoby vždycky jsem se tak na hoďku cítila víc ready a plná energie…ale těžko říct, jestli to bylo fakt nebo v hlavě…důležitý je, že jsem se tak cítila.”

 – Sabina Švehlová, Pedagogická fakulta JČU

 

Já se poměrně dost pohybuju ve zdravotnictví, do toho pořád dál studuju, jezdím na různý rekvalifikace a další blbosti 😀 a mým úhlavním nepřítelem je prokrastinace a koncentrace na danou věc jako je nad něčím sedět a drtit se to. Mindflow je vlastně složený tak, aby nastartovalo naši mysl, oddálilo únavu a zvýšilo produktivitu a koncentraci. Osobně jsem na to byl hodně zvědavej, protože přírodní složení Mindflow vypadá dost působivě a docela se nabízí k dojmu, že by to vážně mohlo fungovat tak, jak je to všude prezentováno. Zdání ale klame, alespoň teda u mě samotného, možná to někomu vážně zabralo a zlepšilo výsledky, ale u mě to s účinností a efektivitou tak pěkně, jak to líčí, nevypadalo. Ať jsem zkoušel dvě doporučené tablety, tři, dokonce i čtyři, tak ani jednou se nedostavil ten očekávaný boom, kdy by se mi rozsvítilo v palici. Kupoval jsem si menší balení, takže 500 jsem svým způsobem vyhodil za doplněk stravy, který vůbec nefunguje. To je ale samozřejmě pouze můj názor.” 

– Vojtěch Vaněk, SZŠ

 

V mém okolí je fakt hodně lidí, kteří to zkusili, minimum těch lidí řeklo, že jim to opravdu fungovalo, zbytek tvrdil, že jim to nedělá nic. Já jsem z toho byla spíš taková víc vyplašená. Za mě určitě ne.”

 – Lucie Janošová, Právnická fakulta UK

 

Recenze uživatelů potvrzují předem získaný názor na kouzelné účinky přírodních doplňků stravy. Pokud se kriticky zamyslíme nad reklamními texty, dojdeme k závěru, že ačkoliv mohou tobolky pomoci k nastartování soustředění, nemůže se, právě vzhledem ke složení, jednat o zkušenost diametrálně odlišnou od naší každodennosti. Reklamní texty jsou však určeny ke zvýšení prodeje, nikoliv k tomu, abychom je podrobili kritické analýze. K nenásilné manipulaci jsme často náchylnější, než si uvědomujeme, a proto není divu, že textům věříme. V zoufalých chvílích uprostřed zkouškového navíc tak trochu chceme, aby existoval malý prášek, který naše problémy vyřeší a učení půjde samo a bez námahy. Taková dovednost je vlastní pouze pár vyvoleným a ti k tomu podporu tobolek nepotřebují. My, ostatní smrtelníci, se musíme smířit s faktem, že učení bude ještě nějakou dobu bolet a k nabytí vědomostí je stále třeba vědomá aktivita. 

Tagged , , , ,

About Denisa Míková

Jsem studentkou TFKáčka na Fildě a celé studium na VŠ se aktivně zajímám o digitální marketing a média, především ta nová, občas píšu, občas mluvím a na všechno mám názor. Sarkazmus a ironie mi řikají Velitelko, ráda se směju, rozšiřuju si obzory, nikoho nesoudím a miluju konstruktivní debatu.
View all posts by Denisa Míková →