Pozvánky na akce, Tipy pro studenty, Z našeho oboru

Archeologické léto na Plzeňsku

Rok se s rokem sešel a začíná další ročník Archeologického léta. Oblíbená akce všech výletníků zajímajících se o historii a archeologii opět otevírá i běžně nepřístupná místa, která může veřejnost probádat po boku skvělých archeologů. Mezi zapojenými lokalitami najdete hrady, skanzeny, muzea, novověké vojenské objekty, pravěká pohřebiště a mnoho dalšího, včetně míst právě probíhajících výzkumů. Archeologické léto probíhá v celé republice od konce června do začátku září s tím, že je vždy třeba se na danou prohlídku předem zdarma zapsat. Veškeré informace najdete na webu archeologickeleto.cz. Doporučuji prohlédnout si kalendář akcí, kde si můžete vyfiltrovat typ památky i období. Abych vás nalákala, tak vám dám tip na čtyři super prohlídky v Plzni a jejím okolí.

Začít samozřejmě musím akcí, na které se podílí naše Katedra archeologie FF ZČU. 🙂 V areálu plzeňské zoo najdete Archeoskanzen pravěku, tedy malou osadu ze starší doby železné, metalurgickou dílnu doby bronzové a paleolitické tábořiště. Skanzen pravidelně ožívá díky spolku Oživená (pre)historie, díky kterému zde uvidíte například dobové zpracovávání plodin, výrobu textilu, nástrojů či ozdob. Když budete mít štěstí, tak si poslechnete i zvuk pravěkých hudebních nástrojů. Pokud se tedy v létě chystáte do zoo, doporučuji procházku spojit s Archeologickým létem.

Velice zajímavým zážitkem bude procházka po válečné krajině Holýšovska. V jejím rámci navštívíte vojenské bunkry z let 1936-1938, dozvíte se něco o historii muničních továren v Holýšově a projdete si kráterové pole upomínající nálety spojeneckých sil na konci druhé světové války.

Pro milovníky hradů doporučuji návštěvu krásné zříceniny Roupov u Holýšova. Jednalo se o gotické sídlo pánů z Roupova, které se za dobu své existence dočkalo mnoha proměn. Zajímavostí je, že se pyšní druhou největší pozdně gotickou kuchyní v Čechách, kterou si stále můžete prohlédnout. O historii a archeologii hradu se dozvíte všechny známé informace na prohlídce, během které se mimo jiné seznámíte také s moderními metodami průzkumu krajiny.

Opravdu unikátní zkušeností pak bude návštěva mladotického přísně tajného podzemního velitelství z období studené války, které mělo sloužit jako záloha velitelského stanoviště v Hradci Králové. Během prohlídky s baterkami projdete do skály vyražené chodby, mapové sály, stanoviště pro spojaře či sál bojového velení.

Prohlídek na Plzeňsku je samozřejmě více, a proto vám doporučuji mrknout na mapu všech lokalit, které jsou součástí Archeologického léta. Určitě ji mějte při ruce, až si budete plánovat své letní výlety. Doufám, že se díky této báječné akci podíváte na nová místa a zjistíte pár dalších zajímavostí z naší historie.

Mladotické podzemní velitelství, zdroj: https://www.archeologickeleto.cz/akce/mladotice/#gallery-1

Zdroj pro úvodní foto: https://www.archeologickeleto.cz/akce/hrad-roupov/ 

About Eliška Chimalová