Nezařazené

Richard III. v podání plzeňské činohry DJKT

Shakespearova známá tragédie se na jeviště plzeňského divadla vrátila uprostřed loňského podzimu po téměř 24 letech. Premiéru měla 28. října a od té doby se hlediště Nové scény neustále plní. Jeviště rozproudil Shakespeare v moderním hávu a famózní herecké výkony. Co inscenace přináší a koho v ní můžeme spatřit?

Plzeňská činohra předvádí Shakespearovo dílo v zajímavém moderním provedení, v němž si na své přijdou i mnozí odpůrci moderního ztvárnění klasiky. Nová scéna v představení využívá všech svých rozměrů a úrovní, hra je doplněná projekcí a působivým doprovodem rockové hudby. Nadčasovosti přidávají i moderně zpracované kostýmy. I přes tři hodiny trvající představení a mnohdy spletité pasáže má hra dynamický ráz. Divák celé představení sleduje Richardovýma očima a ocitá se přímo v jeho hlavě. Celá inscenace mladého krále vykresluje v tradičním Shakespearovském stylu, tedy jako chladnokrevnou zrůdu, šílence a vraha, který si však zároveň zachovává osobité charisma.

Primárním tématem je politický boj, Richardův vzestup a boj o trůn protkaný lží, zradou a vraždami všech, kteří mu stáli v cestě ke koruně. Z přátel a spojenců se postupně mnoho z nich stane nepřáteli a neuniknou krutému osudu. Seznam postav koneckonců není o mnoho delší než seznam Richardových obětí. Mimo to však okrajově sledujeme také vztah matky se synem a to, jak se postupně vyvíjí nenávist a v co dokáže přerůst.

Vladimír Pokorný v hlavní roli se nesnadného úkolu zhostil se vší parádou. Obdivuhodně ztvárňuje charakter zvráceného manipulátora, psychiku a emoce šílence s neskrývaným sebevědomím. Celou inscenaci publikum vnímá pozoruhodný kolotoč pocitů odehrávajících se v hlavě cílevědomého vraha. Projev je doplněný výstižnou choreografií dodávající celému výstupu další rozměr. Pokorného Richard III. je novodobým ztělesněním obrazu, jakým ho Shakespeare na stránkách dramatu vykresluje. V dalších rolích se můžete těšit na Matyáše Darnadyho, Elišku Vocelovou, Zuzanu Ščerbovou, Petra Urbana a  další.

Pokud jste milovníci Shakespeara v netradiční podobě, láká vás téma Anglie na konci války růží, zhlédnout bitvu u Bosworthu přímo na jevišti nebo pokud byste jen rádi zkusili něco nového, určitě si nenechte ujít některou z repríz.

 


Zdroj obrázku: plzenskavstupenka.cz

 

Tagged , , , , ,

About Anna-Marie Pytlíková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *