Kultura / Události, Pozvánky na akce

Známé i neznámé památky s archeology – Archeologické léto je tu

Chcete si zpestřit letní výlety po památkách? Archeologické ústavy ve spolupráci s dalšími organizacemi už tradičně organizují Archeologické léto, kdy vás na nejrůznějších lokalitách po celé republice provedou samotní archeologové. Často vypráví o svých vlastních zážitcích z daných výzkumů a přiblíží vám, jak to při práci v terénu probíhá. Do Archeologického léta je pravidelně zapojena i naše Katedra archeologie FF ZČU, takže na níže popsaných památkách potkáte známé tváře. 

Jedním z takových míst je Kněží hora u Katovic, kde vás provede Petr Menšík. Konkrétně jde o pravěké sídliště a raně středověké hradiště kousek od dnešních Strakonic. Na lokalitě uvidíte v terénu dobře dochovaný fortifikační systém, tedy několik valů a příkopů, několik předhradí a samozřejmě akropoli. Kněží hora byla dokonce dva roky zkoumána i našimi studenty archeologie v rámci letních praxí. Prohlídky se zde budou konat 4. a 11. července.

Další lokalitou je hrad Vlčtejn, se kterým vás seznámí Josef Hložek. Tento nevelký hrad má však velkou historii, protože se v ní prostřídalo mnoho známých jmen. Rožmberkové hrad kolem roku 1360 přestavěli do dnešní podoby a stal se centrem jejich držav v přilehlém regionu. Během husitské revoluce se stal útočištěm katolické strany a v roce 1421 ho ovládl Jan Žižka. Zajímavou osobností dějin hradu je i Jiří z Poděbrad, který zde uzavřel smlouvu vlčtejnskou se strakonickou jednotou. Zajímavostí je mnohem více, ale vše se jistě dozvíte přímo na Archeologickém létě, a to 7. července.

Josef Hložek vás zavede i na další dvě lokality – na Křivoklát a na tvrz v Tiché. Křivoklát pravděpodobně znáte, ale prohlídka vám ho ukáže zase v jiném světle díky novým poznatkům z archeologických výzkumů a rekonstrukcí, které se věnují manskému domu. Manský dům byl součástí opevnění, které vzniklo ke konci 14. století v severozápadní části hradního areálu. Sloužil jako obytný objekt bohatých hradních manů až do 18. března 1422, kdy ho zničil požár, díky kterému ale pro archeology vznikla skoro až “pompejská situace” (jak píší na webu Archeologického léta). Z Křivoklátu tak pochází jeden z nejdůležitějších středověkých souborů z hradního prostředí v Evropě. Část nálezů si budete moci během prohlídky prohlédnout. Ve Stříbrnici, kde se výstava nachází, uvidíte i model manského domu a filmovou projekci jeho rekonstrukce. Prohlídky se budou konat 8., 15. a 22. července.

Tvrz Tichá v posledních letech vstala skoro z popela. Byla součástí zpustlého a poničeného statku, kde postávaly rezavé vraky a všude se povalovalo smetí. Naštěstí tvrz v roce 2008 zakoupilo sdružení Hrady na Malši a obec Dolní Dvořiště a započala obnova. O dva roky později se na lokalitu dostali archeologové v čele s Tomášem Durdíkem a mimo jiné byly prozkoumány sklepy, hradby i věž. Dnes už je věž obnovená a před tvrzí vzniklo muzeum, které navštívíte v rámci prohlídky a zařadíte se tak mezi jeho první návštěvníky. Akce proběhne 14. července.

Všechny informace o Archeologickém létě najdete na stránkách www.archeologickeleto.cz, kde najdete mapu všech lokalit, kde se budou prohlídky konat, místa a časy srazů a další informace. Komentované prohlídky jsou dokonce ve většině případů bezplatné, ale je nutné si je rezervovat. Jestli budete mít čas a chuť, tak rozhodně neváhejte – moc často se nepodaří, aby vám průvodce dělal archeolog. 🙂 

 

About Eliška Chimalová