Pro studenty, Recenze, Studentský život, Tipy pro studenty

Knižní doporučení na léto

Konečně je tady léto a volno! Nevím, jak to máte vy, ale pro mě je vždy léto obdobím, kdy se více mohu věnovat svému oblíbenému koníčku – čtení. Jelikož jsem vášnivý čtenář beletrie, rozhodla jsem se s vámi podělit o pár knižních tipů, které by vám mohly zpříjemnit léto.

Romantické romány & YA (= Young Adult)

K létu podle mě patří romantické čtení, takže jsem nejvíce knih právě vybrala z této kategorie a hodně z mých doporučovaných knih spadá do Young Adult literatury (pro mladé – od 12 do 18 let). Nenechte se ovšem odradit, protože některé YA knihy vás dokážou zasáhnou víc než „obyčejný“ román.

 

Můj brácha se jmenuje Jessica

autor: John Boyne, počet stran: 223, hodnocení dle databáze knih: 76%

anotace: Na svého staršího bratra Jasona se Sam Waver mohl vždycky ve všem spolehnout. Sam ho zbožňuje, zdá se totiž, že Jasonův život je perfektní – je přátelský, oblíbený, skvěle hraje fotbal a holky se můžou přetrhnout, aby s ním mohly chodit. Ale jednoho večera svolá Jason celou rodinu a svěří se jim s tajemstvím, se kterým se potýká už nějakou dobu. Tajemstvím, které hrozí je všechny rozdělit. Jeho rodiče si před tím zacpávají uši a Sam to nedokáže pochopit. Protože co byste dělali vy, kdyby vám váš bratr řekl, že ve skutečnosti vůbec není vaším bratrem? Že je ve skutečnosti… vaší sestrou?

Tato kniha byla první s tématikou transgender, kterou jsem četla. Příběh je vyprávěn z pohledu třináctiletého chlapce, který se snaží vypořádat se skutečností, že jeho bratr se necítí být jeho bratrem, ale sestrou. Vyprávění z perspektivy mladého chlapce mnoho čtenářů kritizuje, ale na mě to působilo velmi autenticky. Situaci mu neulehčují rodiče, kteří se k celému problému staví tak, že o tom nemluví. Na knize je znát, že autor pracoval s transgender lidmi a najdete tam několik velice zajímavých myšlenek. Zrovna u této knihy musím říct, že se rozhodně nejedná o čtení jen pro mladé čtenáře.

 

Kasie West

Je americká autorka, která píše knihy převážně o teenagerech a jejich problémech s láskou. V České republice prozatím vyšlo 12 jejích knih. Pokud hledáte něco příjemně oddechového na léto, tak mohu autorku jen a jen doporučit. Doopravdy mě překvapilo, že se nejedná o ploché romantické příběhy, ale často řeší i závažnější témata, kterými děj lehce prokládá. Naleznete zde rodinné problémy, problémy ve škole, ale i třeba různá vnitřní traumata a jak se s nimi vyrovnává hlavní hrdina a jeho okolí. Pokud bych přímo měla doporučit jednu autorčinu knihu, tak rozhodně: Láska a jiné úkoly.

 

Kudy ke hvězdám

autor: Jenn Bennet, počet stran: 329, hodnocení dle databáze knih: 87%

anotace: Jen lesy, hvězdy… a kluk, který jí zlomil srdce. Od loňského školního plesu se bývalí nejlepší kamarádi / teď úhlavní nepřátelé Zorie a Lennon snaží jeden druhému vyhýbat ze všech sil. Ale když se kempování s partou kamarádů tak trochu nepovede, ocitnou se uprostřed divočiny. Sami. Spolu. Co by se mohlo pokazit? Zatímco se ti dva noří hlouběji a hlouběji do severokalifornské divočiny, vyplouvají na povrch křivdy, chyby, tajemství i skrývané pocity. Kouzlo třpytivé noční oblohy a vůně lesů je silné, ale může mít tohle putování vůbec dobrý konec?

Takhle kniha je podle mě přesně ideální někam k vodě či na koupaliště anebo když jedete do přírody. Popis krajiny tak působivý, že si přijdete sami jako na výletě a dokážete si knižní krajinu úplně bez problémů představit. Opět to není příběh jen o lásce dvou hlavních hrdinů, je také o žárlivosti, falešném přátelství, a hlavně problémech v rodině. Příběh vás pobaví, ale v některých ohledech vás donutí se zamyslet.

 

Dopisy na konec světa

autor: Ava Dellaira, počet stran: 272, hodnocení dle databáze knih: 77%

anotace: Vše začíná úkolem z anglické literatury: Napište dopis mrtvému člověku. Laurel si vybere Kurta Cobaina, kvůli své sestře, která ho zbožňovala. Zemřel mladý, stejně jako May. Brzy má Laurel notebook plný dopisů mrtvým lidem jako jsou Janis Joplin, Heath Ledger, Amelia Earhart nebo Amy Winehouse, které nikdy neplánuje odevzadat učitelce. Píše o nástupu na střední školu, začátcích nových přátelství, žití se svojí rodinou, první lásce a o tom nejdůležitějším – zkoušení truchlit po May. Ale jak lze truchlit pro někoho, koho jste neopustili? Až když Laurel začne chápat svoji sestru takovou jaká byla – půvabná, úžasná a trochu divná – může začít objevovat svoji vlastní cestu.

Kniha mě velmi zasáhla, mezi jednotlivými postavami a Laureliným životem je vždy nějaká spojitost. Vypráví, co se aktuálně děje v jejím životě a to vše se prolíná se vzpomínkami na její sestru. Kniha se opět dotýká i vážnějších témat, kterými jsou například odcizení v rodině, přijetí a postavení jedince ve společnosti. Naleznete zde doopravdy plno hezkých myšlenek. Laurel vnímá svou sestru jako vzor a některé její špatné vlastnosti vůbec nevnímá. V průběhu děje si tak Laurel prochází osobním vývojem.

 

Truly

autor: Ava Reed, počet stran: 336, hodnocení dle databáze knih: 72%

anotace: Andie přijíždí do Seattlu. Pochází z venkovské farmy, nemá byt, konto prázdné a za sebou těžké časy. S nejlepší přítelkyní June si chtějí splnit sen a začít společně studovat na univerzitě, aby mohly založit firmu. Po chaotickém začátku sežene konečně podnájem. A najde si práci v populárním tanečním klubu za barem. Tam se začne odvíjet příběh osudové přitažlivosti – Cooper, nemluvný, magický mladý muž pro ni zůstává záhadou. Pomáhá jí, kde může, ale zároveň je odtažitý a drží si odstup. Andie chce vědět, co se za tím skrývá a kdo je Cooper doopravdy. Křehké pouto, které mezi nimi vzniká, je podrobováno zkouškám, protože šrámy, které na obou život zanechal, jim sbližování právě neulehčují. V kulisách studentského Seattlu, kolejí, večírků a barevného světa se odehrává milostný příběh plný zvratů a překvapení. Ke sblížení je potřeba se ponořit do vlastní minulosti a otevřít své třinácté komnaty. O to krásnější a cennější je to, co přijde potom. Není snadné udělat krok do dospělosti. Ale láska hory přenáší. A Andie najde v cizím městě přátele, domov a hlavně Coopera. A nový život začíná…

Příjemná, odpočinková kniha, kterou jsem měla přečtenou za tři hodiny. Příběh je sice trochu předvídatelný, ale to často vůbec nevadí. Příběh má opět přidanou hodnou a nejedná se pouze o plochou romantiku. Jsou zde vtipné pasáže, ale i věci k zamyšlení. Jedná se o první díl trilogie a myslím, že vám tu bez problémů mohu doporučit všechny tři díly.

 

 

Pokud nejste fanoušek romantické četby, tak jsem si připravila i doporučení z jiných žánrů.

 

Sci-fi

Dárce

autor: Lois Lowry, počet stran: 208, hodnocení dle databáze knih: 86%

anotace: Dvanáctiletý Jonas žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno. Jonas se má stát „příjemcem paměti“, uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív…

Snaha společnosti zbavit se špatných věcí a ponechat si jen ty dobré. Organizovat a přesně řídit lidi, tak aby žili spokojeně a šťastně. Ale jsou doopravdy šťastní? Tohle je příběh, který má doopravdy hloubku a mohu ho hodně doporučit. Některé části jsou snad až příliš děsivé, když si představíme, kam až by společnost mohla dojít. Pokud vás neláká četba, tak tento příběh má i filmové zpracování a mám ho stejně ráda jako jeho knižní předlohu.

 

Fantasy

Noční cirkus

autor: Erin Morgenstern, počet stran: 440, hodnocení dle databáze knih: 79%

anotace: Navštivte spolu s námi tajemný cirkus, jenž přijíždí bez ohlášení, aby na svá noční představení roztáhl černobílá šapitó a poskytl svým návštěvníkům opravdu nezapomenutelné zážitky, které nevypadají jako pouhé triky a iluze, ale spíše jako opravdová a mocná kouzla. Nebývale úspěšný románový debut Erin Morgensternové s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích a časových rovinách nebezpečnou hru dvou kouzelníků, v níž jsou v sázce životy jejich učedníků. Co když ale cirkus, jenž má být jevištěm nemilosrdného souboje, k sobě Celii a Marca připoutal mnohem víc, než by si jejich mistři vůbec dokázali představit?

U této knihy jsem se setkala s velkým množstvím hodnocení, která nebyla úplně pozitivní. V dnešním uspěchaném světe očekáváme, že nám i autoři hned během prvních stránek naservírují naprosto neskutečnou bitvu a hned na to další akci. Nesoustředíme se již tolik na prostředí knihy a svět, který autor stvořil. A přesně tahle kniha vás donutí zpomalit. Obsáhlé popisy vám vytvářejí nejkrásnější magický sen, do kterého se můžete ponořit. Jen nechte působit kouzlo této knihy na vaše smysly. Já jsem se v průběhu čtení stále více zamilovávala do příběhu a světa samotného.

 

Thriller

Kříďák

autor: C. J. Tudor, počet stran: 319, hodnocení dle databáze knih: 73%

anotace: Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct. Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet.

Pokud jste milovníky audioknih, tento příběh vám doporučuji si poslechnout. Vasil Fridrich knihu namluvil naprosto skvěle a velmi příjemně se jeho hlas poslouchá. Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách a postupně skládáte všechny události dohromady. Konec pro mě byl naprosto nečekaný a rozhodně musím přiznat, že jsem v podstatě nic neodhalila a to jsem měla asi tak sto teorií. Pokud již Kříďáka znáte, doporučuji vám sáhnout po dalších knihách od této autorky.

 

Historické

Hana

autor: Alena Mornštajnová, počet stran: 360, hodnocení dle databáze knih: 94%

anotace: Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…

I u této knihy vám mohu doporučit její audio verzi. V příběhu sledujeme jednu rodinu a její osudy od doby před válkou až po důsledky holocaustu. Nejprve vám rozdělení knihy nebude nejspíš dávat smysl, ale postupně budete skládat příběh dohromady a myslím, že budete velmi překvapeni. Uvidíte, jak malé rozhodnutí, či jedna jediná věc může změnit běh událostí. Domnívám se, že tato kniha by se měla dostat k více čtenářům a nebojím se říct, že by měla být zařazena do doporučené četby na středních školách.

 

Doufám, že vás některé mé tipy zaujaly a zvážíte, že je zařadíte na seznam k přečtení. Rozhodně bych zde mohla mluvit o knihách dále, ale tím pádem by byl můj článek nekonečný, takže pokračování možná někdy příště u jiného knižního článku.

 

P. S. Pokud jsi milovník knih, který se nebojí vytáhnout paty z domu a jako dítě jsi miloval honbu za pokladem, tak přesně pro tebe mám skvělý tip. Knihy Dobrovský letos spustily projekt „Daruj knižní radost“, cílem této akce je, že předem vybraní knihomolové budou v týdnu od 10. do 16. července schovávat knihy kdekoliv ve městě (a nejen v Plzni, ale i v Praze, Brně, Ostravě a Liberci). Místo, kde bude knižní poklad ukryt, musí každý knihomol vyfotit a sdílet na svůj profil (většinou na Instagramu) a tento příspěvek bude sdílen i na instagramovém profilu @knihydobrovsky, aby se lovu na knihy mohlo zúčastnit co nejvíce milovníků. Případné další nápovědy budou zveřejněny na facebookové stránce Knižní závisláci. Takže přeji lovu zdar!

 

(Zdroje jednotlivých anotací ke knihám jsou z: https://www.databazeknih.cz)

 

Tagged , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *