Dění na FF, Reportáže, Život na ZČU

Fakulta filozofická ZČU je s námi již čtvrt století!

Ve středu 12. června to na dvorku děkanátu naší Fakulty filozofické pořádně ožilo. Kromě zakončení akademického roku jsme měli totiž co slavit – fakultě je letos už 25 let! Než se ale dostaneme k samotným oslavám, připomeňme si v krátkosti počátky naší instituce. Fakulta se v roce 1999 díky akreditačnímu návrhu Evžena Neustupného a Iva T. Budila stala sedmou fakultou ZČU. V té době byla známá pod názvem Fakulta humanitních studií, přičemž dnešní pojmenování hrdě nosí od roku 2005. Vůbec prvními studijními obory se stala archeologie, kulturní antropologie a humanistika (posléze s filozofií), ke kterým postupně přibývaly další obory zaměřující se na širokou škálu oblastí od studií předního východu, přes světové jazyky, politologii, sociologii, mezinárodní studia až po historii a sociální práci. V průběhu let se ve vedení fakulty vystřídali celkem čtyři děkani. Po založení se funkce chopil Ivo T. Budil, na něj navázali Ladislav Cabada, Pavel Vařeka a od roku 2017 David Šanc.

Přesuňme se ale k našim oslavám, které byly ve 14 hodin zahájeny milým proslovem současného pana děkana. Po úvodu se již tradičně předávala děkanova ocenění pro studující i zaměstnance a zaměstnankyně, kteří v minulém roce významně přispěli k rozvoji fakulty. (O oceněných si budete moct přečíst více ve výroční zprávě.) Tím byla ukončena jediná formálnější část programu a volná zábava mohla začít. 

Na událost dorazila opravdu spousta hostů, které fakulta ať už díky studiu či zaměstnání spojuje. Udělali si k nám po čase cestu dokonce i absolventi a absolventky, takže došlo na mnoho radostných setkání a spoustu vzpomínání. A k tomu všemu povídání je samozřejmě nutné mít dobré jídlo a pití. A že ho byla spousta! Na své si přišli vegetariáni, masožravci a u výčepu dokonce i bezlepkáči. Musím přiznat, že vždy jsme u příprav takových akcí trochu nervózní, protože odhadnout množství občerstvení pro neurčitý počet hostů je trochu oříšek. Ale můžeme říct, že letos jsme to vychytali a zvládli jsme společně vše sníst a vypít. K tomu všemu nám pěkně a příjemně hrála kapela složená z našich kolegů.  

Je vždy moc hezké sledovat, jak se baví skupinky z jednotlivých kateder, které se postupně různě prolínají a sdílí své radosti z univerzitního života i ze svých výzkumů. Když procházíte kolem, tak si uvědomíte, jak neskutečně široký záběr humanitní vědy vlastně mají a jak jsou potřeba ve všech sférách a etapách našich životů. Skladba našich studujících je opravdu pestrá a výjimečná. Promiňte, že to uzavírám na trochu cheesy notě, ale je to tak. Proto to tu máme tak rádi! 💙

 

P. S. Maličko jsme pochybovali, jestli opravdu zvládneme sníst 10 kilo řízečků a vypít 90 litrů piva… Ale jako správní Češi jsme se nenechali zahanbit! 😎

Tagged , , ,

About Eliška Chimalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *