Dění na FF, Pro studenty, Reportáže, Život na ZČU

Co se děje v AS FF ZČU? Díl VII. Těžký prosinec

VII

Čtení na 4,5 minuty

Akademický senát Fakulty filozofické. Jinak zvaný též jako Fakultní senát či Malý senát má dlouhodobě jednu nevýhodu: málokdo ze studujících ví o jeho existenci. Co to je, kdo tam je a k čemu vlastně je? V posledních volbách do mě byla vložena důvěra od studentstva naší fakulty, a tak jsem se stal senátorem. Rád vás tedy budu informovat a propojovat tak tento velice odlišný administrativní svět s tím naším prostším studentským. V dnešní epizodě se podíváme na dění za listopad a prosinec.

 

Ze studentské komory

Slyšeli jste už o Ceně děkana FF ZČU? Ano? Výborně, takže čtete emaily. 😊 

Pokud ne, byli jsme osloveni jako SK k předání návrhů na významné události/osoby, které by si za uplynulý rok zasloužily uznání z nejvyšších fakultních míst, přímo od děkana.

Pokud si tady nyní říkáte: „Mám tolik návrhů, jen kdybych o tom měl/a informaci dříve!“ nevěšte hlavu. Do 14.1.2024 přijímáme návrhy zde.

 Jo a Recyskříň bude! Schválena a odklepnuta, teď už jen dořešit technikálie.

 

Zasedání senátu

Financování. *BA DUM TSSS*

Rozpočet pro vysoké školy bude navýšen o jednu miliardu! Důvod k oslavě? Zatím ne. Podmínkou čerpání je zavedení jednotných platových tarifů dle kategorií akademiků/ček. Jak to proběhne u nás na ZČU je ve hvězdách.

Co je ale jisté, že přibydou odměny díky publikační činnosti v časopisech nejen pod databází Web of Science (Core Collection), ale nově i Scopus.  

Teoretická debata o knihovnách, zmiňovaná v posledním dílu, nejpravděpodobněji dojde k dobrému konci. Sice se Filozofická a právnická knihovna začlení do výdajů fakulty, ale pouze 40 %. Z návštěvnosti totiž vyplývá, že 60 % návštěv je od studentů práv. Navíc se fakultě znatelně sníží odvody na provoz knihovny na Borech.

Finanční otázky ale budí interní doktorandky a doktorandi. Dle novely vysokoškolského zákona by měli od roku 2025/26 dostávat 1,2 násobek minimální mzdy ve formě stipendia. Teoreticky vzato, pouze pracoviště s velkými granty by si je tak mohla dovolit. Smutnou skutečností pro doktorandy/doktorandky by pak byl pokles příjmů při setrvání na stejném pracovišti po dokončení studia.

Sepisuje se Plán realizace strategického záměru FF, Výroční zpráva o činnosti FF, schválili jsme opětovnou kandidaturu Mgr. Ludmily Dostálové, Ph.D. do Rady vysokých škol a sbírají se již zmiňované návrhy na Cenu děkana.

Smutnou zprávou je rezignace studentské senátorky a kolegyně Mgr. Böerové. Na její místo nastoupil PhDr. Václav Šipla, náhradník z posledních voleb 2022.

V závěru našeho setkání v listopadu jsme vyjádřili podporu otevřenému dopisu studentů Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU pro podporu přijetí zákona manželství pro všechny.

V listopadu též proběhly dlouho očekávané volby do Akademického senátu ZČU. To je ten VELKÝ, celouniverzitní senát, kde zasedají zástupci ze všech fakult univerzity. Za akademickou část FF byli zvoleni Mgr. Ludmila Dostálová, Ph.D., Mgr. Markéta Balcarová Ph.D., PhDr. Roman Kodet, Ph.D. a Mgr. Jitka Paitlová, Ph.D. 

A za studentskou část jste zvolili Veroniku Flieglovou a… MĚ! Děkuji!!!😁 Co to pro vás ale znamená? Že vás budu od příštího dílu informovat i o dění na celouniverzitní úrovni z první ruky.

 

Samozřejmě nejsmutnější zprávu asi nikdo z vás nepřehlédl. O prosincových událostech na FF UK toho bylo psáno více než dost. Jednomyslně jsme 21. 12. 2023 vyjádřili hlubokou soustrast všem blízkým obětí. Zakrátko pak vzniklo smuteční místo před děkanátem FF, byly vyvěšeny černé prapory, přidali jsme se ke sbírce a 30. ledna 2024 proběhne od 19 hodin zádušní mše v katedrále sv. Bartoloměje

Tak doražte.

 

Takové tedy bylo dění na FF za poslední dva měsíce. Držte se a přeji hodně zdaru u zkoušek.

Předchozí díl: Díl VI. Slučujeme katedry…

Oficiální stránka ZČU o AS FF pro zájemce zde.

 

Zdroj obrázku: Info.zcu

Tagged , , , , , , , , , , ,

About Matěj Líbal

Jak se kreativně představit? No přece básní! Studuji na vejšce historii, a tak tomu jest, že mám rád špagety a sbírám mnohé předměty, od kamenů z cest, až po mince a filatelii.
View all posts by Matěj Líbal →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *