Pro studenty, Studentský život

Vyjeďte si za plzeňskou přírodou a archeologií

Na Plzeňsku máme archeologické památky skoro na každém kroku. Mnoho z nich jistě znáte a pravděpodobně jste je už navštívili. Mezi ty nejznámější patří hrad Radyně, zámek Kozel, zřícenina hradu Litice nebo hradiště Hůrka nad Starým Plzencem s krásnou rotundou. Jestli ale chcete vidět něco nového a nechce se vám jezdit moc daleko, tak pro vás mám tři tipy na místa, kde nepotkáte tolik lidu a užijete si trochu klidu v krásné přírodě.

Zaniklý hrad Kyjov

Doprava: autem, na kole, MHD

Kolik času výlet zabere: do 3 hodin včetně dopravy

První krásné místo schované v lese najdete kousíček od Malesic, do kterých se dostanete trolejbusem č. 11 (ze zastávky U práce trvá jízda 17 minut). Ze zastávky vás pak žlutá trasa dovede krásnou cestou kolem zámku a rybníka až do Kyjovského lesa, kde se ukrývá zaniklý hrad. 

Zakladatelem kyjovského hradu byl Děpolt z Malesic, který ho nechal vystavět v roce 1313. Moc jiných zpráv o stavbě bohužel nemáme. Dále jsou doložené zprávy z roku 1503, kdy je hrad označovaný jako pustý. Dnes jsou v terénu znatelné jen příkopy, ale díky okolní přírodě jde o opravdu kouzelné místo. Pokud se rozhodnete Kyjov navštívit, tak pak doporučuji zajít o kousek dál a navštívit Malesickou skálu, která je přírodní památkou.

Naučná stezka F. X. France a zřícenina hradu Lopata

Doprava: autem, autobusem např. do “Šťáhlavy, Kozel, rozc.”

Kolik času výlet zabere: ideálně celodenní výlet, případně méně, pokud navštívíte jen hrad Lopata

Naučná stezka nese jméno kozelského zahradníka Františka Xavera France, který se proslavil jako amatérský archeolog. Trasa má celkem 10 kilometrů, 13 zastávek a tvoří pomyslnou cestu časem. Během cesty uvidíte několik mohylových pohřebišť z doby bronzové a železné, zaniklé středověké cesty, vesnice nebo tvrziště. 

Pomyslným vrcholem celé stezky je zřícenina hradu Lopata s opravdu bohatou historií. Hrad se totiž stal terčem husitského obléhání, kterému odolával asi 4 měsíce. Po vyhoření a zničení už nebyl obnoven a v písemných pramenech z roku 1457 je udáván jako pustý. Zajímavostí je, že archeologický výzkum doložil v okolí hradu obléhací tábor. Díky tomu tak mimo jiné víme, že útočníci používali velká děla, tarasnice, praky či vrhací stroje. Více informací už nebudu prozrazovat, ať si výlet pořádně užijete. 

Naučná stezka Zábělá

Doprava: autem, MHD

Kolik času výlet zabere: popsaná trasa až k restauraci a zpět cca 3 hodiny

Do Bukovce se dostanete jednoduše autem, nebo autobusem č. 28 (ze Sadů Pětatřicátníků tam jste za 20 minut). Na zelenou naučnou stezku se napojíte prakticky hned, co vystoupíte na zastávce Bukovec. První zastávkou trasy je hradiště Bukovec, které je kulturní památkou ČR. Slované zde využili zbytky pravěkého (pozdně halštatského) opevnění, které přestavěli ve dvoudílné hradiště o rozloze přes 4 hektary. Na Holém vrchu, kde se tato zastávka nachází, můžete najít i pěknou vyhlídku na Bukovec a Berounku.

Dále půjdete kolem lesovny, za kterou můžete sejít do obce Zábělá, kde se napojíte na autobus, který vás vezme na Hlavní nádraží. Doporučuji ale na stezce pokračovat, protože po dalším kilometru na vás čeká nádherné panorama z vyhlídky Kozí bouda. Následující zastávka č. 7 se věnuje historii dnes již zaniklé restaurace, která byla od druhé poloviny 19. století středobodem kulturních akcí organizovaných Sokolem, Spolkem vojenských vysloužilců korunního prince Rudolfa, měšťanským ostrostřeleckým sborem a dalšími plzeňskými spolky. V terénu uvidíte její pozůstatky. Další zastávky se věnují například místní flóře a fauně nebo historii tehdejšího železničního spojení na Prahu, které této lokalitě vdechlo bujný život. Cesta vede až k Dolanskému mostu, ale ze značené trasy můžete sejít na několika místech. Doporučuji si před výletem prohlédnout mapy a trať naplánovat.

Teď už zbývá si jen přát, ať už máme čím dál tím lepší počasí a doufám, že na výletech nezabloudíte a pěkně si je užijete. Konec konců, někdy je třeba z té betonové džungle vytáhnout paty. 🙂

Pohled z Kyjovského lesa

About Eliška Chimalová