Nezařazené

Pixel art

Videohry dnes mají neuvěřitelnou grafiku a často se podobají spíše filmovým snímkům než starým dobrým počítačovým hrám. Umělá inteligence dokáže vytvořit dechberoucí obrazy u kterých už nelze rozlišit, zda se jedná o fotografii nebo umělecký výtvor. Pryč je doba pixelů a jejich kostrbaté estetiky. Nebo není?

Éra pixelových her má až mýtický charakter. Spousta z nás v tomto období prožívala slastné bezčasí a pixely se nám zarývaly pod kůži, jako stopy ztraceného ráje. Na začátku vývoje stály hry jako Mario, Pac Mac, Dyna Blaster a mnoho dalších. 


Instagram

Nostalgie je samozřejmě mocná čarodějka. O tom nelze pochybovat. I přesto si myslím, že půvab pixelů nespočívá jen v teskné touze po minulém.  „A pixel is like a cell in a living organism – it is the most basic structural unit of a digital image (and hence the name: picture + element = pixel).


Instagram

Úplně přesné detaily v obrazech neexistují, což nechává mozku a pozorovateli prostor najít v obrazu sám sebe. Lépe řečeno svůj subjektivní ideál. Jistota pevného obrazu, jenž je složen z jednotlivých pevných bodů, dýchá jakousi staromódností zmizelé éry. Nebál bych se metaforicky přirovnat pixelový svět k 19. století v reálné historii. Troufám si říct, že pixely realitu nenapodobují. Pixelový svět byl totiž vždycky světem snovým, do kterého se dalo z reality uniknout a vymanit se tak z područí běžného dění. Dnes už námi technologie tak moc prorostla, že již o úniku mluvit nelze. Ne nadarmo používáme termín virtuální realita. Protože se technologie a online prostředí realitou stalo. 

Prvním velkým návratem pixelů byla hra Minecraft. Odpůrci spílají špatné grafice, ale pointa je v něčem jiném. Člověk může kostku po kostce přetvořit celý svět! Limitace v jednom aspektu tak paradoxně znamenají větší otevřenost kreativním možnostem.

Magie pixelů tu s námi zůstane a není jen sladkou připomínkou dětství. Velkou roli zde hraje abstrakce, kdy z nejmenších bodů vznikne celek a ten na nás svým zvláštním způsobem zapůsobí. Pak je zde jednoduchost, se kterou můžeme pixelové obrazy vstřebávat.

Ať jste pixely okouzleni nebo vás naopak nudí, vytvořit pixelový obraz či video však není vůbec jednoduché. Naštěstí dnes existuje spoustu návodů a stránek, které mohou být tvrdohlavým vytrvalcům nápomocny, pokud ovšem naleznou dostatek času.


Instagram

 

Zdroje:

https://www.widewalls.ch/magazine/pixel-art

https://lospec.com/articles/pixel-art-where-to-start/