Nezařazené

Apologie simpingu

Simp je označení pro muže, který si nemůže reálně najít partnera běžnou cestou, a tak volí strategii darů, komplimentů a patolízalství. Projevuje okatou sympatii k opačnému pohlaví, jež není opětována, ve snaze o navázání sexuálního vztahu. Slovo získalo na popularitě skrze online streamovací platformu Twitch, kde odběratelé posílají svým oblíbeným streamerům peníze a zprávy. 

Poté jeho užívání nabralo strmě na popularitě. A dostalo se do rukou misogynistů a incelů, kterých v dnešní době rozhodně není málo. Z legračního názvu se stala dehonestující urážka. Simp je vlastně blbec, hlupák, beta samec, který si neváží sám sebe. Chováš se hezky ke své přítelkyni? Simp. Chováš se hezky k člověku, který je shodou okolností žena? Simp. Máš kamarádku, se kterou nemáš pravidelný sex? Simp. 

Vedení Twitche užití tohoto výrazu nakonec zabanovalo. Tak jako tak, pojďmě prozkoumat širší kontext tohoto problému. Vysoké finanční příspěvky ženským streamerkám budily v mužích rozhořčení a zlobu.  Zdály se nezasloužené. Ve zkratce je zde přítomen narativ dělení na produktivní pánské streamery a laciné poběhlice, co si sehnaly kameru a jen konverzují s chatem. Hlavním argumentem streamerů byla chybějící kvalita vysílaného obsahu. Je tomu skutečně tak?

Nedej bože, aby dívka využila svého půvabu a získala nějaký kapitál! Vždyť přece nic nedělá! Buďme upřímní, hraní stejné online hry po dobu několika let se opravdu nejeví hodnotnějším v porovnání s aktivním chatováním a interakcí s diváky. 

O co tu vlastně jde?

A pokud vezmeme v potaz extrémní případy streamování v bazénech a jde nám opravdu o morální integritu děvčete a ochranu publika, určitě to nedělá více škody než kasiny sponzorované hraní automatů. Většinou mužský streamer ani nehraje za reálné peníze, ale několik hodin protáčí před tisíci sledujících obrovské částky. Vysoké výhry ani prohry nehrajou roli, výplata za promo je fixní a budget pevně daný. Co už roli hraje, jsou pak další závislí na hazardu. Často měli tito tvořitelé super kontentu vrásky na čele, kdykoli si ty zpropadené ženské vydělaly peníze. 

Proč by někdo nemohl poslat peníze své oblíbené streamerce, když se na jejím kanále cítí být součástí komunity? Obzvlášť pokud mu to zlepší celkovou psychickou pohodu. Na rovinu. Je to ideální sociální prostředí? Není. Je to možná prachbídná kompenzace za reálné lidské spojení? Asi ano. Poskytuje to však pocit sounáležitosti a začlenění, který je klíčový pro mentální zdraví, obzvláště v době pandemie? Rozhodně. 

Určitě nešlo o pokus zlepšit kvalitu platformy. Ani o to uničit přítrž zneužívánízmanipulovanýchpřispěvatelů. Nebyla to ani šlechetná snaha o celkovou mužskou emancipaci a vymanění nebohých mladíků ze spárů japonského pornoprůmyslu. Šlo o to se prostě zbavit konkurence.

Simpováním za lepší zítřky

Pokud vás roznítila misogynická kultura a chcete v rámci feminismu bojovat za práva žen, simpování je ideální volbou. Nebude to simping pramenící z nedostatku. Ale svou sdílenou hojností a povzbuzujícími zprávami vykouzlíte květinkám mnoho úsměvů na tváři a ony si ještě k tomu koupí nový outfit. Stanete se pravým džentlmenem. Jako vznešený rytíř Simp a mučedník v jednom, neuhnete před tlakem toxické maskulinity. Vymáčkněte proto z kreditní karty co se dá a bojujte za lepší svět pánové!

Je simpování zdraví prospěšné? 

V tom se nejnovější vědecké studie rozcházejí. Například… Ne dělám si srandu, ale rozhodně by nebylo na škodu uspořádat na toto téma nějaké to simposium. Nebo založit hnutí SOS Společenstvo ochrany simpů. 

Kde a jak simpovat pro chudé?   

Nezoufejte, pokud máte hluboko do kapsy! Lepší svět můžete tvořit i skrze lajky a pozitivní komentáře. Tato píle mravenčí nakonec zahřeje na srdci nejen vás. A kde tedy začít? Samozřejmě kromě bezpočtu streamů na twitchi jsou tu na Instagramu mraky aspirujících modelek, ale jsou již trochu okoukané. Co takhle holku s většími svaly než máte vy? V komentářích u fotek této dívenky se často píše Šlápni na mě mami!

Instagram: https://www.instagram.com/leanbeefpatty/