Reportáže, Rozhovory, Zajímavé

Rozhovor s autorkou Jarmilou Stráníkovou

Jakožto vášnivá čtenářka a účastnice knižních štafet se pravidelně dostávám ke knihám, které mě nutí vystoupit z komfortní zóny anebo mě seznamují se zcela novým autorem či autorkou. Vlastně ani nedokážu říct, jak přesně jsem se dostala ke knize Ve stínu války, každopádně její výjimečnost spočívala v tom, že štafeta byla pořádána samotnou autorkou. Tento příběh spatřil světlo světa na podzim roku 2021. Teď o dva roky později vychází autorce již druhá kniha Balada pro Emily, na kterou se velice těším.

Kdo za těmito knihami stojí? Jarmila Stráníková mladá česká spisovatelka z Jeseníku, která prožila dětství na Moravě a ve Slezsku, kde také našla inspiraci pro obě své knihy. Narazíte v nich na místa, ke kterým se ráda vrací a má na ně pěkné vzpomínky. V její prvotině Ve stínu války naleznete pověsti z Javornicka a jeho blízkého okolí, čili pro neznalé čtenáře přináší pozoruhodné informace o místních legendách. Po dvou letech přichází autorka s novou knihu Balada pro Emily, která se opět odehrává na autorčiných oblíbených místech nedaleko jejího rodiště. Tentokrát se jedná o thriller, z kterého mrazí, protože byl inspirován skutečnými událostmi.

Když jsem zjistila, že vychází druhá kniha, byla jsem odhodlána si ji přečíst, a tak jsem neváhala Jarmilu kontaktovat. Štěstí mi přálo, protože opět pořádá autorskou štafetu a já se jí mohu zúčastnit. Kniha je momentálně na cestě ke mně a ráda vám ji zde příště představím, ale nejprve poznáme trochu samotnou autorku.

reportérka: Co tě přivedlo k psaní knih?
Jarmila: Ono mě k tomu mělo něco přivést? 😁 Já vlastně ani nevím. První rádoby povídání jsem stvořila s bráchou, jen co jsem se naučila trochu psát, a tak nějak se to stupňovalo. V první třídě pár řádků, ve dvanácti ilustrovaný sešit s příběhem a ve čtyřiadvaceti letech kniha, ta jen tak mimochodem vyšla, až o osm let později.

reportérka: Tvoje první kniha je historický román a teď ti vyšel thriller – jak velký rozdíl byl psát tyto dvě knihy?
Jarmila: Jak se to vezme. Pro mě nebyl ani tak rozdíl v žánru, jako ve zkušenostech. Ve stínu války jsem začala psát v sedmnácti a podle toho to taky vypadalo. Trvalo mi pak velice dlouho tomu dát jakž takž normální podobu. Zato Balada pro Emily mi oproti tomu šla sama, a to i v této knize jsem měla co dělat s historií.

reportérka: Čteš si recenze na své knihy a čteš i ty negativní?
Jarmila: Zatím jich není tolik, takže je čtu všechny, pozitivní i negativní, a dobrovolně se nechávám psychicky deptat. 😅 Když ti vyjde hodnocení, které říká, že je knížka průměr nebo podprůměr, tak tě to zamrzí. To si pak člověk říká, jestli to má cenu, obzvlášť takový cíťa jako jsem já, ale s tím se musí srovnat každý autor. Negativní recenze jsou i na ta největší světová díla. Snažím se z takových hodnocení poučit.

reportérka: Co si myslíš o tom, že autoři blokují čtenářské profily, když jim nedají dobrou recenzi?
Jarmila: To je blbost. Každý má nárok na názor, a pokud je kritika konstruktivní, sem s ní. Jak jinak se má autor ve své práci zlepšovat? Pozitivní recenze motivuje a ta negativní může poučit. Důležité je si pamatovat, že sebelepší spisovatel nikdy neuspokojí všechny čtenáře, to je jednoduše nemožné.

reportérka: Je něco, co tě na psaní štve?
Jarmila: Únava a moje mizerné soustředění. Snadno se nechám rozptýlit a to hlavně sociálními sítěmi. Když si nad psaní konečně sednu, velice dlouho mi trvá, než se do příběhu ponořím. První dvě hodiny mi soustředění lítá zprava doleva a pak, těsně před koncem času, který mám na psaní vyhraněný, se od textu nemůžu odtrhnout. Mám problém! Vím o něm a snažím se na něm pracovat, čestný! 😁

reportérka: Jak moc se budu u Balady pro Emily bát?
Jarmila: Co já vím… 😅 Je to light horor, mysteriózní thriller. Někdo se při čtení bojí jít i na záchod, někdo se nebojí vůbec. Ale těch bylo zatím méně. Já se u psaní nebála. Až jsem si říkala, jestli je to vůbec strašidelné, občas jsem schválně přitvrdila, protože mi to přišlo málo. Kniha je postavena tak, aby to nebyla jen plytká „duchařina“. Chtěla jsem vypracovat hluboký příběh, nad kterým se lidé zamyslí. Najdeš tam krutou realitu konce druhé světové války, začínající psychické onemocnění životem zkoušené ženy, a pak přítomnost, kdy si hlavní hrdinka dává vše dohromady. Někomu to přijde dlouhé, někoho to fascinuje a s očekáváním luští záhadu společně s hlavním postavami.

reportérka: Předpokládám, že i čteš. Co čteš nejraději?
Jarmila: Čtu téměř všechno kromě kanibalů, to je na mě příliš a veliké krváky a zvrácenosti ve stylu Mellicka taky nemusím. Jo, a detektivky, nevím proč, ale nikdy mě nelákaly. Co miluji, je fantasy a pak horor, ale takový ten s myšlenkou a příběhem. Nemám ráda řezačky, u kterých nemusíte používat mozek.

reportérka: Když nejsi spisovatelka, tak jsi…?
Jarmila: Jednoznačně máma!!

reportérka: Uvažovala jsi někdy o tom, že bys napsala dětskou knihu?
Jarmila: Ano, mockrát. A mám spousty nápadů. Ale jak jsem řekla, mám rozbité soustředění. Kdybych pracovala na více projektech najednou, asi bych nikdy nic nedokončila.

reportérka: Co bys doporučila lidem, co píšou knihu? Nějaké rady a tipy?
Jarmila: To je těžká otázka. Dneska, když ti nevydá knihu nakladatelství, tak si ji autor vydá sám. Takže vydat knihu už není žádné velké umění, ale vydat kvalitní knihu, to je jiná. Sama se snažím na psaní pořád pracovat, takže za mě doporučuji: „Buďte na sebe přísní, hodně čtěte, naslouchejte názorům (obzvlášť těm kritickým), a to nejdůležitější, hlavně se nevzdávejte bez boje.“

reportérka: Co bys vzkázala svým čtenářům?
Jarmila: Děkuji! ❤️ Nevím, jak to vyjádřit lépe. Za své čtenáře jsem neuvěřitelně vděčná.

 

Já bych chtěla Jarmile strašlivě moc poděkovat, že mi zodpověděla těchto pár otázek. Strašně moc se těším, až se do nové knihy pustím. Pokud by vás zajímalo více, tak se můžete zúčastnit autorského čtení 8. prosince 2023 od 18 hodin v městské knihovně Rudolfa Zubera v Javorníku a jestliže je pro vás Javorník z ruky, tak můžete zavítat 16. prosince 2023 do Českých Budějovic do Dallmayr Café & bar od 14 hodin, kde se bude konat beseda s třemi českými autorkami: Jarmilou Stráníkovou, Annou Belatrix Bártovou a Tess M. Puffrovou (potřeba potvrzení účasti na e-mail kniznisrazycb@seznam.cz).

Tagged , , , , , , , ,

1 thought on “Rozhovor s autorkou Jarmilou Stráníkovou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *