Pro studenty, Tipy pro studenty, Zajímavé

Stresující nebo veselý pohovor?

Už máte zkušenost s pracovním pohovorem? Kolik jste jich dosud za svůj život absolvovali? Podařilo se vám pohovor úspěšně zvládnout? Pokud jste pracovní pohovor zatím nezažili, může pro vás být tento článek užitečný 🙂. A pokud jste již úspěšný pohovor měli, tento článek ve vás probudí vzpomínky na to, jak jste se cítili, když jste se na pohovor s náborovým manažerem nebo náborovou manažerkou připravovali. 

Osobně jsem letos podstoupila čtyři pohovory a před každým z nich jsem byla nervózní. Popravdě i když posílám životopis do potenciálního zaměstnání, mám velké obavy, že mi zavolají a já nebudu schopná ani pozdravit 😣. Pravděpodobně mohou být lidé nervózní nejen před prvním, ale dokonce i před šestým nebo desátým pohovorem. Takže jak lépe zvládat stres, který mu předchází?  Měla jsem možnost poslechnout si přednášku od neziskové organizace Klub nových komunikaci na téma „Chování a vzhled při pohovoru“ a zapsala jsem si několik tipů. 

Zaprvé je třeba si uvědomit, že personalista či personalistka je také jen obyčejný člověk, který může dělat chyby. OK, to nás ještě neuklidnilo… Ale počkejte, představte si situaci: přijdete do kanceláře HR manažera nebo manažerky a uvidíte tam nějaký malovaný obraz. Můj tip je následující: můžete se zeptat, co je to za obrázek, možná se člověk před vámi zajímá o umění a můžete s ním o tom začít konverzaci. U HR manažera či manažerky tak stoupnete, protože si o vás bude myslet, že jste velmi všestranná osoba a zaujmete. 

Za druhé, abyste se jistě zbavili obav, představte si svého oponenta či oponentku ve sprše 🙂 Pak vaše obavy zcela jistě zmizí a vy se budete snažit nesmát se. 😀 Dalším doporučením je soustředit se na detaily v kanceláři nebo na tvář člověka, protože i tyto věci vás mohou uklidnit a vrátit vaši mysl zpět ke konverzaci, nikoli k myšlenkám spojených s úzkostí.  

Doporučuji podívat se na video, odkaz nechám na konci článku, kde jsou rozebrány nejčastější otázky a odpovědi při pohovoru. Video bylo vytvořeno personalistkami a můžete v něm vidět čtyři různé postavy s různým chováním a odlišným vystupováním. Pro ty, kteří se chystají na svůj první pracovní pohovor, bude užitečné vidět, jak pohovor vypadá. Podobných videí najdete na internetu samozřejmě spoustu, tak neváhejte a udělejte si průzkum.

Ráda bych vám také poradila webovou stránku, kde si můžete snadno vytvořit životopis/CV s názvem „Europass“ pomocí návodného formuláře, odkaz na něj vám také zanechám níže. Na stránce je nutná registrace a je k dispozici čeština. 

Přeji hodně štěstí při hledání práce a při pohovoru! 🌟


Zdroje

Video: https://www.youtube.com/watch?v=S4sUMzkqv5M 

Europass: https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/profile-wizard?lang=cs 

Zdroj obrázku: https://blog.officeo.cz/jak-se-pripravit-na-pohovor-a-ziskat-vysnenou-praci/ 

Tagged , , , ,

About Anička Trofymovych

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *