Pro studenty

Budapešť: student-friendly tip na výlet

Hledáte tip na ideální jarní výlet s kamarády, partnerem nebo sólo? A už jste zkoušeli Budapešť? Je to město, kde si zábavu najdou snad všechny generace, ať už preferujete památky, kulturu, parky a zeleň, kavárny nebo noční život, nudit se tam rozhodně nebudete! Nejenže se tam dostanete pohodlně za pár hodin vlakem, ale taky je to naprosto student-friednly lokalita, která vám úplně nevyždíme peněženku. Co neopomenout, až tam budete?

Památky

Budapešť je plná historických památek, které určitě stojí za návštěvu. Parlament je klasika, ale nachází se tam spoustu dalších pozoruhodných míst, která si zaslouží pozornost návštěvníků. Patří mezi ně napříkad Matyášův chrám a přilehlé náměstí s Rybářskou baštou. Nejenže je to tak trochu neobvyklá architektura, ale taky se jedná o super fotogenický spot s krásným výhledem na protilehlou část města. Dalším takovým místem je Náměstí hrdinů, které pro nejlepší světlo osobně velmi doporučuji navšívit v čase těsně před západem slunce. Z těch známějších památek pak určitě stojí za návštěvu i Bazililika sv. Štěpána nebo Budínský hrad.

Noční život

V Budapešti narazíte na specifický druh barů – tzv. ruin bary. Jedná se doslova o bary v ruinách vzniklých v Židovské čtvrti. Skupina mladých lidí se pokusila vdechnout nový život opuštěným a zchátralým budovám, které se za druhé světové války staly ghettem. Místa jsou vyčištěná a zabezpečená, ale zároveň zůstala zachována zchátralost budov. Exteriéry jsou vybaveny tematicky často věcmi z druhé ruky nebo bleších trhů, což umocňuje jakýsi alternativní a bohémský dojem. Možná se to na první pohled nezdá jako místo, kde byste chtěli trávit večer, ale opak je pravou! Za drink si sice na baru trošku připlatíte a najít místo k sezení je v pozdějších hodinách trochu oříšek, ale za návštěvu tato místa rozhodně stojí. Jako nejzajímavější hodnotím bar Szimpla Kert a své kouzlo mají i bary Instant-Fogas nebo Red Ruin.

Lázně

Ačkoli nejsem z kategorie lidí, co by primárně vyhledávali trávení času pobytem ve wellnes a podobně, vyzkoušet alespoň venkovní prostory jedněch z budapešťských lázní na jedno odpoledne není vůbec k zahození. O možnosti opět není nouze, jelikož se jich v blízkosti centra města nachází hned několik.

Venkovní aktivity

Přímo v centru se nachází spousta zeleně a několik parků. Nejzelenější lokalitou v Budapešti je bezesporu Markétin ostrov, který nabízí například nádherný park s Japonskou zahradou. Dalším skvělým místem na relax a načerpání energie jsou městské sady Városliget pár kroků od hradu Vajdahunyad a budapeštské Zoo.

Kavárny a street food

O chlebu tu určitě nezůstane ani ten, kdo má hlouběji do kapsy. Je tu nespočet kaváren, kde se snídaně i brunche pohybují v naprosto přijatelných cenách, většinou i levněji než u nás. Na každém rohu narazíte na stánek s lokálním street foodem a všudypřítomný maďarsko-rumunský souboj o původ tradičního trdelníku. Skvělá je i tržnice nacházející se kousek od zastávky tramvaje, kde mimo místních surovin seženete i hotové jídlo. Návštěva Budapešti se tedy rozhodně dá obejít i bez návštěvy restaurací.

Pár osobních tipů na závěr

V Budapešti se extrémně vyplatí využívat MHD, kterou se dostanete všude a jízdenky si snadno koupíte přes aplikaci BudapestGO. Co se ještě dopravy týká, moc doporučuju vyhradit si jeden večer na projížďku lodí po Dunaji. Na netu je mraky nabídek a v ceně zážitku získáte i jeden z nejhezčích pohledů na noční osvícenou budovu Maďarského parlamentu.

Co se hodí vědět ohledně peněz a placení? V Maďarsku se platí forinty, jejichž přepočet nám může připadat až k smíchu a zdržovat náš humanitně zaměřený mozek náročnými matematickými propočty. Obecně se nevyplatí měnit větší obnosy hotovosti, jelikož se dá skoro všude pohodlně platit kartou, proto úplně stačí jen něco málo pro všechny případy. Rozhodně se však nevyplatí platit tu eurem, jelikož kurz je nastavený velmi nevýhodně a je proto mnohem lepší zaplatit buď vyměněnou hotovostí nebo při platbě kartou vybrat kurz v měně CZK. Možná se to na první pohled nezdá, ale může to ušetřit dost minimálně na večerní pivo nebo skleničku vína. 

Pokud znějí předcházející řádky aspoň trochu lákavě, tak na co čekáte? Naplánujte si výlet do Budapešti i vy! Myslím, že mohu s klidným srdcem říct, že nebudete litovat.

 


Zdroj obrázku: https://www.marianne.cz/cestovani/budapest-za-vikend-uzijte-si-mesto-termalnich-lazni-do-sytosti

Tagged , , ,

About Anna-Marie Pytlíková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *