Kultura, Kultura / Události, Zajímavé

Zdarma do muzea? Národopisné muzeum Plzeňska hlásí po třech letech hotovo!

Konečně jsme se dočkali! Po dlouhých třech letech se po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevírají dveře Národopisného muzea Plzeňska. 30. dubna se tak můžete těšit na jeho slavnostní otevření v 15 hodin, během kterého bude za doprovodu dětských folklorních souborů postavena i tradiční májka. Při této návštěvě budete moci rovnou bezplatně navštívit i nové moderní stálé expozice a dvě výstavy. Úplnou novinkou pak bude i možnost navštívit Centrum experimentální etnologie, což si rozhodně nenechte ujít!

Národopisné muzeum se už od roku 1915 věnuje prezentování života v Plzni a okolí v různých obdobích. Nové trvalé expozice tak samozřejmě toto téma následují, přičemž jeden okruh s názvem „Z vesnice do města“ představuje život venkovského lidu v období 1830-1900. Seznámíte se s podobou takového života od narození, přes školní povinnosti, každodenní činnosti, koníčky, až po různé druhy povolání. Druhý stálý okruh „Obživa, oděv, zvyky“ ukazuje dobové odívání a způsoby, jakými se lidé v Plzni a jejím okolí živili.

V prostorách muzea se nově nacházejí pomocná pracoviště Západočeského muzea, která se budou specializovat například na konzervaci textilií, tkalcovství, truhlářství, keramickou výrobu a spoustu jiných činností. V zázemí je zároveň i nové digitalizační centrum, které poskytuje fotografickou dílnu, aby si už muzejní fotograf nemusel předměty převážet do ateliéru. Více si můžete poslechnout v krátkém rozhovoru plzeňského rozhlasu.

Mimochodem, důvodem pro návštěvu jsou už jen samotné prostory Národopisného muzea, které se náchází ve dvou nádherných domech – v Chotěšovském se vstupem z náměstí a Gerlachovském s průčelím do Dřevěné ulice. Oba domy jsou kulturními památkami a patří k nejhodnotnějším plzeňským domům. Jejich procházení vás vrátí v čase a určitě naprosto uchvátí.

Tak doufám, že jsem vás trochu nalákala a že se na akci se spoustou z vás potkáme.🥰  A pokud vám to 30. dubna nevyjde, tak do muzea zajděte kdykoli jindy, protože to určitě bude stát za to.

Další informace najdete na webu Západočeského muzea v Plzni.

Ukázka jednoho z výstavních interiérů (zdroj https://www.visitplzen.eu/lokalita/narodopisne-muzeum/)

 

Tagged , , , ,

About Eliška Chimalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *