Nezařazené, Studentský život

75 hard – co to vlastně je?

„Přemýšlím, že zkusím 75 hard,“ řekla mi nedávno kamarádka a já jsem na ni zůstala překvapeně koukat. Naprosto jsem nevěděla, o co jde. Prý je to velký Tiktokový hit. Pokud i vy jste touto výzvou nepolíbeni, tak vám ji zkusím přiblížit.

75 hard je výzva, kterou v roce 2019 vymyslel Andy Frisella (podnikatel, poradce a momentálně i autor několika knih). Výzva má člověka zocelit, povzbudit sebevědomí a zvýšit mentální odolnost. Od roku 2020 je tato výzva čím dál tím více populárnější a můžete ji nalézt pod #75hard či #75hardchallange. Plno lidí výzvu využívá i k hubnutí, i když to podle autora není hlavní záměr, ale i proto se nejvíce objevuje v lednu nebo v dubnu.

V čem tedy výzva spočívá? Po dobu 75 dnů dodržujete několik pravidel, když jeden den jedno z pravidel porušíte, tak začínáte znovu.

Pravidla:

1) strava – člověk si vybere zdravý jídelníček, který bude v průběhu výzvy dodržovat

2) žádné „cheat meal“ (nezdravé jídlo) a žádný alkohol

3) 1 galon vody denně = 3,7 litrů vody (někdy je uváděno 3,5 litrů)

4) denně přečíst 10 stránek sebevzdělávácí či motivační knihy

5) denně se vyfotit – slouží ke sledování pokroku

Teď si asi říkáte, že to nezní tak špatně, že tohle je docela v klidu dodržitelný plán. Následuje poslední pravidlo:

6) dvakrát za den cvičit 45 minut a jedno z těch cvičení musí být venku.

A mě tak napadá, zda se doopravdy jedná jen o „mentální“ výzvu, jak autor slibuje. Cvičení dvakrát denně je poměrně náročné a vyčerpávající. Údajně se může jednat i jen o procházky, ale co jsem koukala na různé profily, tak si tak nějak každý přebral výzvu po svém a někteří procházky neuznávají za „dostatečnou“ aktivitu. Názory na výzvu se taky poměrně značně liší a myslím, že to hodně záleží na přístupu daného člověka. Na internetu naleznete mnoho lidí, kteří by si výzvu zopakovali a někteří ji zařazují pravidelně do svého života. Naopak jsou i tací, kteří už by se do toho v životě nezapojili.

Osobně si myslím, že každý musí zvážit své možnosti a to nejen v rámci této výzvy, ale jakékoliv. Před zapojením bych doporučila každému, aby si ujasnil, co od výzvy čeká a nastudoval si články, kterých je na internetu několik (doporučuji článek od Aktinu či Fitfabu) a koukl na nějaká videa od lidí, kteří výzvu plnili.

Kamarádka si ji nemůže vynachválit, i když sama přiznává, že po celodenní práci na nohách se dokopat k aktivitě, která trvá 1,5 hodiny je poměrně náročné. Momentálně se blíží ke konci a cítí, že v mnoha ohledech překonala sama sebe a následně jsou věci, které by si chtěla udržet. Když jsem se jí ptala, zda by o tom uvažovala do budoucna znovu, tak mi odpověděla, že nejspíš ano.

Pokud by vám táto výzva přišla až moc komplikovaná, tak existuje i její „sestřička“ 75 soft, kdy můžete pít alkohol při speciálních událostech, jednou týdně můžete nezdravé jídlo, nemusíte číst seberozvojovou knihu, ale jakoukoliv, a cvičí se jen jednou denně 45 minut (a jednou týdně můžete mít aktivní regeneraci – protažení).

Například na Pinterestu naleznete i různé předělávky této výzvy, dokonce jsem i viděla takovou, kde postupně každý týden přidáváte, abyste se dostali na všechna pravidla 75 hard. Rozhodně musím přiznat, že mě to zaujalo a kamarádku obdivuju, sama si myslím, že hard verze by pro mě byla nezvládnutelná. Možná někdy na tuhle výzvu či její obdobu přistoupím, ale momentálně to nechám v rukou jiných.

 

 

 

 

 

 

 

Tagged , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *