Jak na to, Pro studenty, Studentský život, Tipy pro studenty

Knižní štafeta

Knižní štafeta pro někoho nejvíc absurdní věc na světě, pro někoho naopak ta nejlepší.

Stalo se vám někdy, že jste četli knihu a chtěli byste přesně v ten moment vědět, co si o tom myslí někdo jiný? Mně se tohle stalo již několikrát. Pak jsem své známé a kamarády neustále otravovala s tím, že si danou knihu mají co nejdříve přečíst a hned mi napsat! Samozřejmě jsem s nimi pak chtěla knihu probírat ze všech úhlů a asi jsem občas byla pěkně otravná. Před třemi lety jsem úplně náhodou narazila na pojem „knižní štafeta“ a začala jsem hledat, co to vlastně je.

Knižní štafeta je putovní kniha, která cestuje od jednoho čtenáře k druhému a ti tam zapisují své poznámky a myšlenky. Pokud jste zastánci toho, že se do knih nepíše, tak existují i štafety, kde píšete jen na lepící papírky anebo do sešitu, který putuje s knihou. Variací a možností je v tomhle doopravdy hodně. Zaleží, jak se určí pravidla dané štafety.

Kde štafetu najít? Existuje několik variant, nejčastěji je najdete na sociálních sítích, jako je Instagram či Facebook. Štafetu většinou pořádají čtenáři sami, kteří si vyberou k sobě další čtenáře a následně se domluví na dalších informacích. Občas štafetu organizuje i sám autor knihy v rámci propagace a zjištění názorů čtenářů na dané úryvky knihy. Někdy můžete štafetu nalézt i u nakladatelství nebo knihkupectví, která se tímto způsobem snaží zviditelnit (novou) knihu. U nich je většinou podmínka, že musíte na svém profilu na sociální síti nebo blogu vydat recenzi. Další možnost je knižní klub či skupina knihomolů v jednom městě, čili si pak knihu mohou předávat, aniž by utratili jedinou korunu.

Jak to vlastně funguje? Pokud štafeta probíhá přes sociální sítě, tak autor vytvoří skupinu, která se dané knihy týká a zde se domlouvají veškeré informace např. pořadí, barvy (někdy si je čtenář vybírá předem, jindy až při obdržení knihy) a odeslání. Pak knihu připraví a pošle ji prvnímu čtenáři, ten knihu přečte a v průběhu zapisuje poznámky jednou barvou a lepí k tomu lepíky stejné barvy a následně knihu odešle dalšímu čtenáři. Ten knihu opět čte a píše jinou barvou, co ho zrovna napadne anebo reaguje na čtenáře před sebou. Takhle to pokračuje, dokud knihu nečetli všichni a následně se vrací kniha k pořadateli.

Proč zrovna štafetu? Jak už jsem zmínila v úvodu, je to dobrý způsob, jak poznat myšlenky ostatních čtenářů a třeba i najít další přátele, s kterými se můžete bavit o knihách. Pokud nevíte, zda si chcete knihu koupit za plnou cenu anebo chcete zkusit nějaký nový žánr, tak si myslím, že je štafeta něco přímo pro vás. Jediným vaším výdajem totiž bude případné poštovné. Člověka často může odrazovat nízké hodnocení, a i když to možná nakonec nebude nejlepší literární dílo, které jste četli, tak s ostatními čtenáři zažijete spoustu legrace. Nebo prostě jen chcete zkusit něco nového, neobvyklého, zajímavého.

Co mě to bude stát? V nejlepším případě nic, když člověk najde komunitu čtenářů ve svém okolí, můžou si knihu předat mezi sebou. Pokud se kniha posílá, tak minimální částka je za odeslání zásilky. Někteří čtenáři posílají drobný dárek dalšímu čtenáři nebo pořadateli štafety, ale to už je čistě na vás, kolik do toho chcete investovat.

A co rizika? Ano, samozřejmě s tím člověk počítá. Když pošle knihu do světa, tak se mu může vrátit v dost špatném stavu, někdy se bohužel stane, že se kniha nevrátí. Tím rozhodně nechci nikoho odrazovat, jen tato situace může občas nastat. Knižní profily na Instagramu mezi sebou sdílí informace ohledně takových lidí, aby co nejméně pořadatelů utrpělo případnou ztrátu. Další věc, která může zkazit prožitek z čtenářské štafety, jsou poznámky, které vám úplně nesednou.

Pokud by vás zajímalo více o štafetách nebo byste se chtěli štafety zúčastnit, tak se podívejte na Instagramový profil: „pruvodce_knizniho_stafetare“, kde naleznete další informace a pravidelně se tam objevují nabídky štafet.

 

 

Tagged , , , , , ,