Kultura / Události, Nezařazené, Zajímavé, Ze studentského života, Život na ZČU

FUK se vydal za Konsentem!

Někteří z vás to možná ještě neví, ale na ZČU už téměř rok působí Feministický univerzitní kroužek (dále FUK), který organizuje různé akce, snaží se vytvářet bezpečnější prostředí pro všechny a „buduje komunitu založenou na respektu k odlišnostem“. Slovo respekt mají společné s organizací Konsent, která „boří mýty kolem sexu a sexuálního násilí“ a jedním z jejich hesel je „Respekt je sexy“. Konsent pořádal 1. května Oslavu lásky času a FUK se rozhodl vyjet ze své domovské Plzně do blízké Prahy a užít si odpoledne plné Konsentu.

 

Začínáme

Ve 13 hodin vyrazila skupinka 11 lidí z členstva FUKu vlakem na cestu. Počasí nám přálo a bylo krásně a teplo po celou dobu výletu. V Praze jsme se pěšky přesunuli do Kasáren Karlín, kde už se pomalu rozjížděla celá akce. Prostor Kasáren je velký, plný laviček, lehátek a stolů, takže najít místo k oddechovému pokecu bylo snadné. Zakoupili jsme si piva a drinky a při poslechu DJs jsme vyrazili ke stánku Konsentu, kde jsme si mohli nakoupit jejich nejnovější merch, podepsat petici za zkvalitnění sexuální výchovy na českých školách a také nakoupit si lístky do tomboly. Těch tedy naše skupinka koupila požehnaně a při losování se to i vyplatilo.

 

Posloucháme

V 16 hodin začala uvnitř v „Garáži“ první avizovaná debata s názvem Láska, sex a něžnosti 2.0, v níž se hovořilo o „prokletí“ být single, seznamování přes internet a vztazích. O osobních zážitcích a zkušenostech mluvili s Johannou Nejedlovou psychoterapeutka Markéta Šetinová, autor podcastových sérií Hrana a Kult Lukáš Houdek, novinářka a tvůrkyně podcastu Lásky čas, Natálie Sousa a tvůrkyně podcastu Vyhonit ďábla Terézia Ferjančeková. Debatovalo se o tom, že v ČR je seznamování přes různé seznamky či aplikace na vzestupu, jaké to je snažit se seznámit, když patříte k minoritnímu etniku a mimo jiné také o tom, jaké se při seznamování objevují stereotypy. Mluvilo se také o tom, že v současnosti lidé přistupují ke vztahovým normám více kriticky, více nad vztahy přemýšlí a hodnotí je. Také, že od partnerů a partnerek očekáváme více než třeba lidé před 40 lety, protože chceme být spokojenější a otevřenější. To však činí nejen hledání a seznamování, ale také samotné udržování vztahu náročnějším.

První debatu následovala druhá, která byla pojmenovaná podle knihy, k níž se vztahovala, Děti to chtěj vědět taky. Autorky knihy Marcela Poláčková a Dagmar Krišová debatovaly s moderátorkou Klárou Kadar o sexuální výchově dětí. Mluvily o tom, že jejich kniha vznikla v reakci na workshopy, které pořádaly a nemohly účastnictvo odkázat na jednu určitou knihu. Taková publikace, jako je právě ta jejich, na trhu chyběla. Pro rodiče a vyučující, kteří chtějí s dětmi správně otevírat téma sexu a reprodukce, vytvořily knihu, která jim poskytne inspiraci, jak správně a v jaké formě informace předávat. Při debatě také obecně mluvily o tom, jak se k sexuální výchově dětí postavit, že se jedná o velmi komplexní téma a o tom a že i samotné děti to zajímá. Je velmi důležité si s dětmi nastavit vztah tak, aby bylo možné být upřímný a otevřený ovšem zachovávat určité hranice. Je také potřeba mít na paměti, že není důležité jak se dítě ptá (třeba si z nás dělá legraci nebo se nás snaží takovou otázkou rozhodit), ale důležité je, že se vůbec ptá a že toto téma otevírá.

 

Vyhráváme

Po debatách skupinka FUKu pokračovala v pohodovém odpoledni. Dali jsme si sváču v podobě veganských a neveganských párků v rohlíku, byla také možnost opéct si buřty nebo si dát sladký zákusek. Došlo také na focení pod rozkvetlou třešní, kterou Konsent přivezl pro odsouhlasené polibky. Pak došlo k losování tomboly. Bylo možné vyhrát různé publikace, roční předplatné časopisu Heroine, předměty Konsentu, kondomy a další. Někteří z nás si tedy odnesli i pěknou výhru. Pak se večer nachýlil a my se postupně vydávali zpět do Plzně. Cestu domů nám trochu zkomplikoval strom na kolejích, ale nedokázal nám zkazit náladu po příjemně stráveném odpoledni a večeru.

 

Tagged , , , , , , , , ,

About Tereza Matějková

Jsem studentkou FF, která si nikdy nenapsala nic do šuplíčku. Mám vždy dobrou náladu a dokážu si rozložit čas tak, abych všechno stihla. Mám ráda Karla Čapka, umělou inteligenci, literaturu a spoustu dalších věcí. Jsem zvědavá, baví mě gramatika a nechutná mi kafe.
View all posts by Tereza Matějková →