Pro studenty, Recenze

Knižní vánoce

Vánoce pomalu klepou na dveře. Když jsem byla mladší, tak jsem nikdy neřešila, jaké knihy kdy čtu. Vždy jsem si vybrala příběh, který mě zaujal a nekoukala jsem na roční období. Od založení bookstagramu se nejen rozrostl můj TBR (=to be read aneb knihy, které doopravdy nutně musím přečíst), ale zároveň jsem začala uvažovat, kdy dané knihy budu číst.

Takže zase po roce, tu máme knižní Vánoce. A proč knižní? Protože tento svět se stal nedílnou součástí toho mého. Pod tímto pojmem si toho můžete představit doopravdy hodně. Např. mnoho nakladatelství dělá adventní kalendář s odměnami pro knihomoly a celý instagram přetéká různými soutěžemi. Mimo moment, kdy můžete vyhrát nějakou pěknou odměnu, se můžete zapojit i do spousty kouzelných projektů. Různí čtenáři hledají možnost, jak právě o Vánocích pomoci, takže se pravidelně domlouvají skupiny a lidé společně tvoří „Krabici od bot“ nebo podporují „Ježíškova vnoučata“. Když mi někdo řekne, že jsou sociální sítě děsivé, vzpomenu si na nějakou takovou akci.

Každý rok někdo uspořádá i Vánoční darovačku, přičemž kouzlo spočívá v tom, že dostanete balíček od anonymního člověka a rozbalit ho můžete až v určitý den (pochopitelně 24. prosince). Ten, kdo takový projekt pořádá si vždy určí pravidla, která se musí dodržet. Vánoční darovačky jsem zatím neměla štěstí se zúčastnit, ale letos jsem se přihlásila do Mikulašské. V balíčku měla být kniha dle výběru (každý jsme obdrželi seznam knih pro člověka, kterému posíláme dárek) a pak nějaká vánoční věc a případně nějaké drobnosti. Krabice se musela označit nápisem „rozbalit až 5.12.“ a nejlépe poslat anonymně, dovnitř se přidal dopis, který odhaluje vašeho dárce. Jelikož pochopitelně ještě nemám rozbalené, co jsem dostala, tak Vám ukážu, co jsem poslala já. (Jen doufám, že slečna tohle nečte, abych jí nezkazila překvapení 😀 )

Kromě toho, že prosinec znamená vánoční náladu, chuť na svařák či grog, trhy a výzdobu, tak pro většinu vysokoškoláků znamená i předtermíny a nebo dokonce již zahájení zkouškového. Proto není nic lepšího, když konečně můžete po Štědrém dnu alespoň na chvíli vypnout a přečíst si nějakou skvělou knihu, kterou jste možná našli pod stromečkem, a protože na dopis Ježíškovi nikdy není pozdě (a nikdy nejste moc stáří), tak bych vám ráda představila několik vánočních příběhů.

Posmrtný život Holly Chaseové

Kdo by neznal Vánoční koledu? Musím přiznat, že patří mezi jeden z mých oblíbených vánočních příběhů. Rozhodně ji také můžeme zařadit mezi hojně zpracované téma nejen v knižní, ale i filmové sféře. Na tuto knihu jsem dostala tip právě přes instagram a musím říct, že jsem se do ní okamžitě zamilovala. Příběh je o dívce, které se zjeví tři duchové, ale ona jejich pomoc odmítne a zemře. Jenže to není konec příběhu, stane se pracovníkem ve společnosti, kde vykonává roli „Ducha minulých Vánoc“ a snaží se pomoci ostatním lidem, kteří se chovají sobecky. Příběh jako takový sice spadá pod YoungAdult literaturu, ale myslím že i zkušenější čtenáři takovým příjemným příběhem nepohrdnou.

Vánoční zázrak

Příběh dívky, která s rodinou jezdí každé Vánoce prodávat stromky, ale jeden rok pozná kluka a vše se změní. Naprosto jednoduchá romantika, kde je kladen důraz na přátelství, rodinu a tradice. Vánoční atmosféra na vás bude hluboce dýchat a rozhodně se jedná o příjemně oddechovou knihu.

 

Když se řeknou Vánoce, taky se vám jako první vybaví pohádky? Já bych vám ráda představila pár pohádek, které možná ještě neznáte a které vás zahřejí u srdce.

Leo a Yetti

Tradiční nepálské pohádky, kniha, která je pro děti a dospělé. Není to obvyklý formát pro nás Čechy, ale rozhodně se dozvíte něco nového a děti si rozšíří své znalosti. Naleznete zde naprosto krásné ilustrace, které jsou doopravdy kouzelné. Hlavním bonusem je, že koupí pomáháte právě dětem z Nepálu. Kromě dětských knih, naleznete na stránkách i příběhy autorky anebo nádherné ruční kousky oblečení.

Bajky barda Beedleho

Jako správný Potterhead si nemohu odpustit pohádkové příběhy ze světa Harryho Pottera. Sama jsem se k těmto příběhům dostala později než ke knihám o brýlatém chlapci a musím říct, že mě okouzlily. Samozřejmě jako každá pohádka i tyto nesou ponaučení, ale pro budoucí kouzelníky. Případně vám velmi mohu doporučit poslech audioknihy, kterou namluvil Jan Hyhlík (i Harryho Pottera od 3. dílu) a jeho přednes je naprosto boží. 😀

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje

Ve světe Harryho Pottera ještě chvilku zůstanu, sice se nejedná přímo o Vánoční knihu, ale i tak ji mohu naprosto doporučit. Pokud máte v okolí dalšího blázna do Harryho Pottera, tak tohle je vhodný dárek. Jedná se o biografii, kde se dozvíte o životě Toma Feltona (Draco Malfoy) před Harrym a hlavně i po Harrym. Je to vtipné, dojemné a k zamyšlení. Pokud jste herce Toma Feltona nesnášeli, tak tohle vám dá naprosto jiný pohled. Mimochodem v jedné z částí se zabývá i tím, že v určitou dobu nebyli lidé schopni Draca a Toma od sebe odlišit. Opět mohu doporučit audioknihu, která je namluvená filmovým dabérem Draca Malfoye, a naleznete zde i předmluvu od Emmy Watson (Hermiona Grangerová).

Nakonec Vám mohu popřát, krásný advent a ještě hezčí (knižní) Vánoce!

 


Náhledový obrázek: „cozy library with fairy lights and christmas tree, christmas decorations“ prompt, DreamStudio  by stability.al, 4. 12. 2023, https://beta.dreamstudio.ai/.

 

Tagged , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *