Z našeho oboru

Mírové hnutí je utopie, nebo způsob, jak zabránit násilí ve světě?

Představte si náš život ve společnosti bez konfliktů a násilí… Dokážete si představit, že Adolf Hitler v roce 1939 nezačal druhou světovou válku, ale byl prostým prodavačem květin v centru Berlína, který s úsměvem vítal své zákazníky a zákaznice? Možná by umělá inteligence vymyslela zajímavý příběh o Hitlerově životě bez jeho nacistických myšlenek, ale o to nyní vůbec nejde… 

Mírové hnutí je jedním z globálních hnutí, které se zaměřuje na odstranění hrozby války nebo minimalizaci násilí mezi lidmi a zachování míru ve světě. Toto hnutí zahrnuje další různá hnutí zaměřená na odstranění určitých rizik pro lidské soužití. V tomto článku vás pozvu k zamyšlení nad tím, zda je mírové hnutí skutečně hnací silou společenských změn. 

Existuje zajímavá kniha s názvem Peace: A History of Movements and Ideas, kterou napsal bývalý voják David Cortright, kde (mimo jiné) najdeme mnoho citací, nad kterými stojí za to se zamyslet. Například jedna z nich zní:

 

„Jesus said that peacemakers are to be blessed as children of God, but in the real world they are often dismissed  as utopian dreamers or worse, quaking defeatists who live in denial of reality“

(Cortright, 2008, s.1)

 

Těžko s tímto citátem nesouhlasit a nemá smysl ho kritizovat. Někdy mohou být příslušníci a příslušnice mírového hnutí (nebo pacifisté) nazýváni „hippies“, ale to by nebylo zcela správné, protože je v tom určitý rozdíl. Hippies je kontrakulturní hnutí, které odmítalo mravy hlavního proudu amerického života v 60. a 70. letech 20. století. Zároveň se hippies nezajímali o politiku a často propagovali rekreační užívání halucinogenních drog. 

Členové mírového hnutí se snaží změnit společenský a politický život pomocí nejrůznějších nenásilných prostředků. Někdy se tyto způsoby zdají absurdní a málo významné, ale pamatujme si, že právě drobné věci odstartují globální změny, někdy stačí být na určitém místě a v určitou dobu. Například slavná aktivistka Rosa Parksová, která bojovala za práva afroamerických obyvatel,  neuvolnila své místo v autobuse „bílému“ Američanovi. V té době to bylo drzé, ale byl to způsob protestu. A jak víme, Barack Obama, muž s černou barvou pleti, byl nějakou dobu americkým prezidentem. Dalším zajímavým příkladem je „Zpívající revoluce“ v Estonsku: v roce 1988 vyšlo více než 100 000 obyvatel Estonska na pět nocí protestovat proti sovětskému režimu a zpívali, protože hudba pro ně představuje způsob, jak zachovat svou kulturu. 

Válka ve Vietnamu přitahovala velkou pozornost členů mírového hnutí. Americký aktivista a spisovatel Tom Hayden upozornil, že žádné mírové hnutí nebylo tak rozsáhlé, tak dlouhotrvající, tak intenzivní a tak ohrožující „status quo“ jako protesty proti válce ve Vietnamu.  American Friends Service Committee byla velmi silnou protiválečnou organizací, která vytvořila projekt „Vietnam Summer“, v jehož rámci veřejně informovala americké obyvatele o všech hrůzách vietnamské války. Chodili po domech, rozdávali letáky a hovořili o zvěrstvech ve Vietnamu a k šíření informací využívali místní tisk. Martin Luther King, který je známý svým bojem za rovnoprávnost afroamerického obyvatelstva ve Spojených státech, se také zúčastnil kampaně za ukončení války ve Vietnamu. 

Členové a členky mírového hnutí tedy bojují proti násilí a věří, že to pomůže zlepšit situaci a upozornit mocenské orgány, aby přestali dělat věci, které ohrožují mírové soužití lidí na celém světě. Jsou to lidé, kteří dokáží objektivně analyzovat nejhorší důsledky konfliktních situací a nedívají se na svět přes růžové brýle. Může se zdát utopické jít proti takové hře, kterou někdy hrají různé mocenské autority, ale z historie mírových hnutí můžeme pochopit, že změna přijde, ačkoliv možná ne tak rychle, jak bychom si přáli. Věřit, že jakýkoliv konflikt lze vyřešit mírovou cestou, například rozhovorem a dosažením kompromisu, je dobrý a pacifistický nápad. Svůj text zakončím heslem hippies 🙂: 

“Make love, not war” 


 Zdroje: 

Tagged , , ,

About Anička Trofymovych

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *