Kultura, Reportáže

Divadelní přehlídka aneb jak to dopadlo?

V předchozím příspěvku jsem vás zvala na divadelní přehlídku. A jaké to vlastně bylo?

Sotva se za mnou zabouchnout dveře kulturního domu, tak už nejsem student ani pracující člověk. Stávám se jiným člověkem, jsem známou lidí, které jsem opět celý rok neviděla, jsem kamarádkou, jsem redaktorkou a novinářkou a hlavně jsem divákem. Teď je možnost navštívit různé doby a země, poznat různé situace a lidi.

Už se roztahuje opona a já s napětím čekám, kde se ocitnu tentokrát. Bude to minulost, současnost nebo snad budoucnost? Dostávám nekrásnější a nejsmutnější příběh o lásce, který každý zná. Jenže hlavním sporem je styl vyjádření buď tanec a nebo zpěv. O to větší překvapení je, když nakonec nekončí tragicky. Hned poté se potkám se Zabijákem Joe, který mě donutí se zamyslet nad životem a společností. Který je drsný, surový a naprosto mě dostane. Naštěstí je čas jít spát a mohu to nechat rozdýchat.

Je tady Sobota a prvotní euforie stále přetrvává a v deset hodin už jsem v Benátkách. Předchozí zamyšlení je pryč a já se směji. Dva páry, naprosto odlišní, jeden skoro před rozchodem a druhý před svatbou. Nebo právě naopak? Kolik vznikne absurdních situacích, když si myslíte, že někdo nerozumí vaší řeči. Prodleva mezi divadly je krátká a v jednu už sleduji příběh o Hitlerovo doktorovi. Je to jeho osobní zpověď a vlastně i poslední soud. Opět se mi hlavou honí plno myšlenek a ta finální je: Kde vlastně nakonec Morell skončil?

V tom přichází zásah reality, je nám oznámeno, že bohužel večerní vystoupení se nebude moc konat ze závažných důvodů divadelního spolku. Naštěstí jiný divadelní spolek může zaskočit, takže nakonec přehlídka bude v neděli zkrácena o jedno vystoupení. V sobotu odpoledne a i večer jsme opět svědky příjemných komedií a u obou se výtečně bavíme. Ještě zajímavější je na tom fakt, že sice se jedná o dva různé spolky, ale hrají divadelní hry od stejných autorů. Po tomhle maratonu každý snadno odpadne do postele a hned usne.

A je tu neděle! V deset ráno jsme opět všichni na značkách a čekáme na poslední letošní roztažení opony. Tentokrát se ocitáme v kabaretu, kde se střídají různé humorné scénky, hudební vystoupení a dokonce i argentinská telenovela. Obecenstvo se doopravdy hodně baví. Najednou je tu konec! Zazní poslední hodnocení poroty a může se jít vyhlásit vítěz. Najednou je tu čas se opět rozdělit, rozloučit a rozjet do svých domovů a čekat opět rok na další příjemné setkání. Přestože by se vám hodila spíš dovolená na veškeré vstřebání dojmů, musíte si nazout boty reality a v pondělí směle vyrazit do práce či školy.

A výsledky?

Podle divácké poéroty vyhrála hra Benátky pod sněhem. Cenu Tyjátru Horaždovice převzalo Divadlo JakoHost z Plzně za hru Morell. Doporučení do Volyně získaly rovnou dvě hry a to Benátky pod sněhem a Morell. A konečně hlavní cenu a nominaco do Volyně získala divadelní hra Zabiják Joe.

Tak zase za rok!

 

 

 

 

 

 

 

Tagged , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *