Podcasty, Tipy pro studenty, Úvahy a zamyšlení, Z našeho oboru, Ze studentského života

Milý deníčku aneb tipy na poslech, čtivo & život

Od poslední zkoušky uplynul již druhý týden, přesto místo úlevy trvají pocity vyčerpání. Vezu se ve vleku snah dohnat školní i napůl školní činností značně omezenou socializaci i jiné povinnosti; vlek přitom jede z kopce, zrychluje a ždíme energii jako nacucaný hadr. Jedno ale zůstává pravdou: každým rozhodnutím jsme o jednu zkušenost bohatší a zároveň o jinou chudší – a lítost je ztráta času. Proto přijímám učiněná rozhodnutí jako prostý fakt a beru z nich to nejlepší.

Teď konečně konkrétněji: to-do list mi diktuje několik povinností, které kupříkladu vyžadují sezení nad laptopem. Ten sice zdobí very najs samolepka ukrajinských barev, ale byla nad ním prosezena většina hodin uplynulého roku – což je malý velký úděl dnešní generace – a s každou další tak odhodlání vadne. Tak se stane, že namísto četby předplaceného měsíčníku jdu na pivo, místo psaní článku zvolím zemědělskou výstavu v rodné vísce (kde není k vidění nic než tisícikilové stroje, vyprahlá pole a pivní pupky). Příjemné patálie podobného typu ale způsobí i to, že text, který čtete, nemluví o zrušení práva na potrat za Atlantikem či úspěchu klimatické žaloby v tuzemsku – událostech třebaže navýsost důležitých, ale vyžadujících čas a energii, jež tentokrát nezbyly.  

Účelem není tolika tesk jako spíše úleva, a pokud to někdy někdo přečte, tak i shluk tipů na řadu špičkových zpracování právě oněch důležitých témat. Nicméně – slovy dnešních (konečně zdravě) citlivých mileniálů – i to je v pohodě. Uvedené epizody či knihy jsou tím nejlepším, co můj zrak a sluch za poslední týdny vstřebal – o dění aktuálním i nadčasovém, konkrétním i s přesahem, zahraničním i z českého rybníčku – a přínosem budiž alespoň jejich sdílení. 

K poslechu: 

K čtivu:

  • BARTOŠOVÁ, Linda (2022). Novinářky. Praha: Albatros Media.
  • BJORNERUD, Marcia (2018). Timefulness. Princeton: Princeton University Press.
  • GALEOTTI, Mark (2019). Musíme si promluvit o Putinovi. Praha: Paseka.
  • KAŠPAROVÁ, Zuzana & FERJANČEKOVÁ, Terézia (2022). Vyhonit ďábla: o vztazích, sexu a intimitě. Praha: Luxor. 
  • MARSHALL, Tim (2018). V zajetí geografie: jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku. Praha: Rybka Publishers.
  • ŘEZNÍČEK, Martin (2020). Rozpojené Státy. Amerika nejen televizní kamerou. Praha: Argo. 



About Kateřina Šteflová

Všude je hezky, tak nerada zůstávam doma. Neviděla jsem žádný film a nestíhám autobus. Kupuju knížky, to abych měla co číst v důchodu. Zahradničim, nešiju a chutná mi kafe.
View all posts by Kateřina Šteflová →