Nezařazené, Tipy pro studenty, Zajímavé

Lucembursko – cestovatelský ráj pro studenty?

Do Lucemburku jsem se poprvé podívala před dvěma lety v rámci školní exkurze. Městem jsme tehdy jen proletěli, ale mně se zarylo do paměti. Mou dodnes nejoblíbenější fotkou je pohled na modré nebe skrze lampiony zavěšené v každé uličce Altstadtu. Není tedy divu, že když jsem dostala možnost pracovat přes léto u německých hranic, návštěvy Lucemburska jsem se nemohla dočkat… 

Ze své první návštěvy si pamatuji, že jsem za espresso a croissant dala, v roce 2021, 8.50 EUR a v obchodu se suvenýry jsem při nahlédnutí na cenovku myslela, že mě „vomejou“. Letos jsem tedy zvědavá. Dá se do Lucemburska podniknout student-friendly výlet? Otevřu stránky Deutsche Bahn a vidím hned přímý spoj Cochem – Luxembourg. Vlak číslo RE11 Vás doveze až na hranice Německa v rámci měsíčního předplatného 49 EUR ticket (jinak také Deutschland ticket) a cože? Jo! Po celém Lucembursku je opravdu veškerá veřejná doprava zdarma! Od vlaků a tramvají až po lanovky! Do hlavního města se tak dá dostat velmi pohodlně! Sbalím svačinku jako správný český student a vyrážím. Autobus i tramvaj člověk při vystoupení z hlavního nádraží pohodlně najde. Městem se prohání luxusní elektroauta a lidé jsou oblečeni ve značkách jako Gucci, Prada nebo Versace od hlavy až k patě. I lucemburská „hajzlbába“ – doopravdy dvoumetrový černoch – se nemůže mít špatně. Záchodky jsou plně zautomatizované, intuitivní nápisy radí kam vhodit minci a pracovní náplní toaletního pracovníka je poslouchat reagge a návštěvníkům zopakovat, kam mají vhodit minci. Jsou však při tom přívětiví a dobře nalazení. 

Co se jazyka týče, člověk se velmi pohodlně domluví anglicky. Oficiální jazyky má Lucembursko však hned tři. Němčinu, francouzštinu a lucemburštinu – ta je mixem dvou předchozích. Zajímavé je, že z francouzštiny si místní vzali zdvořilostní fráze jako „Oui“, „Merci“, „Au Revoir a číslovky. Zákazy, příkazy, cedule, nebo většina větných staveb je převzatá z němčiny. Je zvláštní číst nápisy, kterým rozumíte, v jazyce, který vlastně neznáte… 

Co vidět v Lucemburku? Na internetu naleznete mnoho blogů a článků o tom, co opravdu stojí za to v hlavním městě tohoto státečku vidět. Co je ale zajímavé pro Čecha? Lucembursko, Lucembursko… kde jsme to jen v historii již slyšeli? Ach ano! Učitelé dějepisu sedmé třídy by byli pyšní! Jan Lucemburský! Ona historie našich zemiček je vlastně dost propojená! Po návštěvě Elišky Přemyslovny v národním muzeu zjišťuji, že její protějšek se vlastně vůbec nejmenoval „Jan Lucemburský“, ale „Jean l’Aveugle“. Otec Karla IV. měl ještě mnoho dalších titulů a přezdívek, jako jsou třeba „Johannes der Blinde“ (Jan slepý) nebo „Jean de Luxembourg et de Bohême“. Při návštěvě katedrály Notre-Dame můžete navštívit zdarma kryptu, kde je pohřben. Jan Lucemburský však není jediný „Honzík“ v Lucemburku! Po dalším významném „českém Honzovi“ nalezneme dokonce pojmenované náměstí. Vysoký památník s českým lvem zdobí náměstí Jana Palacha v Lucemburku. Ve změti McDonaldů a Pizza Hutů se turisté zastavují u pamětní desky, která připomíná invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a hrdinský – tragický čin Jana Palacha. 

Lucemburská muzea i galerie nabízí pro studenty vstup zdarma, spousta historie i umění je tak více než dostupná.

Při zpáteční cestě jsem ve vlaku zaslechla nádherný mužský hlas. Nedalo mi to a narazila jsem na partu kluků. Němec, Francouz a Albánec. Řekla jsem, že nevím, který z nich, ale jeden by mohl nahrávat audioknihy. Musela jsem se usmívat, jak je kousek Čech opravdu všude… Albánec měl totiž českou babičku a po chvilkové konverzaci pozvedl Francouz svou knihu a pronesl: „Není náhodou Kundera taky Čech?“ Opravdu mě fascinuje, jak je svět malý a Evropa ještě propojenější, než se na první pohled zdá. Výlet, nejen, do hlavního města Lucemburska tak doporučuji každému příznivci architektury, historie a plné peněženky!

 

 

 

Tagged , , ,

About Anežka Pechová

Čím víc jazyků umíš, tím více zjišťuješ, že neumíš pořádně ani jeden. Svůj americký sen už jsem si zažila, tak teď doháním ten evropský. Studium mezinárodních vztahů jsem si vybrala tak trochu náhodně, ale zatím mě neskutečně baví. Moc ráda objevuji nové věci a poznávám nové kultury, taky píšu a fotím. Mám spoustu skvělých historek, jako například spontánní výlet s batůžkem na Ibizu, kde jsem našla útočiště u jeptišek. Baví mě bylinky, pečení, vaření a chození na procházky - klasický babča věci. Bez brýlí nevidím na metr a potkat mě můžete v kovbojskejch kopytech cestou pro dobrou plzničku.
View all posts by Anežka Pechová →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *