Z našeho oboru, Zajímavé

Zapomenutý den, kdy málem skončil svět

náhled slunce

⌛ Čtení na 3,5 minuty

Rok 1967. Svět je plně rozdělený na sféry vlivu USA a SSSR. Ve Vietnamu zuří válka, v Československu padlo rozhodnutí o výstavbě metra v Praze a Stalinova dcera Světlana právě uprchla do New Yorku. V živé paměti všech jsou události Karibské krize před pěti lety. Hrozba jaderného konfliktu visí stále ve vzduchu a oteplování vztahů je zatím v nedohlednu.

Následující příběh zůstával po dlouhou dobu v tajnosti. Světlo světa spatřily odtajněné dokumenty a rozhovory až v roce 2016.

 

23. květen

Blíží se konec května a americkými zpravodajskými médii se šíří pozvánky na úžasnou noční podívanou – polární záři viditelnou pouhým okem! A že nežijete někde daleko na severu? Nevadí! I na severu Nového Mexika se budete moci kochat nevšední nádherou. V úterý 23. května se tak mnozí vydávají na okraje měst a do polí, aby v tichosti pozorovali jedinečnou hru přírodních světel, kterou většina z nich už pravděpodobně nikdy nebude mít šanci vidět.

Jen o pár kilometrů dál, na blízkých leteckých základnách, je ale situace jiná. Rozléhá se poplach, startují jaderné bombardéry a jeden rozkaz střídá druhý. Jaderný arzenál USA je v pohotovosti. Tři radarové stanice ze systému včasného varování před balistickými střelami (BMEWS) – Clear Air Force Station na Aljašce, Thule Air Base v Grónsku a Fylingdales v Británii se najednou rádiově odmlčely. Tyto stanice hlídaly prostor celého východního bloku před odpaly raket a bez nich se stala obrana USA slepá. Místo spojení se ozývá pouze zlověstný šum.

Armádní špičky mají jasno. Stanice byly obsazeny a Sověti útočí! Armádní protokol stanovuje jadernou odpověď do 30 minut…

A pak náhle… klid. Z poplachu se stalo cvičení, ze cvičení návrat k rutinním činnostem. Letadla ve vzduchu se z kurzu SSSR vrátila na obvyklou trasu, ty z ranvejí zpět do hangárů, vojákům byl dopřán noční klid. A veřejnost nevědomky přežila možný konec světa.

 

Co se stalo?

Hrdinou se stal plukovník Arnold L. Snyder, který si udržel chladnou hlavu. Toho dne byl ve službě v Centru pro solární předpovědi na Severoamerickém velitelství protivzdušné obrany (NORAD), společném velitelství Kanady a Spojených států amerických. Jeho centrum už od poloviny května upozorňovalo na blížící se solární bouři, která by mohla způsobit velké výpadky radarových a rádiových signálů. Jasně viditelná polární záře byla důkazem, že sluneční erupce skutečně na Zemi dorazily.

Při zjištění, že k jaderné válce nezbývá mnoho, popadl telefon a dovolal se Al Bucklesovi, nouzovému operátorovi ve Strategickém leteckém velitelství USA (SAC). Právě tam se totiž rozhodovalo, zda vydat povolení k útoku.

Zbývalo méně než 20 minut, než by svět, tak jak ho dnes známe, skončil.

slunce
Fotografie slunce z 23. května 1967

 


Zdroje informací a obrázků:

The May 1967 great storm and radio disruption event: Extreme space weather and extraordinary responses. In: AGU Advancing Earth and Space Sciences [online], [cit. 2023-04-12]. Dostupné z: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2016SW001423.

1967 SOLAR STORM NEARLY TOOK US TO BRINK OF WAR. In: AGU Advancing Earth and Space Sciences [online], [cit. 2023-04-12]. Dostupné z: https://news.agu.org/press-release/1967-solar-storm-nearly-took-us-to-brink-of-war/.

How Sun-Watchers Stopped World War III in 1697. In: National Geographic [online], [cit. 2023-04-12]. Dostupné z: https://www.nationalgeographic.com/science/article/solar-storm-1967-space-weather-cold-war-science.

The Solar Storm That Nearly Set the Cold War Ablaze. In: Smithsonian Magazine [online], [cit. 2023-05-12]. Dostupné z: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/solar-storm-nearly-set-cold-war-ablaze-180960106/.

Solar storm of 1967 nearly took US to brink of war. In: Astronomy Now [online], [cit. 2023-05-12]. Dostupné z: https://astronomynow.com/2016/08/10/solar-storm-of-1967-nearly-took-us-to-brink-of-war/.

How a 1967 Solar Storm Nearly Led to Nuclear War. In: Space.com [online], [cit. 2023-05-12]. Dostupné z: https://www.space.com/33687-solar-storm-cold-war-false-alarm.html.

1967 SOLAR FLARE NEARLY TOOK U.U. AND SOVIETS TO BRINK OF WAR. In: Sky&Telescope [online], [cit. 2023-05-12]. Dostupné z: https://skyandtelescope.org/astronomy-news/1967-solar-storm-nearly-took-us-soviets-brink-war/.

Od jaderné války dělily svět sekundy. Zastavil ji meteorolog. In: iDNES.cz [online], [cit. 2023-05-12]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/xman/styl/jaderna-valka-falesny-utok-usa-sssr-erupce-na-slunci-meteorolog.A170123_143416_xman-styl_fro.

 

 

Tagged , , , , , , , , ,

About Matěj Líbal

Jak se kreativně představit? No přece básní! Studuji na vejšce historii, a tak tomu jest, že mám rád špagety a sbírám mnohé předměty, od kamenů z cest, až po mince a filatelii.
View all posts by Matěj Líbal →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *