Z našeho oboru, Zajímavé

Shakespearovy stopy, potopené město a nový jazyk

Tady stál Shakespeare!
V britském King’s Lynn probíhá renovace slavného divadla Guildhall of St. George, které je nejstarším stále fungujícím divadlem ve Velké Británii – jako divadlo se budova využívá od roku 1445. Jedná se o místo s opravdu bujarou historií, avšak tou pravděpodobně nejzajímavější perličkou je to, že zde měl hrát sám William Shakespeare pod záštitou skupiny The Earl of Pembroke’s Men v letech 1592-3.
V rámci zmíněných renovací byla odhalena 600 let stará dubová podlaha ukrytá pod podlahovou krytinou z 50. až 60. let. Jedná se o nejrozsáhlejší středověkou dřevěnou podlahu v zemi a s ohledem na odborné datovací analýzy můžeme říct, že na těchto prknech opravdu mohl sám Shakespeare stát.

Afrodita v potopeném chrámu
Archeologové objevili v potopeném městě Herakleion chrám zasvěcený Afroditě. Herakleion, také známé jako Thonis, bylo starověké egyptské přístavní město umístěné při deltě Nilu, které se následkem zemětřesení, zvyšování mořské hladiny a dalších přírodních faktorů potopilo na konci 2. století př. n. l. Podvodní archeologové ho objevili v roce 2000 a postupně zde nalézali různé budovy, chrámy, sochy, drobné umění a tak dále. Mezi nejznámější nálezy patří obrovský počet lodí – dokonce šlo o nejpočetnější naleziště starověkých plavidel vůbec. Jeden z posledních výzkumů se zaměřil na dřevem podpírané budovy z 5. století př. n. l. a bronzové a keramické nálezy importované z Řecka. Vědcům se mimo chrám zasvěcený řecké bohyni podařilo najít spoustu zlatých šperků, alabastrových nádobek na parfémy a kosmetiku, bronzový džbán ve tvaru kachny, set stříbrného nádobí apod.

Nálezy v Herakleionu

Nový jazyk na obzoru
Archeologové zkoumající Chattušaš objevili nový indoevropský jazyk. Hlavní město Chetitské říše v době největšího rozkvětu chránilo svými hradbami 40 000 až 50 000 obyvatel. Metropole pak spolu s říší zanikla kolem roku 1200 př. n. l., kdy došlo ke kolapsu mnoha velkých měst a civilizací na území Blízkého východu. Archeologové lokalitu Boğazköy, kde se chetitské centrum nacházelo, zkoumají už více než 100 let. Během této doby objevili skoro 30 000 hliněných tabulek s klínopisem, které popisují chetitskou historii, společnost, ekonomiku a náboženské tradice. O Chetitech je známo, že rádi zapisovali rituály v cizích jazycích, díky čemuž se nám dochovaly texty popisující třeba mezopotámské tradice. Při posledním výzkumu byla však nalezena tabulka psaná v dosud neznámém jazyce. Vzhledem k novotě objeveného jazyka je text poměrně nesrozumitelný a zatím je možné ho jen zařadit do indoevropské rodiny.

 

 

 

Pozn.: úvodní foto z https://egymonuments.gov.eg/en/sunken-monuments/abu-qir-bay a informace čerpané ze skvělého webu Heritage Daily https://www.heritagedaily.com/category/archaeology-news

Tagged , , , , , ,

About Eliška Chimalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *