Úvahy a zamyšlení

Změna v komunikaci

Komunikace se v období pandemie koronaviru přesunula z osobní úrovně face to face do virtuálního světa.      Jsme svědky synchronní i asynchronní komunikace. Málokdo z nás   s tím počítal.

V různé míře jsme již všichni využívali nějakou formu online komunikace, ale dnes jsme nuceni ji používat,            i pokud se například chceme vidět se svými vzdálenějšími příbuznými. Nejen na úrovni osobních vztahů došlo k velkému posunu. Najednou je možné vzdělávání pomocí online nástrojů, i když v tomto případě si myslím, že je to pouze náhrada či doplněk za kvalitní živou výuku. Změna ve využívání komunikačních prostředků je ještě znatelnější ve sféře pracovně právních vztahů, ve fungování firem, státních organizací a neméně se do online světa přesunula i odborná komunita.

Asi tak před 10 lety by jen největší odvážlivce napadlo uspořádat brífink či poradu, přijímací pohovor apod. online. Také by dříve nikoho nenapadlo uspořádat online odbornou konferenci, koncert nebo divadelní představení.  Tak nějak jsme všichni upřednostňovali osobní účast na všech těchto akcích. Jsme přeci tvorové, kteří potřebují společnost jiných tvorů našeho druhu a potřebujeme komunikaci. Najednou se téměř všechna komunikace mohla přenést do online světa, pokud vynechám nejbližší okolí a rodinu. Jako společnost a jednotlivci jsme na to asi nebyli ještě úplně připraveni, ale troufnu si říci, že internet připraven byl. V současné době přenáší obrovské objemy dat a jede to. Jsou to dříve nemyslitelná čísla.

Faktem je, že nám tento přesun komunikace usnadnil organizaci pracovních záležitostí. Také se domnívám, že bude mít dopad na ekonomiku a ekologii do budoucna. Lidé nemusí cestovat na konferenci a mohou se v pohodlí své kanceláře či domova připojit a konference se zúčastnit. Ušetří své peníze, přírodu i čas. Můžeme být mnohem efektivnější ve své práci a mít více prostoru na rodinu, pomoc druhým či záliby.  Co když je toto cesta do budoucnosti, kterou zažíváme v přímém přenosu?

Kromě ekonomických a ekologických výhod bych vyzdvihla některá pozitiva probíhající proměny. Například se urychlila digitalizace v bankovním sektoru. Už nemusíme,   když nechceme, jít do banky, abychom si založili účet nebo jiné produkty. Jako mávnutím kouzelného proutku jde vše online i u větších „zkostnatělých“ bankovních domů. Wau! Školství také proměna prospěje a zdravotnictví nám v tomto ohledu funguje velmi dobře.  E-neschopenka, e-žádanka na vyšetření, e-recept na léky předepsané lékařem. Máme život mnohem jednoduší, než když jsme si museli pro každý papírek běžet k lékaři.

Na závěr bych jen dodala: Nevěšme hlavu! Z této doby vyjdeme jako vítězové. Máme k tomu k dispozici skvělé technické nástroje a mnozí z nás už i dovednosti, které dřívější generace neměly.

About Kateřina Zinnerová