Nezařazené

Julie d’Aubigny: bisexuální operní zpěvačka a rebelka 17. století

Bisexualita není trend ani sociální koncept moderní doby. V historii najdeme nemálo významných osobností, o kterých se už tehdy vědělo, že vedou vztahy s muži i ženami. Jenom za to byli často zavíráni do klášterů nebo rovnou popraveni, záleželo nejen na době, ale i rozpoložení a názorech tehdejší společnosti. Abychom zbořili několik miskoncepcí, pojďme si udělat historický exkurz mezi bisexuály.

 

Julie d’Aubigny neboli Madame La Maupin byla významná francouzská operní pěvkyně 17. století. Kromě toho ale byla známá hlavně svými skandály. Bojovala v soubojích s muži, vykrádala hroby bohatých Francouzů, vypalovala kláštery a vedla vztahy s muži i ženami.

Narodila se kolem roku 1673 hraběti d’Armagnac, jednomu z významných francouzských šlechticů v okolí krále Ludvíka XIV. Ten si nejspíš nepředstavoval, že jeho dcera po něm podědí mimořádný talent v boji s mečem, který on sám vyučoval ve Versailles. Julie vynikala v šermování už od útlého věku, a tak se její otec rozhodl ji vzdělávat vedle malých chlapců už od dětství.

Julie nic nemilovala tolik jako boj a zabila nebo zranila více než deset mužů. Za vraždy si ale trest nikdy nevysloužila.  Tehdejšími zákony o boji se řídili pouze muži a byly mířené pouze na muže. Nikdo neočekával, že by ženy věděly, jak bojovat. Julie byla jediná, kdo jim dokazoval, že se mýlí, díky čemuž dvakrát získala milost francouzského krále. 

Julie vždy byla notoricky známá pro své vztahové eskapády a dramata. Ve 14 letech se provdala za Sira de Maupina ze Saint Germain Laye a stala se z ní Madame de Maupin, nebo francouzsky La Maupin. Manželství ale bylo pro Julie příliš nudné, její muž často cestoval do zahraničí a ona se doma ve Francii nudila. Utekla tak se svým učitelem šermu Sérannem, který byl stíhán za vraždu muže v nezákonném souboji, do Marseille. Tam se Julie připojila k operní společnosti, kterou provozoval Gaultier de Marseilles, a vystupovala pod svým dívčím jménem d’Aubigny.

Její dokonalá operní vystoupení přitahovala čím dál více pozornosti okolí. Mladá dcera místního obchodníka Cécilie se do Julie zamilovala na první pohled. Rodiče mladou dívku svedenou talentem Madame de Maupin ukryli do kláštera Visitandines v Avignonu. Julie se ale nenechala zastavit a následovala svou lásku i tentokrát. Vstoupila do kláštera jako postulant, aby byla dívce nablízku, a jejich románek pokračoval. Život jeptišek ale nebyl přesně to, po čem obě toužily, a tak Julie přišla s plánem útěku. V klášteře zemřela jedna ze starších sester a Julie její tělo položila do postele své milenky a zapálila pokoj, aby mohly obě utéct a celá situace vypadala jako nešťastná náhoda. Plán bohužel nevyšel. Když bylo tělo identifikováno, přišlo se na to, že obě dívky utekly a La Maupin byla odsouzena k smrti. Utekla tedy znovu zpátky domů do Paříže. 

Když se vrátila zpátky na pódium, sklízela ještě větší obdiv a slávu než kdy dřív. Říkalo se o ní, že má nejkrásnější hlas ve Francii. Když ale zrovna nezpívala, věnovala se dál nezákonným činnostem. Vkradla se například na královský ples, oblečená v pánských šatech, rozrazila cestu mezi vznešenými nápadníky překrásné šlechtičny a přede všemi ji políbila. Rozzlobení muži ji vyzvali na souboj a Julie jednoho po druhém porazila. Znovu tedy musela utíkat před zákonem.

Julie d’Aubigny nikdy nenásledovala sociální konvence. A tak není žádné překvapení, že přestože byla technicky vzato stále provdaná za de Maupina, znovu se vdala. Tentokrát ale za ženu – Madame la Marquise de Florensac. Vztah s ní byl nejdelším vztahem, který Julie vedla. Po dvou letech manželství však Florensac zemřela. Zdrcená Julie navždy odešla z jeviště a stáhla se do ústraní. O čtyři roky později zemřela i ona, a to v pouhých 37 letech.

Dějiny znají Madame de Maupin jako skvělou operní zpěvačku, ale byla to žena mnoha tváří a talentů. Bezpochyby nebyla jedinou ženou raně novověké Francie, která bořila konvence a narušovala společenské normy. A její příběh je jen jeden z mnoha příběhů, které inspirují, učí a dokazují, že milostné vztahy nemají pravidla, která určuje společnost.

 

Zdroj obrázku: Jean Béraud – L’escrimeuse

 

Zdroje informací:

https://en.wikipedia.org/wiki/Julie_d%27Aubigny

https://allthatsinteresting.com/julie-daubigny

https://theculturetrip.com/france/articles/the-story-of-julie-daubigny-the-french-opera-singing-sword-fighter

Tagged , ,

About Barbora Škampová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *