Kultura, Pozvánky na akce, Z našeho oboru

Vydejte se s archeology do terénu

Tradiční Archeologické léto je po roce zase zpět! Díky této oblíbené akci pořádané Archeologickými ústavy se můžete v doprovodu odborníků a odbornic vydat prozkoumat fascinující archeologické lokality. Dokonce se dostanete i na místa, kde právě archeologické výzkumy probíhají. Prohlídky probíhají po celé republice a tematicky jsou velice různorodé, takže ať jste odkudkoli, jistě si najdete něco, co zajímá právě vás. Všechny akce najdete na ofiko stránkách Archeologického léta, kde je i šikovná mapa se všemi lokalitami. A jako takové nalákání vám dám pár tipů na zajímavé prohlídky v západních Čechách, kde se potkáte i s mnoha studujícími či absolventy a absolventkami naší katedry.

Archeoskanzen pravěku v areálu plzeňské Zoologické a botanické zahrady
Jestli se chystáte na výlet do zoo, tak ho můžete rovnou spojit i s návštěvou skanzenu kousek od výběhů vlků a medvědů. Najdete zde malou osadu starší doby železné s domy, hrnčířskou pecí, ohništi či záhony. Hlavně se ale podíváte na to, jak funguje experimentální archeologie v terénu. Uvidíte, jak se vyráběl textil, různé nástroje, nádoby a uvidíte také malou metalurgickou dílnu doby bronzové, kde se budou odlévat třeba zbraně či ozdoby.

Přírodní rezervace Krašov
Udělejte si vycházku krásnou krašovskou krajinou, během které potkáte například roubenkový skanzen, zaniklé rybníky, vodopád, i samotnou zříceninu Krašov a mnoho dalšího. Procházka dlouhá 8 km je vhodná i pro kočárky, takže vás nečeká nic krkolomného.

Válečná krajina Holýšovska
Tato prohlídka vám ukáže důsledky konfliktů první poloviny 20. století v podobě vojenských bunkrů, pozůstatků muničních továren či kráterového pole tvořícího vrásky na tamní krajině.

Po severním břehu vodní nádrže Jesenice u Chebu
Pro všechny (nejen) z okolí Chebu pak doporučuji vycházku kolem jesenické přehrady, během které si poslechnete zajímavosti o zaniklých vsích, hřbitovu zajatců a zajateckém táboře z první světové války či ohrazeném areálu Burgholz. Poznáte, jak výstavba vodního díla ovlivňuje stojící vsi a co tato místa mohou archeologům nabídnout.

Všechny informace a grafika čerpány z webu www.archeologickeleto.cz

 

Tagged , ,

About Eliška Chimalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *