Nezařazené

prof. Milan Sobotka (1927-2024)

22. března zemřel profesor Milan Sobotka, přední český historik filosofie, který se pedagogické a badatelské činnosti věnoval téměř celý svůj život. V roce 2004 dokonce získal vyznamenání za Zásluhy o stát v oblasti vědy. 

Věnoval se zejména Hegelovi a klasické německé filosofii. Jindřich Karásek na webu FF UK píše, že bádáním v této oblasti dokázal, že filosofie v době komunismu nemusí být jen služkou ideologie, ale může být samostatnou činností, která je pěstovaná z lásky k filosofii samotné. 

Sám profesor Sobotka se považoval spíše za historika filosofie než filosofa a celý život se cítil být apolitickým člověkem. Zřejmě také proto, se aktivně nezapojoval do boje proti komunistickému režimu. Zároveň ale nešel na ruku represivní ideologii. Snažil se, aby filosofie nebyla jen o marxismu-leninismu, a zasadil se o vydávání překladů klasických filosofů. Přiznával, že nebylo vždy jednoduché přednášet a vydávat zcela podle vlastního uvážení, nicméně v rozhovoru pro kulturní čtrnáctideník A2 prohlašuje, že „pozdější doba vidí vše vyhroceněji, než bylo prožíváno.“ (dostupné z: Naše doba vidí vše vyhroceněji | | A2 – neklid na kulturní frontě (advojka.cz)

Profesoru Sobotkovi patří náš velký obdiv a dík za práci, kterou v oblasti bádání vykonal.

 


Zdroj obrázků: Milan Sobotka: Zemřel profesor Milan Sobotka | ÚFaR (cuni.cz)

Hegelova busta v Berlíně: novinky.cz

Tagged

About Jana Rondevaldová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *