Kultura / Události

Den vědy a techniky

V pátek 10. 9. proběhl na náměstí Republiky Den vědy a techniky ZČU. Letos šlo bohužel jen o jeden den a nikoli o dva, jak tomu bylo v předchozích pěti letech. Navíc kvůli pandemickým opatřením nám byl vstup povolen až po ukázání potvrzení o očkování nebo o negativním testu, což je pochopitelné. Účast byla podle mého názoru a soudě dle fotek z události velká, k čemuž jistě přispělo i pěkné, ještě letní, počasí.

Ačkoli šlo o jednodenní záležitost, nebyli jsme o nic ochuzeni a měli jsme možnost projít si desítky stanovišť a vyzkoušet si spoustu věcí. Já jsem si tam původně šla jen pro odznáček s logem univerzity. Nakonec jsem si vyrobila vlastní a byla jsem vtažena do víru vědomostí, ukázek techniky a vědeckých experimentů. Také jsem se pokusila vyřešit pár hlavolamů, bohužel neúspěšně. 😀

Dále jsme zažili například pozorování slunce dalekohledem a mikroskopem jsme se podívali na vzorky hedvábí a plicní tkáně. Vyzkoušeli jsme si hraní na repliky pravěkých hudebních nástrojů a zvednout téměř 14kilový Mjölnir vyrobený na Katedře technologie obrábění. Zahráli jsme si pár her na starých počítačích a zjistili, jak funguje robotické rameno. Mohli jsme si natrénovat první pomoc a ještě mnoho, mnoho dalšího. 

Mně osobně se velmi líbilo sledovat termokamerou pokles teploty kostky ledu poté, co jsme ji posolili, a také jsem byla ráda, že jsem konečně po roce online přednášek a pouhém mluvení o iluzi gumové ruky měla možnost si ji u filozofického stánku vyzkoušet na vlastní kůži.

Celkově šlo o krásně strávených pár hodin, při kterých se člověk bavil, něco se naučil a hlavně si toho spoustu sám vyzkoušel. Opravdové učení hrou. Těším se na další ročník a nabádám všechny, aby se tam zašli také podívat.

Tagged , , ,

About Tereza Matějková

Jsem studentkou FF, která si nikdy nenapsala nic do šuplíčku. Mám vždy dobrou náladu a dokážu si rozložit čas tak, abych všechno stihla. Mám ráda Karla Čapka, umělou inteligenci, literaturu a spoustu dalších věcí. Jsem zvědavá, baví mě gramatika a nechutná mi kafe.
View all posts by Tereza Matějková →