Kultura / Události, Nezařazené, Zajímavé

Pavel Zajíček (1951-2024)

5. března 2024 zemřel Pavel Zajíček, ikona českého hudebního undergroundu. Nejvýrazněji se do povědomí veřejnosti zapsal jako zakladatel hudební skupiny DG 307. Texty, které pro skupinu Zajíček skládal a také jako frontman sám artikuloval, jsou svědectvím vzdoru proti oficiální kultuře, proti povrchnosti a cenzuře. Spolu se členy skupiny The Plastic People of the Universe, byl Zajíček roku 1976 zatčen a jak je známo, tato událost byla poslední kapkou do poháru trpělivosti, která dala konečný impuls pro vznik Charty 77. Po propuštění z vězení Zajíček Chartu 77 podepsal, čímž se stal ještě více trnem v oku StB. Tlak na jeho osobu vzrůstal. Stal se jednou z obětí tzv. operace Akta Asanace, která měla za cíl onen tlak vytvářet a donutit  zejména signatáře Charty 77 k emigraci. Zajíček se skutečně roku 1980 rozhodl Československo opustit.  Emigroval nejprve do Švédska a později do USA a na jeho návrat si „přátelé z undergroundu“ museli počkat až do 90. let. 

Po jeho návratu došlo k oživení skupiny DG 307, vydávali alba, pořádali koncerty a autorská čtení. Z porevolučních textů (a básní, které napsal v emigraci) je zřejmé, že Zajíčkova tvorba není svázaná jen s protirežimní atmosférou. Ve svobodnějším světě se může do popředí dostávat Pavel Zajíček jako básník, který nabízí prožitek hloubky lidských emocí, myšlenek, radostí a strastí. 

 

jako vítr dotknout se

uchopit vynést 

jako vítr pustit zapomenout 

jako prach 

jako vítr 

(ZAJÍČEK, Pavel. Čas je výkřik uprostřed noci. PRAHA: MAŤA, 2019. s. 62) 

 

Osobnost Pavla Zajíčka a zejména jeho tvorba, by neměla být zapomenuta. Je ztělesněním undergroundu (například spolu s Ivanem Jirousem), důležitou kapitolou naší kulturní historie, která je, doufejme, stále živá a přestože získává nové podoby, myšlenka svobody a hloubky lidského myšlení bude nadále důležitým aspektem naší tvorby. 

 


Zdroj obrázku: Nedělní chvilka poezie (nedelnichvilkapoezie.cz)

 

Tagged , , ,

About Jana Rondevaldová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *