Kultura / Události, Nezařazené

Vzpomínání na zemřelé

hřbitov s rozsvíceným hrobem

Stejně jako každý jiný rok i letos budeme moci oslavit tři sváteční dny připomínající zemřelé. Po více než dvou letech covidu a pokračující válce na Ukrajině je mnoho zesnulých, na něž je potřeba vzpomínat. Někteří lidé přišli o svého sourozence, jiní pochovali své životní partnery, někteří rodiče dokonce ztratili své dítě. Lidé umírají pořád, ale to neumenšuje bolest ze ztráty, kterou cítí pozůstalí.

Trojice dnů oslav však začíná 31. 10. Halloweenem, který se v moderní době proměnil na koledování dětí v kostýmech a příležitost uspořádat párty v maskách. V tuto noc se údajně stírá hranice mezi světem živých a světem mrtvých, a tak tyto moderní zvyky vypadají jako oslava života a smrti v jednom. Na ulici tedy můžete potkat opilého zombie, který se skupinou dalších monster oslavuje svůj vlastní život.

Druhý den vzpomínkových oslav, 1. 11., se nazývá Dnem Všech Svatých a má připomínat všechny známé kanonizované i neznámé svaté. Navazuje na něj den třetí, 2. 11., tzv. Dušičky. V tento poslední den lidé nejvíce vzpomínají na zemřelé, navštěvují hřbitovy nebo rozptylové loučky, zapalují svíčky a pokládají květiny. Na hrobech se pak ve větru pohybují malá světélka připomínající duše propuštěné z tohoto světa.

Ať už věříte v posmrtný život v nebi, převtělování, duše poletující kolem nás nebo zkrátka věříte, že po smrti nic není, je dobré vzpomenout si na zesnulé, připomenout si jejich blízkost a oslavit jejich a svůj život. Ačkoli je pro nás smrt něčím tajemným a neznámým, je součástí koloběhu života a vzpomínání nám umožňuje mít své blízké určitým způsobem stále nablízku.

Tagged , , , , ,

About Tereza Matějková

Jsem studentkou FF, která si nikdy nenapsala nic do šuplíčku. Mám vždy dobrou náladu a dokážu si rozložit čas tak, abych všechno stihla. Mám ráda Karla Čapka, umělou inteligenci, literaturu a spoustu dalších věcí. Jsem zvědavá, baví mě gramatika a nechutná mi kafe.
View all posts by Tereza Matějková →