Z našeho oboru, Zajímavé

Nejpohodovější konflikt historie?

Whisky-War-1.png

V dnešní době, kdy jedna špatná zpráva střídá druhou a člověk už má strach podívat se do novin, je každá pozitivní zpráva vážena zlatem. Inflace, klimatické, sociální problémy, politická rozdělenost, radikalismus na vzestupu… A potom je tady válka na Ukrajině. Ta je značným hráčem v mnoha těchto problémech, a právě z ní často přicházejí ty úplně nejdepresivnější informace.

Územní spory jsou vždycky složité, zdlouhavé a krvavé. Anebo?

Dovolte mi představit vám Hans Island.

Tento ostrov, v Inuitském jazyce zvaný též jako Tartpaluk, o rozloze pouhého 1,3 čtverečního kilometru se nachází v Lincolnově průlivu mezi Grónskem a Kanadou a vyvolával dlouhá léta otázky o jeho vlastnictví.

Počátky tohoto sporu se dají vystopovat již v 19. století, kdy s rozvojem rybolovu v oblasti začaly vznikat otazníky nad ostrůvky, které si mezi sebou Kanada (v té době pod vládou Britské koruny) a Grónsko (pod vládou Dánska) začaly rozdělovat. Společnost národů pak v roce 1933 přidělila ostrov Dánsku. První hlavní kapitolou sporu se však stala až dohoda mezi Dánskem a Kanadou z roku 1973. V ní si obě země určily své vlastnictví nad jednotlivými ostrovy a nakreslily si pomyslnou hranici na moři. Ale ejhle! Na dané čáře na mapě se nachází Hans Island. Jednoduše se na něj zapomnělo. Pak přišel rok 1983.

Toho roku Kanada povolila vznik výzkumné stanice na tomto malém ostrově. Jelikož Společnost národů již neexistovala, neexistovalo ani přidělení ostrova Dánům. Na to pak zareagoval dánský ministr pro záležitosti Grónska. Nasedl do helikoptéry, doletěl na ostrov a roku 1984 tam vztyčil dánskou vlajku. Pod ní uložil flašku schnappsu společně se zprávou „Vítejte na dánském ostrově.“. No a když Kanaďané přijeli, vyvěsili na místo dánské vlaky kanadskou, vyměnili flašku schnappsu za whisky a zanechali zprávu „Vítejte v Kanadě.“ A od té doby si posádky lodí, vojáci i politici takhle vzájemně vyměňovali alkohol a střídali vlajky ve sporu, v nadsázce pojmenovaném, „Whisky War.

Symbolické akce a gesta se staly způsobem, jak obě země vyjádřily své nároky na ostrov. Tato gesta byla vnímána jako vtipné a přátelské projevy rivalství mezi oběma zeměmi a získala si pozornost médií. Za zmínku stojí i součást Whisky War, tzv. „Google War,“ kdy si občané obou zemí přivlastňovali na internetu ostrov právě pod jejich zem.

Historie Whisky War dosáhla konce až roku 2022 právě v souvislosti s válkou na Ukrajině. Vlády Kanady a Dánska se rozhodly jít příkladem a ukázat, že lze spory vyřešit i jinou než vojenskou cestou. Rozdělily si ostrov v půli a od té doby mají tyto země společnou pevninskou hranici o délce 1,2 km.

I když je Hans Island teď oficiálně rozdělen mezi Kanadu a Dánsko, jeho příběh zůstane jako připomínka neobvyklých konfliktů, nápaditých řešení a toho, že diplomacie může skutečně fungovat.

Whisky-War-2.png
The Hans Island

 

 

Zdroje informací a obrázků:

Canada and Denmark reach settlement over disputed Arctic island, sources say. In: The Globe and Mail [online], [cit. 2023-03-06]. Dostupné z: https://www.theglobeandmail.com/politics/article-canada-and-denmark-reach-settlement-over-disputed-arctic-island.

Canada and Denmark end decades-long dispute over barren rock in Arctic. In: The Guardian [online], [cit. 2023-03-06]. Dostupné z: https://www.theguardian.com/world/2022/jun/14/canada-denmark-end-decades-long-dispute-barren-rock-arctic-hans-island.

2 countries have been fighting over an uninhabited island by leaving each other bottles of alcohol for over 3 decades. In: Insider [online], [cit. 2023-03-06]. Dostupné z: https://www.businessinsider.com/canada-and-denmark-whiskey-war-over-hans-island-2016-1.

The Hans Island „liquor wars“ between Canada and Denmark may be the cutest dispute in history. In: The Vintage News [online], [cit. 2023-03-06]. Dostupné z: https://www.thevintagenews.com/2016/09/18/hans-island-liquor-wars-canada-denmark-may-cutest-dispute-history.

Tagged , , , , , , , , ,

About Matěj Líbal

Jak se kreativně představit? No přece básní! Studuji na vejšce historii, a tak tomu jest, že mám rád špagety a sbírám mnohé předměty, od kamenů z cest, až po mince a filatelii.
View all posts by Matěj Líbal →