Z našeho oboru

Pivo v helmě – Vincent J. Speranza a jeho legendární příběh z 2. světové války

Úvod

Dnes již 98letý veterán druhé světové války – Vincent J. Speranza, který v prosinci roku 1944 a lednu 1945 pomáhal s obranou belgického města Bastogne a následným vytlačováním německé armády z oblasti belgických Arden během proslulé Bitvy v Ardenách, navštívil vloni v prosinci (2022) Bastogne naposledy. Kvůli vysokému věku už nemá tolik energie na cestování ze Spojených států amerických do Evropy. Jeho příběh z dob, kdy byla Evropa zdevastována 2. světovou válkou, zde však zůstane již navždy.

Vincent J. Speranza

Vince chtěl dobrovolně vstoupit do armády již ve svých 16 letech. Avšak kvůli jeho nízkému věku do armády vstoupil až později. Byl přidělen k 87. pěší divizi, ale po dokončení výcviku dobrovolně vstoupil k americkým výsadkářům. Byl přidělen do roty H, 3. praporu 501. parašutistického regimentu, 101. vzdušné výsadkové divize. Tato divize měla za sebou již boje v Normandii a v Nizozemsku, avšak Vince se k této divizi připojil až během Bitvy v Ardenách jako člen kulometného družstva.

Obrázek 1: Vincent J. Speranza (vlevo)

Pivo v helmě

Vince byl umístěn se svým kulometným družstvem na předměstí obklíčeného města Bastogne. Jednoho dne navštívil svého zraněného kamaráda Joea ve městě na ošetřovně, která se mimo ostatních ošetřoven, nacházela v kostele v centru města. Joe ho poprosil, jestli by mu nemohl Vince donést „něco k pití“. Vince tedy neváhal a vyrazil prozkoumávat ruiny města. V jedné ruině našel funkční výčep, ale jelikož neměl žádnou nádobu, kam by pivo načepoval, sundal z hlavy svoji helmu a pivo vrchovatě načepoval do ní. Helmu plnou tekutého lupu odnesl zpět svému kamarádovi na ošetřovnu. Ten si s obsahem poradil poměrně rychle a samozřejmě se také rozdělil s ostatními zraněnými kamarády, a tak Vince vyrazil podruhé. Když se vracel, přistihl ho místní vrchní doktor v hodnosti majora (Vince byl pouze vojín). Ten mu s nabitou pistolí pohrozil, že jestli ho ještě někdy přistihne, tak nebude váhat a zastřelí ho.

Legenda

Vince se do Bastogne vrátil poprvé po 65 letech od války (kolem roku 2010). V centru Bastogne našel malé muzeum věnované Bitvě v Ardenách. Vince tedy neváhal a muzeum navštívil. K jeho překvapení ho majitel muzea okamžitě oslovil a zeptal se Vince, jestli je to opravdu on, TEN Vincent Speranza, který během obléhání Bastogne přinesl na ošetřovnu pivo v helmě. Vince mu tedy potvrdil, že má pravdu. Zašli spolu do místní hospůdky, kde na Vince čekalo další překvapení. Pivo mu bylo naservírováno v malé lahvičce o objemu 0,3 l a pod názvem „Airborne Beer“(Airborne = spíše hovorové označení výsadkářů americké armády). Nejúžasnější na tom však pro Vince bylo, že k této lahvičce patřila také malá, porcelánová helmička, ze které se pivo pilo. To vše na jeho počest. Byla to také vůbec první chvíle, kdy přísedící v této hospodě slyšeli tento příběh z úst samotného Vince.

Vince v Bastogne v roce 2022

Vince se do Bastogne vracel od své první návštěvy téměř každý rok na výročí Bitvy v Ardenách, konkrétně v prosinci. Pokaždé zde vyprávěl tento příběh. Vloni v prosinci jsme tedy s přáteli neváhali a vyrazili jsme se na Vince podívat „na vlastní oči“. Když Vince vešel do místnosti, atmosféra by se dala krájet. Energicky začal vyprávět o tom, jak prožíval strašlivou zimu schován v zákopu jako člen kulometného družstva. V polovině vyprávění se zarazil a řekl, že zbytek si máme přečíst v jeho knize, kterou v roce 2014 vydal a kterou měl samozřejmě s sebou. Usedl tedy ke stolu a začal se ochotně všem účastníkům podepisovat s přáním veselých Vánoc. Navzdory svému věku byl ve skvělé kondici a přímo překypoval humorem. Byla pro nás čest získat jeho podpis v jeho vlastní knize a přímo ve městě, kde se jeho příběh odehrál. Přejeme mu pevné zdraví!

Vincentova kniha

Zdroje

Aid and Comfort to the Wounded“; Vince’s Beer Story. In: YouTube [online], [cit. 2023-06-01]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=vD2STGM7TxU.

SPERANZA, Vincent J., NUTS!: A 101st Airborne Division Machine Gunner at Bastogne, Atlanta 2014.

Obrázek 1: https://presidentlincoln.illinois.gov/oral-history/collections/speranza-vincent-1-1/interview-detail/.

About Tomáš Fiala

Studuji historii na katedře historických věd ZČU. Z historie mě nejvíce zajímá 2. světová válka, dějiny USA a dějiny novověku. Ve volném čase rád sleduji filmy, nebo se věnuji čtení.
View all posts by Tomáš Fiala →